|
Import z niemiec - strona 3 |
Import z niemiec
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Ja zajmuję się importem z Niemiec, pracowałem tez w w us w podatku VAT, więc sie na tym trochę znam :-) jeżeli masz nip EU to kupujesz Niemczech bez podatku VAT (19%), w Polsce doliczasz 22 % i całość odprowadzasz do us, no chyba że masz duzo "uzbieranego" podatku naliczpnego tzn. wynikającego z zakupionych w Polsce innych towarów, usług itp. to może sie zdarzyć że nie odprowadzisz podatku VAT ale jest to jedyna możliwośc, nie możesz odliczyć podtku niemieckiego VAT i odprowadzić tylko różnicy między 19 a 22 %, jeżeli kupisz z Vatem w Niemczech to w Polsce musisz potraktować niemiecką cenę brutto jako cenę netto i do niej doliczyć podatek VAT w Polsce
Witam
chcialbym zaczac sprowadzac od naszych zachodnich sasiadow pewne produkty w zwiazku z tym mam pytanko: chodzi mi o ustawe o czystosci jezyka polskiego. mianowicie maja to byc towary przeznaczone docelowo na tamtejszy rynek wiec nie beda posiadaly etykiet i poisow w jezyku polskim, czy z tego tytulu moge poniesc jakies konsekwencje? a drugie pytanko odnosi sie wlasciwie do pierwszego: czy moim obowiazkiem bedzie zrobienie ewentualnych etykiet, instrukcji w naszym jezyku i dolaczanie do produktow? z gory dzieki za pomoc pozdrawiam
podbijam, tez mnie to interesuje
troszke pogmatwałes pytanie :) ( przeczytaj dokładnie) ale OK :) na tobie jako importerze spoczywa obowiazek by na towarze jaki by on nie był...były informacje kto jest importerem...skład ..oraz instrukcje obsługi...i moze to byc w formie naklejki, lub dołączonej ulotki.
Witam,
Chciałabym kupić kilka rzeczy z niemiec. Jestem płatnikiem VAT, firma, od które kupuje też nim jest. Wiem, że muszę w Urzędzie złożyć deklarację o VAT id. W związku z tą całą procedurą, chciałabym zapytać, czy wiecie jakie są koszty złożenia deklaraji VAT id, ile się na nią czeka?? I dodatkowo, jakie są opłaty w Polsce związane ze sprowadzonym towarem?? dzięki:)
Witam Serdecznie.
Zastanawiam się nad importowaniem z niemiec oryginalnych kosmetyków, sztucznej biżuterii, torebek, chemii gospodarczej. Dużo jest na ten temat w internecie. Są tam hurtownie sprzedające oryginalne towary z zajęć komorniczych, końcówekserii itp. wiadomo, że nie wszystkie oferty są wartościowe, ale zapewne i ciekawych nie brak. Chcę robić to legalnie. Czy może mi ktoś z Państwa doradzić jakich przepisów odnośnie importu takiego towaru nie można pominąć w tej kwestii? Serdecznie proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam uprzejmie.
Ponawiam zapytanie
To może zapytam czy któs z Państwa wogóle coś importuje np. z Niemiec?
Pozdrawiam.
halo halo :)
Czy jest jekiś sposóbna zdobycie namiarów na takowe hurtownie w niemczech?
Firmy specjalizujące się w zdobywaniu takich kontaktów chcą za swe usługi dużo pieniędzy.
Po kolei:
Kupujesz towar w Niemczech - na towar bierz fakturę. Chcesz kupować w Niemczech - wyrób sobie NIP europejski - dzięki czemu nie będziesz płacił niemieckiego vatu. Szczególnych przepisów nie ma, nie ma też cła itp - Niemcy są w UE, Polska też. Towar sprzedajesz w Polsce - detalicznie lub hurtowo. Jeśli chcesz hurtowo - zostań vatowcem aby móc klientom wystawiać faktury. Hurtowni niemieckich nie znam, nie znam też niemieckiego - co mogę zaproponować to wpisanie w niemieckie google kluczowych słów cię interesujących i żmudne poszukiwania. Albo po prostu zapłać za informację jeśli wyszukanie jej samodzielne jest ponad twoje możliwości.
Serdeczne dzieki
Google nie gryzie:) Znalazłem taką stronę restposten.de Hurtownie itd wystawiają na niej resztki serii. Może trochę Ci to pomoże.
A możesz mi podać dokładny adres?
nie mogę:P Nie dlatego, że nie chcę, ale żeby dostać kontakt, do danego wystawiającego trzeba się zarejestrować, a tego nie zrobiłem:) Szukaj w googlach frazy "restposten" i na pewno coś znajdziesz.:)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|