|
Import z niemiec - strona 2 |
Import z niemiec
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
a konkretnie to skąd dokąd jedziesz? bo co mi to da jak jedziesz ze zgorzelca do gerlitza?
witam
mam dostep do chemii gospodarczej w niemczech oraz do niemal z kadej brany produktw w dobrej cenie Pozdrawiam Ps. Jak cos to na PW
Etam takimi pierdolami sie zajmujecie nie lepiej wziasc sie za gruby handel??
Na ktorym wyciaga sie 10 tys za kurs;D tylko trzeba biegle znac prawo i Niemiecki
a jaki towar oplaca sie sprowadzac z Niemiec???
poszukuje dostawcy chemii gospodarczej z niemiec w warszawie.
prosze o kontakt na: hanka_1947@o2.pl
Sylvo napisz mi na pv ,bo chciałabym sie ciecie cos popytac poz. Marzena a tak pozatym szukajcie tez kupców zagranica Czechy,Słowacja itp
Witam poszukuję kontaktu w Niemczech na chemię gospodarczą tj.proszki, płyny środki czystości. Ilości paletowe.
sylvo podaj do siebie kontakt
PW
do: marzenka zadnej odpowiedzi nie dostałem...
Witam
Zastanawiam się nad importem z Niemiec sprzętu elektronicznego (nowego) typu radia samochodowe, telefony itp. Chciał bym uzyskać bliższych informacji na ten temat... Jeżeli ma ktoś inny ciekawy pomysł na import z Niemiec proszę o kontakt. Z góry dziękuje Pozdrawiam
Witam,
mam taki zapytanie. Chce sprowadzac pewien towar z Niemiec, potem sprzedawac go przez swoja firme. Mam pare watpliwosci szczegolnie dotyczacych Vatu. 1. Stawka w Niemczech na ten produkt to 19%, w Polsce 22%, co z tymi 3% czy zostana one mi doliczone? 2. Czy nie bedzie problemem fakt, ze tam gdzie chce zamawiac towar to nie jest typowa hurtownia, a zwykly sklep? 3. Czy moge sobie odpisac Vat z niemieckiej faktury?
witam.zeby importowac towar z Niemiec powinienes posiadac nip UE z US.czeka sie ok tygodnia. to taki sam nr nipu jak Twoj tylko pl na przodzie. z takim numerem powinienes do dostawcy zwrocic sie o sprzedaz bez VAT-u czyli bedziesz kupowal od niego 19% taniej po cenie netto.czasem Niemcy swoja zgode na taka sprzedaz uzalezniaja od tego ze towar musi byc wysylany do Ciebie przez firme spedycyjna ktora wypisze im za kazda transakcje cmr-dowod wyslania zagranice. ale najczesciej nie jest to potrzebne. powinienes wiec bez problemu kupowac bez VAT-uw Niemczech.wtedy po sprzedaniu towaru w Polsce cale 22%VAT-u oddajesz do US.
Czy to jedyny sposob?
Nie moge po prostu wziasc od nich faktury z tym 19% Vat-em, w Polsce doliczac normalnie 22% vat-u a odpisywac z faktury niemieckiej 19%. Niestety moj kontrahent nie moze sprzedac mi po cenie netto.
Na 99,99% to ten Twój kontrahent po prostu nie chce Ci sprzedawać w cenie netto. Temat znam z se swoich doświadczeń. Jeżeli to jest jakaś mała firma to po prosu nie chce im się bawić w odzyskiwanie zapłaconych 19% - dostaną to od Ciebie i mają spokój.
Może też być tak, że jesteś po prostu małym klientem i leją na Ciebie wiedząc, że i tak kupisz z podatkiem czy bez. Jest też trzecia możliwość (spotkałem się z tym w outlecie odzieżowym) że sprzedaż odbywa się tylko w detalu (to tylko u Niemców jest możliwe) - i wtedy wogóle nie wystawiają faktur a jedynie paragony. A tak wogóle Niemcy to dziwni hanldowcy, z regóły czy kupujesz jedną sztukę czy Tira to cene mają podobną..... Jeżeli chodzi o odliczenie w Polsce 19 % z faktury niemieckiej to jak mówili mi mądrzy ludzie z US - NIE JEST TO MOŻLIWE. Ale może nie trafiłem do wystarczająco mądrych..... :).
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|