Moje pierwsze zamówienie będzie za około 650$ już z shippingiem. Więc nie jest to znowu kosmos.
Kontakt z firmą jest ok. A ryzyko - jest zawsze.
|
Import z USA, jak sie rozliczać ? |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Moje pierwsze zamówienie będzie za około 650$ już z shippingiem. Więc nie jest to znowu kosmos.
Kontakt z firmą jest ok. A ryzyko - jest zawsze.
jeszcze wracajac do tego 2 vatu to to jest okropnie zlodziejskie,
czuje sie tak jak bym musial ta roznice odjac od tego co zarobie (100-49,3...)... Ja to narazie na lewo kosze kaske i chyba narazie przy tej metodzie zostane, moze jak zarobie tak zeby bylo wszystko zostalo :/
Dziś słyszałem, że jak się w Chinach coś zamawia to się dostaje coś zupełnie innego. Jak się przed czymś takim zabezpieczyć? Da się z nimi dogadać jakoś, że 60% kasy teraz a reszta po otrzymaniu przesyłki??
To jest kwestia indywidualna. Spróbuj pogadać z firmą z którą chcesz współpracować i tyle. Nikt ci nie odpowie na ty pytanie. W firmie w której poprzednio pracowałem, sporo zamówień było z chin i płatność była odroczona w terminie, np. 14 dni po otrzymaniu towaru.
aby zrobic dobry deal z chinolami musisz tam jechac i wynajac sobie innego
chinczyka ktora gada po en-chn. Chinczycy produkuja tylko podrobki wiec oryginalnego stafu raczej tam nie trawisz...
To i tak daje cholerną przebitkę. Przy zakupie koszulek z usa za 10$, koszcie transportu 2$, cle, Vat1, marży 25%, Vat2 cena koszulki jest cholernie wysoka...
10+2*2,9*1,12*1,22*1,25*1,22=72,50 przy cenie faktycznej 35zł. Same opłaty urzędowe zjadają 25zł, co stanowi niemal 100% wartości koszulki! Poza tym z tych 25% trzeba opłacić ZUS, podatek dochodowy. Na małe pocieszenie zostaje nam zwrot VATu, który wyniesie i tak niewiele...
Ok vat można odliczyć, ale co z cłem i resztą opłat?? Nie można tego wliczyć w koszta???
Cło się wlicza w koszta i tym samym zmniejsza kwotę do opodatkowania.
Z resztą to ja już nie wiem. :(
nie wiem jak zakonczyla sie sprawa, ale jesli chodzi o ubrania wymagane sa pewne certyfikaty, oczywiscie jesli chodzi o puszczanie towaru dalej w handel, a nie sprowadzanie detaliczne dla siebie...
czy ktos zna sposoby na pozyskiwanie certyfikatow w stanach zjednoczonych ?
a firma ktora wysyla Wam towar z usa, nie moze tego towaru wyslac w cenach exportowych, czyli netto ?
jak sprawa wyglada z dogadywaniem sie na takich zasadach z firma w usa ?
Mam prawie identyczne pytanie. Otóż mam zamiar za wszelką cenę rozpocząć importowanie towaru z USA. Chciałbym importować: gry PC, gry konsolowe (PS2,PS3,Xbox360,Wii), akcesoria (pady, memo cardy etc etc). Głównie koncentrowałbym się na sprzedaży via internet (Własna strona na platformie OsCommerce2 z opcją koszyka + allegro).
Chciałbym też działać w pełni legalnie i mam następujące opcje: 1. Gromadzić towar przez mojego kolegę w Chicago po czym wysłałby mi jedną dużą skoncentrowaną paczkę ze wszystkim co zamówiłem. Ale co z fakturą wtedy ? Czy on może w moim imieniu jako osoba nie zatrudniona odebrać fakturę ? 2. Podjąć współpracę bezpośrednio ze sklepem bądź hurtownią w USA ? Wtedy istnieje możliwość, że nigdy żadnego towaru nie otrzymam. Czy bezpiecznie jest współpracować przez Ebay.com ? 3. Wynająć firmę typu usaimport (sprawdźcie w googlach bo nie mogę linkować) i rozpocząć importowanie za ich pomocą oczywiście płacąc im 9% od wartości towaru gdzie minimalna wartość wynosi 3000$ Nie wiem ile wynosi cło na gry video i konsole, ale podejrzewam, że 12% Jeszcze dlaczego się kuszę na import. Przykład: Cena gry w Polsce - 69zł / Cena gry w USA - 15$ ~ gdzie $ na dzień dzisiejszy wynosi niecałe 2.20 zł. Chyba nie trzeba długo się zastanawiać nad różnicą cenową. Powiedzmy, że zamówiłbym kilka konsol, akcesoria i gry za łączną wartość 3000$, przesyłka nie powinna przekroczyć 30kg bo to nie są jakieś ciężary. Starałbym się oczywiście złożyć zamówienie u jednego sprzedawcy. To by wyniosło 3000$ + 330$ Cło (czy w cło jest w końcu wliczone to 22% ?). No i pisaliście wyżej, że przesyłkę trzeba odebrać z UC ? Oo To nie przyjdzie mi to normalnie do domu pocztą ? No i najważniejsze pytanie. Co z fakturą z USA ? mam zaksięgować normalnie fakturę amerykańską czy ona musi przejść jakieś nonsensy US. Naprawdę proszę o odpowiedzi. Mój numer gg: 4923350, no i ofc będę śledził ten temat. Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje to też walcie. Pozdrawiam wszystkich
Mam pytanie: czy udało Ci się uzyskać jakieś wyjaśnienia, Bloodzbir?
Będę wdzięczny za info, bo interesuje mnie podobny temat (zupełnie inny asortyment, a więc nie konkurencja :)) Pozdrawiam.
Zalezy czy jestes Vatowcem czy nie
Tak mozesz, gdyz zakup towaru jest kosztem przychodu
Zacznij od tego ze zle obliczasz VAT. 100 zl brutto zawiera w sobie 18,04 zł vatu. (To jest przyklad). Czyli kwota netto wychodzi 81,96 zł. Wiec popatrz jak ty policzyles a jak powinno sie policzyc.
Jak ktos juz wyzej napisal, przed importem danego towaru dowiedzcie sie jak wyglada sprawa certyfikatu. Dotyczy to oczywiscie markowych towarow , nie wiem jak jest jezeli chodzi o elektronike ale np na ubrania wiele firm zastrzega sobie swoj znak towarowy a import mozliwy jest jedynie dla oficjalnych przedstawicieli lub za zgoda producenta. Takie towary sa kontrolowane przez celnikow i aby moc je wogole oclic trzeba posiadac odpowiednie dokumenty. Dotyczy to oczywiscie ilosci hurtowych
|
|