|
Import z USA - strona 7 |
Import z USABiznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Prosze o szczegoly - moj nr GG to 108228
Witam.Mam pytanie. Czy mozna wysylac bez podatku drobne zeczy z usa ? . mam na mysli wiertaki , male pily itd. Jesli jest ktos w temacie to proszę o wypowiedzenie się
pozdrawiam
Dzień Dobry
Od kilku dni przeszukuje ów forum, starając się odnaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytania - niestety bezskutecznie. Otóż zastanawiam się nad sprowadzeniem dla siebie 20 UŻYWANYCH komputerów ze Stanów Zjednoczonych. Znalazłem interesujące mnie modele, lecz nigdzie nie mogę znaleźć konkretów na temat ewentualnych kosztów w polsce - mam na myśli cło (różne wersje, 7%,0%?), VAT(22% ale czy dotyczy rzeczy UŻYWANYCH?), podatek recyklingowy (czy on dotyczy rzeczy UŻYWANYCH?)? Czy sprowadzając komputery używane - DO UŻYTKU PRYWATNEGO jestem zobowiązany do zapłacenia któregokolwiek z tych podatków? Podkreślam, że komputery są używane i miały by służyć u mnie oraz u kilku znajomych. Nie zajmuję się handlem, nie prowadzę działalności gospodarczej, potrzebujemy ich m.in. jako serwery. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
Witam,
Przede wszystkim to osoba prywatna może sprowadzić ilości nie wskazujące na prowadzenie działalności gospodarczej.Trudno będzie udowodnić UC,że 20 laptopów jest niezbędne dla jednej osoby.Natomiast jeśli są to laptopy dla różnych osób to w fakturze powinny być wpisane rózne nazwiska.Można wszystkie wysłać w jednej przesyłce natomiast odprawić na różnych odbiorców. Komputery mają 0% cła i 22 % vatu. Jeśli będzie potrzebna jeszcze jakaś podpowiedż czy sprowadzenie ewentualnie odprawa proszę o kontakt.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Import z USA - strona 7": - Import - import z usa - Import Z UK - RTV - import z USA - Import z USA
|
|