Witam wszystkich,
Chciałbym jeszcze raz powrócić do tematu podejmowanego tutaj kilka razy,a mianowicie do importu chemii gospodarczej i art.spożywczych z Niemiec.Noszę się z zamiarem otwarcia sklepu z takimi artykułami,ale moje obawy budzi fakt wysokiego kursu euro.Proszę o opinie,czy nadal się taki biznes opłaca.Będę wdzięczny również za wszelkie rady i wskazówki co do sposobu zaopatrywania się w towar.Chciałbym kupić własny środek transportu i osobiście zaopatrywać się w towar.Na początek myślałem o niewielkim sklepie (miasto 60 tys.mieszkańców,praktycznie bez konkurencji na miejscu w tym temacie).Sądzę,że jakiś Transit czy Ducato będzie wystarczający.Pytanie,gdzie się zaopatrywać ? Dowiedziałem się,że niemieckie hurtownie raczej nie są dla mnie,ponieważ moja skala zakupów nie jest tak duża,a tam sprzedają z reguły ilości "tirowe".Proponowano mi kupowanie towaru w Selgrosach,czy tp.Czy są jakieś ograniczenia ilościowe,głownie dla naszych obywateli ? Jak wygląda sprawa zakupu mając NIP EU ? A może korzystniej będzie przy mniejszej skali całego przedsięwzięcia,znalezc pośredników w Polsce,którzy sprowadzając ilości hurtowe,mają lepsze ceny zakupu w Niemczech ? Podsumowując,proszę o opinie na ten temat...
Pozdrawiam !