Kupilam kilka maszyn z Chin do salonu urody. Droga e-mailowa dostalam certyfikaty CE.
Celnicy napisali w dokumentach, ze wszystko jest w porzadku. Czy potrzebuje jeszcze czegos aby zaczac je uzywac na swoich klientkach?
NIKOLA
|
Import z Chin - CE |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Kupilam kilka maszyn z Chin do salonu urody. Droga e-mailowa dostalam certyfikaty CE.
Celnicy napisali w dokumentach, ze wszystko jest w porzadku. Czy potrzebuje jeszcze czegos aby zaczac je uzywac na swoich klientkach? NIKOLA
Dzien dobry chcialbym sie dowiedziec czy posiadasz jeszcze link na ktorym kupilas swoje maszynki z chin dziekuje pozdraiam
Witam
także proszę o link
Firme produkujaca sprzet znalazlam w portalu alibaba.com
NICOLA
Oprócz CE pewnie potrzebny będzie odpowiedni atest. Zależy w jakim stopniu sprzęt może być niebezpieczny dla zdrowia. Fotel do masażu pewnie potrzebuje tylko CE. Aparat do laserowego zamykania naczynek musi mieć dodatkowe papiery. Poza tym musisz być pewna, że CE jest prawdziwe, bo z tym w Chinach jest różnie.
Dziekuje @Rafal74, ale czy wiesz jak sprawdzic prawdziwosc CE?
Nikola
Niestety nie mam pojęcia jak sprawdzić prawdziwość CE. Z tego co się dowiedziałem jest to ciężko sprawdzić, bo istnieje mnogość instutucji które nadają Chińczykom CE. W UE CE można sobie nadać samemu na produkowany towar, jeśli spełnia wszystkie normy i dyrektywy. Chińczycy muszą korzystać z firm europejskich, ale często są to firmy-krzaki.
Można oczywiście sprawdzić w firmie, która wydawała CE, ale ja jużraz próbowałem i nie chcą nic potwierdzać nawet na piśmie, zasłaniając się tajemnicą. Nigdzie nie spotkałem konkretnego sposobu sprawdzenia certyfikatu CE. Może jednak ktoś taki zna.
No to jak kontrolerzy z PIH sprawdzaja prawdziwosc CE?
Nikola
hehe dobre pytanie, ale sadze ze firma ktora taki certyfikat wystawia nie moze odmowic potwierdzenia jego autentycznosci. Lezy to chyba w ich interesie zeby nie poslugiwac sie sfalszowanymi certyfikatami...
Moze ktos jednak juz przetarlszlak? pzdr
Nie wiem dlaczego ale albo mnie lubia albo mam szczescie ale jakos mi zawsze dotychczas udzielali informacji na temat autentycznosci certyfikatu - i o to wlasnie sposob na jego sprawdzenie.
Czy nakaz potwierdzenia autentycznosci wynika z jakiś przepisów?
Bo jeśli tak, to to byłby już konkret i certyfikat niepotwierdzony musiałby być fałszywy. Ja raz próbowałem potwierdzić telefonicznie i mimo, że mój rozmówca był miłym Włochem, to niestety wątpliwości nie rozwiał i nie potwierdził CE. Możliwe, że gdybym to zrobiłna piśmie, to bym odpowiedź otrzymał. Chińczyk, którego uznaję za profesjonalistę (tylko jeden z kilkunastu z którymi rozmawiam jest godny tego miana) twierdzi, że instytucja certyfikująca musi odpowiedzieć na piśmie na pisemne zapytanie. Ale podstawy prawnej nie zna.
Ja powiem tak - pierw biore sobie certyfikat wklepuje jego autora se w google:-) mam juz adres dokladny wiec....pismo na papierze firmowym dolaczony wydruk certyfikatu przedstawionego przez zoltego i prosba o odpowiedź faksem. Ale tez kilkukrotnie dzwonilem. Czesto tez zauwazylem szczegolnie w ostatnim czasie ze certyfikat CE nie jest juz wazny - troche tego nie do konca jestem w stanie pojac ale ogolnie mialem 5 certyfikatow ktore byly autentyczne ale juz nie wazne (utracily waznosc). Osobiscie wydaje mi sie, że instytucja wydajaca certyfikat ma w obowiazku informowac interesantow na jego temat.
Tez kilkukrotnie sie spotkalem na stronach organizacji sa bazy i wpisujac numer certyfikatu mozna sprawdzic dla kogo byl wydany i na jaki towar. Pozdrawiam.
to jak po terminie to nie ma certyfikatu
Certyfikat CE nie ma ważności. To jest stwierdzenie zgodności z normami europejskimi. Każdy nowy model musi mieć nowy certyfikat.
Jak może wygasnąć na coś certyfikat CE? Przecież bez CE nie można sprzedawać ani używać sprzętu. Ktoś importuje towar, sprzedaje do hurtu, a za chwilę się okazuje, że hurtownik leży, bo towar który kupił już od dwóch dni nie ma certyfikatu? Albo lezy importer, bo odpowiada za towar, a hurtownik go nie zdążył sprzedać w określonym czasie? Widział ktoś kiedyś na certyfikacie CE datę ważności? Mr. Chandler, nie robią cię czasem w przysłowiowy bambus? ;-) Jak coś co spełnia normy europejskie nagle przestaaje spełniać te same normy? Czy po zmianie norm unieważnia się wszystkie CE wydane na ich podstawie? Prawo dział wstecz w tym przypadku? Dziwne to i moim zdaniem niemożliwe. Druga sprawa: czy mozna cofnąć CE wydane dla danego produktu przyjmując, że produkt się nie zmienił, a zmieniły się tylko normy?
jest przy certyfikatach taka pozycja jak końcowy termin oboiwązywania certyfikatu, przyznam się że ostatnio miałem ze dwa takie przypadki, gdy termin mijał w kwietniu 2007 roku, nie rozmawiałem więcej na temat takiego produktu
ale możliwe że się mylę może to jest z innej beczki, ale np materiały budowlane maja określony czas obiwązywania danej aprobaty, ale możliwe, że to całkiem co innego przyznam się że nie wgłebiałem się dalej w tę tematykę no i trzeba tutaj wspomnieć o rzeczach, które takiego certyfikatu nie wymagają, bowiem katalog przedmiotów dla których wymagane jest CE jest zamknięty, ale zarazem bardzo szeroki
|
|