Witam
Mam takie pytanie chcę sprowadzać sprzęt elektroniczny z Chin czy aby go sprzedawać na terenie polski będę musiał mieć na to jakieś specjalne pozwolenia lub atesty, czy poprostu go sprowadzam i mogę go odrazu sprzedawać.
|
Import z Chin |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam
Mam takie pytanie chcę sprowadzać sprzęt elektroniczny z Chin czy aby go sprzedawać na terenie polski będę musiał mieć na to jakieś specjalne pozwolenia lub atesty, czy poprostu go sprowadzam i mogę go odrazu sprzedawać.
Z tego co wiem, to chyba nic nie potrzebujesz. Ja przynajmniej sobie nie przypominam, zebym jakies zaswiadczenia musial okazywac, ale tez w elektronike nie zamierzam sie zaglebiac. zanim jednak zdecydujesz sie cos sprowadzic, dowiedz sie dokladnie o stwake przede wszystkim cla na zakupiony towar. bo moga byc bardzo rozne...
wszystko zależy od sprowadzanego towaru. Jeżeli towar posiada certyfikaty CE to możesz legalnie sprzedawać je "wprost z kontenera" chyba że należy on do grupy towarowej która wymaga jeszcze jakiś wewnętrznych atestów. Np. ścieżka diagnostyczna dla ciężarówek musi mieć dodatkowo atest ITS`u i bez niego nie można sprzedawać sprżętu na terenie kraju. Jeśli będziesz głównym importerem towaru na kraj to kwestia kosztów takich dodatkowych certyfikatów leży po twojej stronie (chyba że exportem zgodzi sie partycypować w tych kosztach)
Cała elektronika sprowadzana z Chin podlega kontroli UKE i musi posiadać odpowiednie certyfikaty odnośnie emisji fal i promieniowania.
Do tego dochodzą nowe prawne regulacje w UE, od dnia 01.07.2006 obowiązują przepisy złomawania urządzeń elektrycznych, elektronicznych, w tym używanie bezołowiowej cyny na luty połączeń.
To oznacza że dystrybutor elektroniki jest zobowiązany zużytą elektronkie zezłomować, środki na złomowanie powinnien uwzględnić negocjując ceny zakupu wyrobów oraz ustalając wyższe ceny sprzedaży.[/center]
W zeszłym roku sprowadziłem kilka razy skutery z silnikiem spalinowym - w niewielkich ilosciach (1 x 10, 2 x 20 szt - drobnica) i raz miałem problem z certyfikatem bezpieczenstawa CE. Trzeba zwracac uwage na te rzeczy bo pozniej czlowiek jest zmuszony kombinowac komu sprzedac towar, który nie moze wjechac do Polski. Mnie sie udało i sprzet pojechał do Ruskich :). W trakcie poszukiwania pomocy natrafiłem na publikacje "Sekrety importerów" i znalazłem kontakt do firmy, która zajmuje sie takimi przypadkami. Z tego wniosek, ze wszystko sie da zalatwic tylko trzeba wiedziec gdzie...
|
|