Witam,
Poproszę o przesłanie oferty dot. odzieży na PW lub mail: dpinkowski(małpa)zentiva(kropka)pl
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Daniel.
|
Import z TURCJI ? procedury , zwyczaje handlowe - strona 2 |
Import z TURCJI ? procedury , zwyczaje handlowe
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam,
Poproszę o przesłanie oferty dot. odzieży na PW lub mail: dpinkowski(małpa)zentiva(kropka)pl Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Daniel.
Witam, zapewne ten temat byl juz poruszany, ale nie udalo mi sie znalezdz wszystkich potrzebnych informacji, aiec bylabym bardzo wdzieczna jesli ktos moglby mi ich udzielic. Chodzi mi o import odziezy z Turcji. Dokladniej mowiac sytuacja wyglada nastepujaco: moj maz jest Turkiem i od miesiaca mieszkamy w Polsce. Postanowilam sprowadzac odziez z Turcji, gdyz maz ma mozliwosc nawiazania tam kontaktow handlowych, ale szczerze mowiac nie bardzo wiem od czego mam zaczac. Jaka forme prawna wybrac? Jesli juz zaloze dzialalnosc gospodarcza to co powinno byc nastepnym krokiem? Jakie sa procedury?
Bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedz. pozdrawiam
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz ;-) Naprawde nikt mi nie pomoze??
Pierwszym krokiem jest uzyskanie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, otrzymanie REGON, zgłoszenie do urzędu skarbowego - najlepiej zostać płatnikiem VAT i założenie konta firmowego oraz nawiązanie współpracy z biurem rachunkowym.
Turcja jest w Unii Celnej z Unią Europejską - dlatego też obowiązuje Wspólnotowy Kodeks Celny. Import z Turcji odzieży jest zwolniony od cła pod warunkiem posiadania do sprowadzanego towaru świadectwa pochodzenia, którym w tym przypadku jest dokument A-TR, chociaż czasami mniej kompetentni w przepisach celnicy domagają się oryginalnego świadectwa pochodzenia. Jeżeli masz odbiorców na towar to pójdzie szybko, jeżeli dopiero będziesz szukała to koniecznie najpierw zorientuj się w potrzebach rynku, ponieważ odzieży tureckiej jest już bardzo dużo na polskim rynku. Życzę powodzenia. Piszę z własnego doświadczenia, ponieważ już wcześniej przerabiałam ten temat. Mój mąż jest również obywatelem Turcji i mieszka ze mną w Polsce od trzech lat.
odgrzebuje kotleta i ponawiam pytanie
Jedziesz do turcji kupujesz nike puma adidas d&g itp oczywiście orginal na fakture itp. Jedziesz na celny plomba na auto i rura do domu. Po 45 godz nieprzerwanej jazdy jestes na celnym w wawie.
Celnik ściąga plomby i patrzy Tu puma Tam adidas a tam nike Mówi zrzuta towaru bo nielegal. Ty mu na to że to legal mam FV i to legal. A on na to zrzuta i zopiniujemy. Po czym dzwoni do polskiego przedstawiciela owych marek w Pl aby przyjechali stwierdzić oryginalność produktu. Przyjadą popatrzą i powiedzą że podróba no bo jakby inaczej :) i towar do pieca . Tyle w tym temacie a turek to nie przyjaciel tylko złodziej co ci za 2 złot eściągnie przez głowe gacie
witam wszystkich
interesuje mnie import ubrań z turcji a co za tym idzie mam pare pytań i może tu uzyskamna nie odpowiedz czy na odprawe celną w turcji wystarczy mi faktura zakupu a może coś jeszcze jest potrzebne jeśli tak to jaki dokument jak jest z plombowaniem auta jeśli nie mam ściany oddzielającej częśc zaladunkową od szoferki i trzecie pytanko skąd sie biorą te kodyklasyfikujące towar sam je ustalam,agencja celna czy może uc aczkolwiek z doświadczenia wiem ze tym ostatnimtona tacy zreguły gotowe podać trzeba prosze o odp bez jakiś beznadziejnych żartów licze na szczere i wyczerpujące odpowiedzi pozdrawiam
Importuję odzież damską tuniki, bluzki z Turcji. Zapraszam do współpracy
Jak przewieźć towar nie majac jeszcze DG ?? czy przewóz większej ilosci jak na osobę fizyczną (np: 2 000 eur) moze stanowic problem na granicy ??
Jestem zainteresowana futrami z królika kózek itp...Prosze o kontakt 518 961 000
Jestem na emeryturze, mieszkam w pobliżu krakowa. mam znajomego turka który chciałby wykorzystać nasza znajomośc do sprzedaży produktów tureckich. posiadam w przyziemiu domu 2 wolne pokoje które mogę wykorzystać jako hurtownię.cz może mi ktoś doradzić czym mogałabym handlować i od czego zacząć jakie są procedury
sami wozimy towar z Turcji - jeżeli jesteście zainteresowani wspólpraca prosimy o kontakt!
KOLEGO michalkasz daj mi jakiś namiar mailowy do siebie
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Import z TURCJI ? procedury , zwyczaje handlowe - strona 2": - Import z Wietnamu - prawo, zwyczaje, cła - import a procedury - Import zabawek edukacyjnych z Chin- procedury - import z turcji - Import z Turcji
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|