|
IMPORT Z CHIN - strona 3 |
IMPORT Z CHIN
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Cała elektronika sprowadzana z Chin podlega kontroli UKE i musi posiadać odpowiednie certyfikaty odnośnie emisji fal i promieniowania.
Do tego dochodzą nowe prawne regulacje w UE, od dnia 01.07.2006 obowiązują przepisy złomawania urządzeń elektrycznych, elektronicznych, w tym używanie bezołowiowej cyny na luty połączeń.
To oznacza że dystrybutor elektroniki jest zobowiązany zużytą elektronkie zezłomować, środki na złomowanie powinnien uwzględnić negocjując ceny zakupu wyrobów oraz ustalając wyższe ceny sprzedaży.[/center]
W zeszłym roku sprowadziłem kilka razy skutery z silnikiem spalinowym - w niewielkich ilosciach (1 x 10, 2 x 20 szt - drobnica) i raz miałem problem z certyfikatem bezpieczenstawa CE. Trzeba zwracac uwage na te rzeczy bo pozniej czlowiek jest zmuszony kombinowac komu sprzedac towar, który nie moze wjechac do Polski. Mnie sie udało i sprzet pojechał do Ruskich :). W trakcie poszukiwania pomocy natrafiłem na publikacje "Sekrety importerów" i znalazłem kontakt do firmy, która zajmuje sie takimi przypadkami. Z tego wniosek, ze wszystko sie da zalatwic tylko trzeba wiedziec gdzie...
Witam wszystkich.
czy ktoś z forum słyszał o firmie zajmujacej się pośrednictwem importu z Chin http://www.jccint.com/home.php a może ktoś z was współpracuje już ze sprawdzoną firmą pośredniczącą w kompleksowej obsłudze imoprtu- wyszukanie towaru , uzgodnienie cen , podpisane kontrakt z firmami w chinach ,zabezpieczenie dokumentów,przesyłki etc prosze o info violettamr@hotmail.com
Nie znam firmy ani nie współpracuje ale sprawdziłem ich przedstawiciela w chinach (siedziba ich firmy znajduje się okolo 100km od firmy z którą ja współpracuje) nie wiem dokładnie o co chodzi i jak dokladnie mogę pomóc każdą firmę obowiązują umowy,faktury i odpowiedzialność karna tak więc nie rozumiem do końca tematu.Jak sa jeszcze jakies pytania prosze pytac ale moze bardziej sprecyzowac przy okazji ,jeśli interesuje Cie jakiś dany produkkt napisz a postaram się pomóc znależć najlepszą i zarazem najtańszą firmę tym się speclalizującą ,posiadam trochę kontaktów w tej branży .Pozdrawiam
witam zajmujesz sie sprowadzaniem ?? tzn obojętnie jaki towar chciałbym kupic sprowadziłbys mi go z chin tak mam to rozumiec wiec napewno tez znasz chinskie firmy produkujące ciuchy agd rtv itd ... np jesli bym chciał zamowic ciuchy to mogłbym jakos zobaczyc ich wzory jakie produkują itd na jakiej zasadzie to jest organizowane
Skad wzielo sie przeswiadczenie ze Chinczycy maja najtansze ciuchy, nie rozumiem tego naprawde - Chiny wcale nie sa najtansze jesli chodzi o ciuchy. Pozatym dochodzi jeszcze jakosc towaru - w przypadkow Chinoli pozostawiajaca duzo do zyczenia. Naprawde ludzie uwierzcie ze to nie chiny kroluja w ciuchach.
Witam. Jestem dosyć młody ale bardzo szybko się uczę i chcę "sprawdzić" się w imporcie. Wiem że to nie zabawa, dlatego podchodzę do tego poważnie. Przecież można stracić sporo pieniędzy. Dlatego trochę się zastanawiałem co sprowadzać. Postanowiłem sprowadzać elektronikę z Chin. Produkty chciałbym sprzedawać na allegro. Zauważyłem pewną zasadniczą różnicę w cenach. Otóż : w Chinach (w sklepie internetowym - tam chciałbym zamówić sprzęt) koszt dobrego sprzętu to 50$ = 150zł (w przybliżeniu obie ceny) a w Polsce sprzedają za 315zł. Jestem wręcz przekonany, że towar sprzedałby się jak świeże bułeczki, sądząc po zainteresowaniu na allegro.
I tutaj pojawiają się moje pytania i prośby. Z tego co wyczytałem z postów, wiem że muszę założyć działalność gospodarczą. Tylko czy to naprawdę konieczne? Jeżeli chodzi o moje fundusze to jestem w stanie kupić sprzęt za 1500 zł. Czyli 10 sztuk tego sprzętu. Jak na początek nie rzucam się na głęboką wodę i nie chce od razu zarobić 10 000zł. :) Narazie skromnie by nauczyć się i nie popełniać jakiś błędów (bo takie zakładam). Dowiadywałem się w kancelarii prawnej i powiedzono mi, że nie musze płacić cła z produktów elektronicznych. Kolejne pytanie z mojej strony... Czy konieczne jest zakładanie tej działalności gospodarczej... wtedy przecież muszę płacić podatek dochodowy. Narazie chcę się tylko sprawdzić, czy bede w stanie sprzedać te rzeczy i jaki będzie z tego zysk. Więc nie chcę się "bawić" w działalność gospodarczą. Czy sprzedaż 10 rzeczy byłoby złamaniem prawa? Kolejnym moim problemem-pytaniem są płatności. W zasadzie znalazłem stonę internetową z artykułami elektronicznymi po niezłych cenach (pewnie znajda sie gdzies jeszcze tansze) i nie wiem czy mozna im zaufac i wplacac przelewem, czy moze jest opcja za pobraniem. Zamawiałbym firme EMS Pocztex (najtaniej). Płatności systemem PayPal odpadają - karta debetowa - musze wykazac dochód - oraz niezłe prowizje i przelicznik walut :/ Dziękuję bardzo z góry za odpowiedź. Pozdrawiam. gg : 1270752 (zawsze niewidoczny)
Witam wszystkich. Co sądzicie o imporcie z Chin? Chce w to wejsc ale jednak mam duze opory dlatego ze to wielkie ryzyko. Wiadomo ze bez ryzyka sie człowiek nie przekona czy warto ale to są....Chiny:/ C( Chciałbym sie i od Was dowiedziec czy warto, jakie koszta, ile zainwestowac, i czy jest opłacalne sprowadzac mniejsze ilosci ( na początek bo DUŻĄ gotówką nie dysponuje ).
Dzieki z góry za pomoc i przesyłam pozdrowionka...
shymon, a możesz powiedzieć skąd byś "coś" czerpał z Chin? Gdzie to zamawiał itp itd? Jakaś strona tego jest? Pozdrawiam
skąd...no juz wysłałem do jednego producenta e-maila ale jeszcze nie mam odp. Jak odpowie to bede wiedzial wiecej:)
nawet jak niezałożysz działalności to ci na granicy dorzucą cło od większosci elektroniki jest 6% oeaz 22%vatu.sprzedaż 10szt też byłaby złamaniem prawa więc lepiej nieryzykować
Mógłbyś podać adres strony na której to można zamówić? Oni ci to przysyłają do domu czy sobie sam transport musisz załatwić? Ile kosztuje wysyłka do Polski?
Shymon musisz wysłac wiecej zapytań, jedno to troche za malo:) A ze nie odpisują to sie nie dziw, w Chinach bylo trzesienie ziemi na poczatku roku i im net padlw calym kraju. Nie wiem czy juz naprawili, ale mozliwe ze jeszcze nie. ztego co czytalem (na bigchina zresztą) to naprawili tylko połączenie z USA, a z Europą dalej kuleje
ehhh ludziska az sie boje o ten Wasz import.
1) 1500zl to za malo 2) mozesz sprowadzic bez dzialalnosci (podatek dochodowy jest od osób fizycznych, dzialalnosc nie ma tu nic do rzeczy), ale muszą to być próbki! nie placisz cla i vatu 3) próbki nie mogą być sprzedawane, to zabronione
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|