Mam pytanie(może dla niektórych banalne- dla mnie nie :smile: ):
Jeśli kupuję coś jako osoba fizyczna w supermarkecie w Niemczech, to czy mogę potem odliczyć sobie VAT od ceny zakupu? Jeśli tak, to gdzie?
|
Import z niemiec |
Import z niemiec
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Mam pytanie(może dla niektórych banalne- dla mnie nie :smile: ):
Jeśli kupuję coś jako osoba fizyczna w supermarkecie w Niemczech, to czy mogę potem odliczyć sobie VAT od ceny zakupu? Jeśli tak, to gdzie?
Witam,
jezeli jestes obywatelem polski i zakupiles cos za granicä np: w niemczech to mozesz odzyskac podatek niemiecki na granicy. Musisz miec do tego wazny paszport, paragon oraz przedmiot ktÜry kupiles za granicä. Jest to bez rÜznicy czy prowadzisz jakäsc dzialalnosc czy jestes osobä prywatnä. Na granicy zglaszasz sie do celnika niemieckiego i oni wysylajä cie do biura gdzie zalatwiasz wszystkie formalnosci papierkowe. Wiekszäsc celnikÜw na granicy rozmawia lub rozumie po polsku dlatego kontakt jest ulatwiony. Oczywiscie sä tam jakies prawa jakie kwoty sä zwrotne itd. Nie wiem jak wygläda to w innych krajach, przyklad podany jest na niemcy lecz wydaje mi sie ze dziala to wszystko na takiej samej ustawie. Zapytaj sie nastepnym razem na granicy.
witam!!
czy import z niemiec proszkow do prania , kawy, slodyczy bylby oplacanly?? chcialem otworzyc stoisko na targu z takimi wlasnie artykulami znalazly by sie tam rowniez niemieckie przyprawy i srodki czesto uzywane w domu co wy na to
A nie lepiej z Polski do Niemiec?
taka działalność jest opłacalna pod warunkiem ze mieszkasz blisko granicy lub masz inne sposoby na ograniczenie kosztów transportu. Druga sprawa to musisz mieć rynek zbyty. Przypuszczam, że bedziesz musiał sporo sprzedać zeby sie opłaciło. Musisz sam skalkulować koszty. Rynek jest juz dość solidnie zapełniony tym towarem. Mozesz sie również zastanowić nad kupnem tego towaru w Warszawie. Tam znajdziesz bezpośrednich importerów. Jeśłi chcesz sam jeździć to polecam markety. Jak coś to znam też hurtownikac w katowicach, który ma pełny asortyment
zalezy jak ma sie od tego cena w niemczech tego towaru do ceny w polsce... poszukaj na jakimś stocku ofert hurtowni np. http://www.opentrade.pl
Posiadam kontakt z firma z niemiec, ktora chcialaby otworzyc przedstawicielstwo na polske. Pracowalabym pod jej szyldem ale na wlasnej dzialalnosci. Bylbym jedym importerem na polske. Jej produktami sa plyny polerujace. Jakie bylyby koszty sprowadzenia tego towaru, chodzi mi o podatki,vat. Zalozmy,ze towar kupilem na miejscu za okolo 20000 euro(80000zlotych).
czekam na powazne odpowiedzi.
Witam
Pomiedzy Unia niema cla ,jezeli posiadasz NIP europejski (PL-przed nipem)kupujesz towar netto ,a VAT placisz w kraju
Witam.
Chciałbym sie dowiedziec ktora forma podatku jest korzystniejsza, gdy zakladam dzialalnosc gospodarcza w celu sprowadzania odziezy uzywanej z Niemiec i rozprowadzanie jej w Polsce. Moze ktos ma juz troche doswiadczenia w tym temacie.
Mój pomysł polega na sprowadzaniu używanego sprzętu elektronicznego (odtwarzacze cd./md,
cb radia anteny cb radia samochodowe ,. car audio z niemiec transportem chce zająć sie na własną ręke początkowo chce sprzedawać na aukcjach internetowych w przyszłości w miare rozwoju otworzyć sklep z tymi artykułami .... przy ciągłej kontynuacji handlu na aukcjach czy mógłby mi ktoś z fachowców powiedzieć jakie aspekty prawne takiego przerzutu przez granice a później sprzedarzy tego sprzętu opodatkowanie,, itp itd.... pozdrawiam.
tzw importerzy super telewizorow itp renomowanej marki medion itp juz dzialaja na naszym rynku
jezeli nie masz wejsc tu i tam nic nie zdzialasz sprzedaza dobrych i sprawdzonych marek zajmuja sie juz dawno tzw rekiny bedac rekinem zawsze mozesz negocjowac ceny zakupui placy bedac plotka super cen nie wynegocjujesz na sprzedazy bubli dalego nie ujedziesz firma zakladasz firme o kosztach nie mowie oczywiscie musisz na wszystko posiadac fakture(bedziesz platnikiem vat , ksiegowosc pelna) jezeli sprzet posiada serwis to pol biedy jesli sprowadzasz nowa marke musisz zorganizowac wlasny serwis na temat roznic w stawkach vatu w danych krajach i sposobu ich odliczania nic ci nie powiem musisz zapytac sie ksiegowej
Witam! Mam problem dotyczący sprowadzenia somochodu zNiemiec gdyz kupilem samochod w lipcu a do tej pory jeszcze go nie oplaciłem i niewiem jak to zalatwic zebym nie mial problemow z urzedem celnym
jako prywatna osoba masz obowiązek załatwić do do miesiąca czasu.
jeśli tego nie zrobiłeś to teraz ino zmiana umowy (data zakupu) i załatwiasz. następnym razem poinformuj sie najpierw a potem sprowadzaj.
Witam,
Jeżdże do niemiec 3 razy w tygodniu. Do niemiec lece zupełnie pusty Fiatem DUCATO MAXI. Wracam z towarem.Ale Również mam sporo miejsca wolnego.Sporo tzn. zaladowany nawet nie w polowie.Zainteresowanych wzuceniem czegoś na pake i importowaniem lub exportowaniem. Zainteresowanych posze o kontakt 0785541126
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|