Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
To jest mój pierwszy temat, więc proszę o wyrozumiałość. Od pewnego czasu przymierzam się z zamiarem importu towarów. Nie jestem zdecydowany na nic konkretnego gdyż pracę mam a raczej z ciekawości chciałbym spróbować czegoś nowego. Do tego mam własną działalność więc to wiele załatwia.
Znalazłem setki tematów o imporcie z Chin, sprawa jest prosta, wybieram hurtownię, kupuję towar, rozliczam się z cła i kosztów transportu. Znam ceny i wiem gdzie kupować (to tylko taki ogólny zarys). Nurtuje mnie jednak pytanie, skąd, z jakich sklepów i hurtowni można/warto importować zarówno rzeczy z USA jak i z krajów UE.
Znalazłem wiele wątków o imporcie z USA, gdzie głównie pojawiają się strony www SKLEPÓW gdzie ceny po doliczeniu kosztów transportu i cła wychodzą równe z cenami w Polsce. O imporcie z krajów UE znalazłem niewiele, a przecież na pewno istnieją jakieś strony hurtowników/producentów od których zakupy w ilości hurtowej będą się opłacały. Tu moje pytanie, czy ktoś może mi wskazać takowe miejsca/strony itp?
Drugie pytanie dotyczy opłat. Z tego co doczytałem na forum, importując towary np ze stanów zjednoczonych płacę podwójny podatek... no chwila, przecież podatek z zakupu powinien mi się wyrównać z podatkiem od sprzedaży, przynajmniej tak tego doświadczyłem m.in prowadząc lokal gastronomiczny (podatek który odliczałem za zakupy "wyrównywał się" z podatkiem od dochodów co w rezultacie dawało mi pewną kwotę do zapłacenia lub zwrotu, w zależności od utargów). Dlaczego więc sprowadzając towary z USA, płacę pierwszy podatek + cło, następnie podatek od sprzedaży? Co mogę odliczyć? Czy podobnie jest z towarami z Chin?
Btw importu z USA czytałem, że opłaca się importować biżuterię. Sprawdziłem kilka "sklepów" ale czy ja wiem czy to takie opłacalne, skąd w takim razie ludzie biorą te wszystkie produkty Made in USA?
Pozdrawiam serdecznie