|
Import z USA/Chin - ciągle to samo Zróbmy raz a pożądnie! - strona 2 |
Import z USA/Chin - ciągle to samo Zróbmy raz a pożądnie!
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Nie wszystko co sprowadzasz musi zostać objęte cłem i vatem - oczywiście mam tu na myśli import osób prywatnych. Wysyłka odpowiednim środkiem transportu, jej rodzaj , wygląd paczki i uzupełnienie deklaracji ma ogromny na to wplyw. Można wyjść w takim razie z założenia - paczka nie złapana przez celników to jakieś 30 pare % zysku w kieszeni.
Wszystko fajnie. Kilka razy oszukamy celników ale tylko jak będziemy zamawiać małe ilości (dosłownie kilka sztuk) oznaczone jako sample... Myślę, że ludzie na tym forum są raczej po to żeby dowiedzieć się rozwiązań i możliwości importu większej ilości niż 5 koszulek. Chciałbym zobaczyć jak "oszukujesz" celników w przypadku prawie 13 tysięcy swetrów, które ściągaliśmy dla naszego klienta. Oczywiście z vatem to możemy sobie poradzić poprzez port w Hamburgu. Powód jest bardzo prozaiczny VAT jako podatek regionalny nie może być naliczony przez niemców na polskiego importera. i płacimy ten vat dopiero przy sprzedaży... Często gęsto to są olbrzymie kwoty. 22% podatku vat liczonego od wartości towaru i kosztów transportu itp to są kwoty rzędu 30, 40 czy więcej tysięcy złotych... Wracając do poprzedniego posta to nie liczyłbym na możliwość oszustwa. Jeżeli celnik zobaczy ze dostajesz kilka koszulek spodni itp. to wytnie ci dużą dziurę na środku koszulki w celu uniemożliwienia dalszej eksploatacji. Spotkałem się wielokrotnie z ludźmi, którym udało się sprowadzić koszulki, tym którym wycięto piękne dziury, tym którzy dostali wezwanie w sprawie wytłumaczenia się z towaru lub zaplaty cła i vatu i spotkałem się wielokrotnie z ludźmi, którzy płacili za zniszczenie ich towaru z powodu nielegalnego przemytu oryginalnych produktów bez zgody właściciela marki. Codziennie piszą do nas ludzie, którzy mają problemy z celnikami i w większości są to problemy z powodu swojej pazerności. Dostaję telefony od ludzi którzy zostali oszukani na poważne pieniądze. Kilka razy udało im się ściągnąć kilka drobnych przedmiotów to spróbowali z dużą partią i nagle kilkadziesiąt tysięcy dolarów przepada bez wieści. Zawsze powtarzam, że jeżeli chcesz robić interesy z chińczykami to wsiadaj w samolot i leć na spotkanie. Jeżeli nie masz o tym pojędzia bądź czasu i cierpliwości to skontaktuj się z firmą która zajmuje się tym od wielu lat i wie co robić. Można pisać na ten temat godzinami. Zapraszam na stronę chiny24 ( jak w moim nicku). znajdziecie tam wiele interesujących was tematów i odpowiedzi na wasze pytania dotyczące Chin, chińczyków i importu z Chin... Pozdrawiam, Chiny24.com P.S. Najważniejsze to robić wszystko z głową. Nie dajcie się "gorączce złota" czyli wielotysięcznych przebitkach na produktach i róbcie interesy z głową. Lepiej mniej a pewniej i systematycznie.
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że mój przedmówca starał się zniechęcić do importu drobnicy i zachęcić do korzystania z usług jego firmy:)
Oczywiście zatrzymane paczki się zdarzają. Wiadomo, że straci się kilka lub kilkanaście paczek zanim nabierzemy doświadczenia co i jak sprowadzać aby uniknąć cła i VAT ale te 23% zaoszczędzone sprawia, że i tak się opłaci. Wyciąganie kwestii kilku tysięcy swetrów nie ma sensu, bo oczywiste jest, że nikomu nie przejdzie przez myśl unikanie podatków przy takiej ilości. Ale można całkiem fajnie prosperować sciągając kilka paczuszek miesięcznie. PODRÓBKI: Co do podróbek, to wiadomo - lepiej tego nie sprowadzać!!! bo można sobie zrobić KUKU. Ale jeśli w paczce drobnicowej będą podróbki, to niekoniecznie oznacza to wyrok. Pocztowcy przysyłają zawiadomienie, że paczka została zatrzymana i trzeba dosłać dokumenty potrzebne do oclenia. Dopiero uzupełnienie dokumentów oznacza zgłoszenie paczki do oclenia i odpowiedzialność karną i finansową. Jeśli wiemy, że sprowadzamy dwie pary podrobionych adidasków na własny użytek to nic nie wysyłamy i paczka zostanie zwrócona do nadawcy. Tracimy kasę za adidaski, ale unikamy poważniejszych konsekwencji. Gorzej jeśli jesteśmy święcie przekonani, że produkty nie posiadają zastrzeżonych znaków towarowych a okaże się, że jest inaczej. Wtedy po ptakach!!! Stracimy dużo nerwów i jeszcze więcej kasy. Jeśli ktoś mieszka w Wawce, to może podskoczyć do UC na ul.Łączyny i w obecności specjalisty ds. ochrony własności intelektualnej komisyjnie sprawdzić zawartość paczki. Uprzejmy Pan na miejscu powie nam, czy mamy przesrane, czy nie. OSZUŚCI: Jeśli chcesz sprowadzać nośniki pamięci, telefony, aparaty cyfrowe itp. szybko rotujące produkty i szukasz dostawcy na made-in-china, to masz 90% szans, ze trafisz na oszusta. Potrafią być cholernie wiarygodni. Ale wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad i nie "napalać się" na wielki import, aby to ryzyko spadło poniżej 5% lub jeszcze niżej jeśli na prawdę solidnie zweryfikujemy kontrahenta. Piszę cały czas o drobnicy, to jak chcesz ściągać towar za kilkadziesiąt tys. USD, to wsadź 4-litery w samolot i zasuwaj do Chin. OSZUKIWANIE CELNIKÓW: wg mnie unikanie podatków nie jest oszustwem!!! Pobieranie podatków jest większym oszustwem niż ich unikanie. Nikogo nie zachęcam do zaniechania płacenia należnych podatków, jeśli jednak istnieją metody ich uniknięcia to trzeba z tego korzystać.
Superrrrr:)trzeba dorzucić jeden dział na tym Forum pt. "złote myśli":)
Odświeżając topik.
mam możliwośc sprowadzania towarów ze stanów do polski. mam tam rodzine. da się obejść płacenie cła i podatków przy takim imporcie? oczywiście nie duże ilości. tylko śladowe ale za to żeby przebitka na jednym przedmiocie była duża i opłacalo się to sprawdzać. mam kilka opcji co by można było sprowadzać ale chciałbym też usłyszeć co waszym zdaniem przyniosło by zysk przy takim imporcie z pewnej dłoni..?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Import z USA/Chin - ciągle to samo Zróbmy raz a pożądnie! - strona 2": - Jest Klient na Allegro , który robi kasę. Zróbmy to samo. - Kontrola jakości towarów z Chin, import z Chin - Import z Chin Eksport do Chin - zróbmy burze mózgów;) - Zróbmy coś szalonego - zajęcia dla spragnionych
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|