Witam
Temat importu z różnych krajów europejskich był już poruszany wielokrotnie na tym forum, jednak chciałbym w jednym temacie uściślić sprawę importu towarów do Polski przez osobę prywatną. Sam obecnie przebywam w UK i przy odrobinie dobrych chęci jestem w stanie poszukać kilku używanych laptopów w miesiącu, przy których zysk za sztuke wyniesie między 500 - 1000zł (wliczając koszty transportu, zapakowania w Anglii i przepakowania go w PL za drobną opłatą przez znajomego oraz w tym wypadku prowizji allegro). Nie wiem natomiast jak w tym wypadku będzie wyglodała sprawa ewentualnych opłat na granicy Polskiej. Wysyłając np. paczke z 4 - 5 laptopami (używanymi) czy mam się spodziewać opłat typu vat, bądź akcyza na granicy (wysyłając je jako osoba prywatna) Czy urząd skarbowy nie przyczepi się do sprzedaży sprzętu i nie płacenia podatku bez posiadania firmy (a może właśnie jakiś podatek będzie trzeba zapłacić?). Mysle, że odpowiedz na to pytanie będzie przydatna dla wielu osób, którzy chcą przebywając za granicą (nie koniecznie w Anglii) pragnącym przy okazji sobie dorobić, a nie chcącym popaść w konflikt z prawem bądź też poprzez dodatkowe opłaty, spowodowany tylko i wyłącznie niewiedzą podwyższyć koszta do granicy nieopłacalności.