|
Import z Kolumbii |
Import z Kolumbii
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Jest może ktos na forum,kto może pomóc lub objaśnić dokładne procedure importu towarów z Kolumbii?? Pilna sprawa.Zgóry dzięki
Zacznij od ambasady Kolumbii.
Ale co chcesz wiedziec.
Bez wiedzy co chcesz sprowadzac nie da sie nic powiedziec. Jesli jest to zwykly towar, powiedzmy puste metalowe puszki to zasady sa jak z innych krajow spoza Uni. A jesli np zywnosc to juz pewnie nie jest tak proste, nie mowiac o broni czy narkotykach. Powiedz co chcesz sprowadzac POzdrawiam
wypytujecie się co będzie importował....
a co importuje się z Kolumbii??? dogadał się chłopak z jakimś kartelem i nie wie gdzie cło zapłacić... a tak poważnie jest jeden produkt z Kolumbii, na który jest niesamowity zbyt w Polsce (nie jest to kokaina), też byłbym ciekawy jak wygląda to od strony formalnej.
Witam,
Jeśli chodzi o kawę, to trzeba zadzwonić do urzedu celnego zapytac o waruki, czy jest ona trraktowana jak zywnosc. Pewni zalezy czy sprowadza sie juz palona czy swieza chodz dokladnie nie wiem. Pewnie palona. jak sie ma juz towar do udajemy sie do firmy np. chartwig Gdynia lub maersk itp. Jesli maja z tamtad transpot to nam to przywiaza i zalatwia wszystkie naleznosci celne. My im placimy i towar jestt u nas. Pozostaje kwestia wyboru towaru i dostarczenia do portu. Ale to juz trzeba zalatwiac w Kolubi. Pewnie sa jednak firmy ktore rowniez robia i to. Pozdrawiam
Dokładnie chodzi o kwiaty cięte,mam odbiorców w Polsce.Mam nr Eori,jestem płatnikiem Vat UE,kwestia jak dokładnie wygląda sprawa z cłem,komu i kiedy je zapłacic?! Wiem,ze jesli towar jest przeładowywany na inne auto to musi byc oclony w kraju w którym wjezdza na teren UE,a jesli w Polsce musi jechac tranzytem zaplombowany.Kwestia dokumentów do kogo sie udać,czy trzeba to zgłosić gdzies wczesniej itp.Urzednicy w Izbie Celnej sami nie wiedza chyba:(
Na wszystkie świeże kwiaty cięte objęte pozycją 0603 masz podstawową stawkę cła 8,5 % a jeśli exporter kolumbijski wystwi Ci FORM A GSP to masz preferencję 0 % cła i 3 %VATu. Nie masz restrykcji z wyj. orchidei na które muszisz dostać Świadectwo CITES bo nie odprawisz kwiatów. Pewnikiem będziesz je sciągał samolotem- kwiaty jako towar łatwopsujący się będzie podlegaał z jednej strony uprzywilejowanemu traktowaniu przy odprawie celnej a z drugiej strony będzie dokładniej sprawdzany ze względu za kraj nadanania:(((((( Odprawę celną możesz zorganizować juz na lotnisku lub zrobić przekaz do UC wewnętrznego- wtedy dojdą koszty zabezpieczenia i transportu-izotermy może nawet.Należności celno-podatkow płacisz sam w dniu odprawy celnej- przelewem lub pod zabezpieczenie AC jesli z jej usług korzystasz. Tzn. do UC płacisz cło I VAT(jesli masz GSP to tylko VAT w UC a on odprowadza go do Twojego US). Zawsze możesz zlecić wszystkie czynności firmie spedycyjnej,która ściągnie dla Ciebie ten towar i pomoże z odprawą celną.... wszystko jest kwestią kasy:) Razem z odprawę celną będzie odprawa "fito" czyli PIORiN- na te kwiatuszki. Powodzenia
Dzieki bardzo za dokładne wyjaśnienie.Za jakis tydzień bedą już kwiatki:) Ps. jestes z branży??
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Import z Kolumbii": - IMPORT węgla z Kolumbii - Import z USA - Import - import z usa - Import Z UK
• Strona 1 z 1
|
|