|
Import z Azji a dokladnie Indonezji |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Ja mam kilka pytań bo nawiązalem kontakt z firma z Indonezji dogadalem się w sprawie przesyłki ceny itp.Za procki mam zapłacić 1900$ +150$ za przesylke przez DHL jakie jeszcze koszty bede musial wziasc pod uwage chodzi mi o cło itp.Jak bedzie wygladał odbior skad ja bede wiedizla czy paczka doszla czy nie i gdzie ja mam odebrac?Chcialbym sie dowiedziec poniewaz jestem nowy w tej branzy jak nie zostać przysłowiowo ''wyrolonanym''Jak sprawdzic czy firma jest wiarygodna?Czy za towar wpłaca sie odrazu pełną kwotę czy jakąś zaliczke.Jaką mam pewność ze dostane to co zamowilem?Jeśli w swoim adresie ma się polskie znaki typu:ł,ś to poprostu pisac l,s i towar dojdzie?Ile sie czeka na przesyłke z Indonezji do Polski?Czy mozna sie jakos ubezpieczyc chodzi mi o forme platnosci itp?Czy paczka przychodzi na firme czy dana konkretna osobę czy to zalezy od firmy jak sie z nia dogada?Z gory dzieki za pomoc.Zalezy mi na czasie tzn chcialbym uzyskac odpowiedz przynajmniej na kilka pytan wiem ze ich jest duzo xd dlatego moze mieli byscie jakies poradniki pojecić?
bardzo uwazaj jezeli chcesz handlowac z indonezja...ja mieszkam w UK i wlasnie stracilem $2000...znalazlem firme w internecie z pelnym adresem w Indonezji.zaczalem wypytywac sie o produkty i o ceny...odpowiedzi przychodzily w miare szybko.po dwoch tygodniach postanowilem wplacic pieniadze i????
WPLACILEM..... i jak wyslalem potwierdzenie wplaty to juz nikt od tej pory sie do mnie nie odezwal... po kilku dniach strona internetowa tez przestala dzialac... Rozmawialem ze znajomym w pracy ktory pochodzi z Malezji i to wlasnie on mnie poinformowal ze w Indonezji to wiekszosc to oszusci...jego rodzina i firmy ktore znal bedac jeszcze w Malezji staraly sie nie prowadzic zadnych interesow z Indonezja.... nie wiem czy to prawda ale tez pare osob mowilo mi tutaj iz w indonezji ludzie nie maja zadnych dowodow tozsamosci wiec latwo otwiera sie konta w banku i zamyka....
Indonezja i Nigeria to kraje najwyższego ryzyka, unikac.
Polecam link, swego czasu bardzo mnie to rozbawilo: http://www.universityofnigeria.com/courses.htm
a jakie inne kraje byscie polecali mam tez kilka kontaktow z belgi i hiszpani bo z tego co uslyszalem o indonezji to chyba zrezygnuje nie chce stracic tyle forsy sam se jej nie produkuje tylko ciezko na nia zapracowalem i chcialem w cos zainwestować :cool:
Witam,
jak chcesz pohandlowac z firmami z Azji to w miare spokojnie moglbym Ci polecic Tajwan. Jesli chodzi o samo 'dobijanie targu' to jest kilka znanych metod ustalonych przez WTO odnosnie handlu miedzynarodowego. Procedury te sa zroznicowane pod wzgledem ryzyka jakie ponosi importer i eksporter. Jedna z bardziej popularnych jest L/C (letter of credit). Znajduje sie ona, powiedzmy, 'po srodku listy' tzn. zabezpiecza zarowno eksportera (czy producenta, ktory wysyla towar) jak i importera. Wyglada to w duzym skrocie tak, ze Twoj bank kontaktuje sie z bankiem eksportera i przelew Twoich pieniedzy na jego konto nastepuje dopiero wtedy gdy eksporter spelni (dokladnie!!) wszystkie warunki zawarte w 'letter of credit' (takim specjalnym liscie, ktory wczesniej wysylasz do niego i w ktorym opisujesz jaki dokladnie towar, jak zapakowany, w jaki sposob wysylany itp. ma sie znalezc na statku czy pokladzie samolotu). Jest to procedura nieco skomplikowana (poczytaj literature fachowa na ten temat jesli chcesz dowiedziec sie szczegolow) ale w praktycznie calkowicie zabezpiecza Cie przed strata pieniedzy. Ten sposob transakcji chyba odpowiada na wiekszosc Twoich pytan odnosnie bezpieczenstwa itd. Pytasz czy wysylaja na prywatna osobe... hm, szczerze Ci powiem, ze powazne firmy nie bardzo chca sie kontaktowac z nawet malymi firmami, a co dopiero z prywatnymi osobami, no - chyba, ze im zaproponujesz taki zakup jak duzy odbiorca... Jesli chodzi o czas przesylko z Dalekiego Wschodu to zaleznie czy plynie to statkiem czy leci samolotem trwa od 2-3 dni do poltora miesiaca :lol: . Pozdro!
Wielkie dzieki
Witam,
w Indonezji mieszkałem i studiowałem przez rok. Niedługo zamierzam tam wrócić i rozkręcić jakiś importowy biznes. Rzeczywiście, pierwsze kontakty z tamtejszymi producentami,kontrahentami itp. mogą być dla Europejczyków szokiem. Potrzeba czasu na przestawnienie się na "tamtejszy" tok myślenia. Normą jest targowanie się dosłownie o wszystko (zdarza się, że sprzedawca propuje towar w cenie kilkudziesięciokrotnie przekraczającą jego rynkową wartość w Indonezji) - znając język indonezyjski można wynegocjować znacznie lepsze warunki, anglojęzyczni przedsiębiorcy traktowani są jako "turyści" na którycych nieźle można zarobić. Często też zdarzają się kłopoty z terminem realizacji danego zlecenia i w ogóle ze spóźnieniami (słynne "jam karet" - "gumowa godzina"), ale z tym akurat można sobie poradzić odpowiednio konstruując umowę i określając dokładnie konsekwencje niedotrzymania terminu. Oszustwa niestety się zdarzają (co do dowódów tożsamości, to jak najbardziej są one wymagane przy zakładaniu kont bankowych, firm itd., ale, niestety, taki dokument można tam po prostu za odpowiednie pieniądze kupić). Dlatego warto sprawdzić daną firmę i jej działalność (np. przez Ambasadę Republiki Indonezji w Poslce). Ja sam niedługo na stałe mieszkać będę w Jakarcie i jeśli ktoś potrzebowałby pośrednictwa, pomocy w sprawdzeniu potencjalnego kontrahenta jak i wysokości realnych cen na miejscu, jak również jakiejkolwiek pomocy językowej, to jestem gotowy na współpracę. Pozdrawiam Dawid dawid_yogya@yahoo.com
dawid_yogya
W jakim czasie zamierzasz tam sie wybrac jezeli wszystko bedziesz juz miał poukładane z tamtejszymi hurtowniami producentami cenami wysyłki itd bede wstanie z tobą współpracowac ...a wogole jakie tam są ceny w przeliczeniu na Polskie ZŁ roznych towarow i co jest opłacalne do sprowadzenia do polski twoim zdaniem gdyż przebywałes tam jakis czas z tego co piszesz.... wiec mniej wiecej powinienes sie troche w tamtejszym rynku orientować Pozdrawiam Dariusz
a jeśli firma mi wysłała kopię ich licencji? Ja ją teraz wysłałem do ambasady w ramach zweryfikowania jej. Jak ich opinia będzie pozytywna to zamawiam za 1000$ telefon...
Mala uwaga Banki sprawdzaja tylko dokumenty a nie towar, chyba ze wezmiesz commision check, ale to sa koszta. Tak wiec akredytywa ogolnie moze Ci zagwarantowac ze dostawca cos wysle, a od niego zalezy co to bedzie to cos:-) czy np nie zaladuje Ci kilku cegłówek wystawiajac fakture na to co kupiles - bank nie wnika w to co jest wyslane bank in teresuja tylko dokumenty
I dlatego, tak jak już pisałem gdzieś na tym forum, najlepiej jechać i wszystko załatwiać osobiście włączając sprawdzenie towaru i zapłatę bo idąc tym tokiem myślenia to nie można nikomu ufać, nawet pośrednikowi.
dziwi mnie jak malym zaiteresowaniem cieszy sie handel z indonezja, tylko pare wpisow z przed okolo roku, a polowa negatywnych.
jest to wspanialy kraj, o ogromnych mozliwosciach, ktorego jednak nie mozna mierzyc w naszych kategoriach bisnesu. spedzilem w indonezji w sumie prawie dwa lata, co dalo mi okazje poznac jezyk i mentalnosc indonezyjska. poniewaz zamierzam wyjechac do indonezji na stale, szukam kontaktow z firmami, ktore zainteresowane sa importem wyrobow indonezyjskich, i szukaja stalego przedstawiciela na miejscu do realizowania zamowien i wysylki, glownie w zakresie rzemiosla, rekodziela artystycznego, tkanin, artykolow dekoracyjnych, bizuterii czy pamiatek. pozdrawiam wszystkich zainteresowanych, i zycze zdrowaych i spokoinych swiat.
Mieszkalam w Indonezji przez 2 lata, znam jezyk i przydomowych producentow np.ratanowych mebli czy drewnianych rzezb,srebrnej bizuterii,ubran.Teraz mieszkam w Tajlandii ale moge pomuc w kontaktach czy poszukiwaniach produktu.Znam Sulawesi i Bali.
Właśnie szukam kogoś kto mieszka w Indonezji. Daj namiar na siebie może coś z tego wyjdzie potrzebuje wiele informacji. Podaj telefon, GG, Skype Pozdrawiam
szukam osob ktore mieszkaja w roznych czesciach azji /cel organizacja agtencji handlowych na danym terenie
szczegolnie mnie interesuja singapur tajlandia indonesia malesia kontakt pierwszy prosze o krotki opis belbo@tlen.pl
|
|