Witam. Jestem dosyć młody ale bardzo szybko się uczę i chcę "sprawdzić" się w imporcie. Wiem że to nie zabawa, dlatego podchodzę do tego poważnie. Przecież można stracić sporo pieniędzy. Dlatego trochę się zastanawiałem co sprowadzać. Postanowiłem sprowadzać elektronikę z Chin. Produkty chciałbym sprzedawać na allegro. Zauważyłem pewną zasadniczą różnicę w cenach. Otóż : w Chinach (w sklepie internetowym - tam chciałbym zamówić sprzęt) koszt dobrego sprzętu to 50$ = 150zł (w przybliżeniu obie ceny) a w Polsce sprzedają za 315zł. Jestem wręcz przekonany, że towar sprzedałby się jak świeże bułeczki, sądząc po zainteresowaniu na allegro.
I tutaj pojawiają się moje pytania i prośby. Z tego co wyczytałem z postów, wiem że muszę założyć działalność gospodarczą. Tylko czy to naprawdę konieczne? Jeżeli chodzi o moje fundusze to jestem w stanie kupić sprzęt za 1500 zł. Czyli 10 sztuk tego sprzętu. Jak na początek nie rzucam się na głęboką wodę i nie chce od razu zarobić 10 000zł. :) Narazie skromnie by nauczyć się i nie popełniać jakiś błędów (bo takie zakładam). Dowiadywałem się w kancelarii prawnej i powiedzono mi, że nie musze płacić cła z produktów elektronicznych.
Kolejne pytanie z mojej strony... Czy konieczne jest zakładanie tej działalności gospodarczej... wtedy przecież muszę płacić podatek dochodowy. Narazie chcę się tylko sprawdzić, czy bede w stanie sprzedać te rzeczy i jaki będzie z tego zysk. Więc nie chcę się "bawić" w działalność gospodarczą. Czy sprzedaż 10 rzeczy byłoby złamaniem prawa?
Kolejnym moim problemem-pytaniem są płatności. W zasadzie znalazłem stonę internetową z artykułami elektronicznymi po niezłych cenach (pewnie znajda sie gdzies jeszcze tansze) i nie wiem czy mozna im zaufac i wplacac przelewem, czy moze jest opcja za pobraniem. Zamawiałbym firme EMS Pocztex (najtaniej). Płatności systemem PayPal odpadają - karta debetowa - musze wykazac dochód - oraz niezłe prowizje i przelicznik walut :/
Dziękuję bardzo z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam.
gg : 1270752 (zawsze niewidoczny)