|
Imprt ekspor uk polska |
Imprt ekspor uk polska
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Pracowalem prawie 3 lata w Anglii wiec znam troche ich kulture ortaz wiem co wtrawie piszczy. Podobnych tematow bylo wiele jednak bardzo malo bylo przydatnych odpowiedzi. Dodam ze chciałbym wozic z Polski do Anglii autem Renealt Master rozny towar. Zaczynajac od odpowedniego akoholu poprzez papierosy (podobno papierowosw podobno tylko 16 wagonow mozna- prosze o sprostowanie jezeli te informacje sa niepoprawne) i inne towary a z anglli do polski glownie buty ,odziez troche elektroniki wybrana zywnosc gotowa-glownie puszkowa(jesi chodzi o zywnosc to mam pytanie... gdzie musze sie udac i jakie papiery zalatwic zebym mogl przewozic zywnosc z polski do anglii oraz z anglii do polski i moc ja sprzedac).proe o pomoc
Z papierosami to Cie zmartwie. Mozesz przewiezc max 1 sztange na glowe do Anglii z Polski. Podobnie z alkoholem ale nie wiem ile teraz mozna wozic. Jesli zywnosc jest pakowana fabrycznie to chyba nie musisz zadnych ekstra dokumentow wyrabiac.
Niby wiesz co w trawie piszczy a takie głupie pytania zadajesz :)
hehe, wybacz prosze ale smiech to jedyne co mi przychodzi do glowy czytajac twojego posta.
siedziales w UK 3 lata i tak dobrze poznales jak piszesz mentalnosc i obyczaje ze postanowiles wozic cygaro i wode..... ameryki nie odkryles, przed toba robilo to tysiace polakow- ja rowniez. szluga mozesz tak jak kolega wczesniej wspomnial wozic tylko jeden karton 200szt papierosow na glowe. 16 kartonow dotyczy innych krajow UE - glownie tych w ktorych ceny papierosow sa zblizone do anglieskich i nie oplaca sei handel papierosami- poza tym nawet gdybys mogl wozic nieograniczone ilosci to tylko na wlasny uzytek a handel papierosami z obaca akcyza jest zabroniony i surowo karany- identycznie ma sie sprawa z alkoholem wiec nie bede sie rozpisywal.
dobra z papierosami i alkohalem macie racje ..sprawdzilem to i rzeczywisice nie oplaca sie .ale z odzieza i butami jak najbardziej...mam pytanie czy jka nie mam firmy i kupie np. 100 par butow i bede mial paragony na to to czy bede mial jakis problem jak mnie zlapie policja? bo to oczywiste ze na handel taka ilosc wioze. i druga sprawa to jak z tym jedzeniem powiedzmy ze kupie jakies zarcie w anglii np. zywnosc puszkowa i jakies gotowe jedzenei ktorego w olsce nie ma czy moze pozniej spzedawac je np. w zwyklym sklepie sporzywczym bez zmieniania etykiety i bez jakiejs papierkowej roboty?
etykieta mus byc, nie wiem jak jest z dopuszczeniem do obrotu zywnosci. co do 100par butow to nikt Ci nic nie zrobi jak cie z nimi zlapie, tzn nie zlapie cie bo nie ma za co. jesynie moga cie zlapac za handel nimi. jesli sie wystawisz na allegro to jestes na widelcu US bo jak by nie bylo to spora sprzedaz, nawet jak by sie udalo uplynic te 100 par przez allegro i zainkasowac pieniazki to niestety slad pozostal i US moze zapukac do domu za kilka lat.
generalnie nie jest tak kolorowo jak sobie to wczesniej wyobrazales:( aha no i apropos zywnosci to raczej nie z UK do PL tylko w druga strone
tzn etykiete trzeba na polska zmienic? a jakby otworzyc sklep spozywczy z sprzana zywnoscia, nazwac go np. anglia to daloby sie jakos ominac zmiane etykiet? a jka bede mial firme kupie te 100 par butow to jak z tego mam sie roliczyc zeby wszystko było zgdne z prawem? jak od sprzedazy na allegro odprowadzic zus?
ile ty masz lat???????
jaki zus chcesz odprowadzac od sprzedazy???????????? zus TO ZUS a US to urzad skarbowy i to tam placisz podatki. co do twojego sklepu z zywnoscia (nie wiem bo niewyraznie napisales) ale rozumiem ze chcesz nazwac sklep anglia i omonac etykiety. to moze zaloz sklep o nazwie juma albo THEFT i bedziesz mogl sprzedawac kradzione towary. twoj sposob rozumowania naprawde mnie rozbawia.
z tym zusem to sie rozpedzilem rzecz jasa ze us a z tymi etykietkami tylko pytalem bo powiem ci ze jak bylem w anglii to w angielskich sklepach polskie towary tak samo jak towary z inncyh krajow byly z orginalnymi etykietkkami stad moje pytanie ...pomyslame ze moze w polsce byc podobnie
ale etykietki to najmniejszy problem. naprawde wydrukowanie etykiet to grosze. tylko sam nie wiem czy to wystarczy.
generalnie powiem Ci kolego, ze ktos wlasnie zalozyl podobny temat, poczytaj tam. anglia to nie jest juz to co bylo kiedys. nie ma lekko.
wiem ze jest temat handel pl uk zalozozny przez grande jednak oprocz twojej odpowiedzi zednej innej nie zauwazylem ;) akurat to ze moglbym sprzedawac zypy w puszcze bez zmiany etykiety jest bardzo wazne tylko chyba nie wiem czy te produkty co chcialbym kupic to w ogole moglbym sprzedawac bo sa oine wyprodukowane w hipermarketach...takie jak tesco lidl sainsbury i pewnie producenci zastrzegli sobie prawa do ich srzedazy poza sieciami swoich sklepow
Powiem tak,twoje wyobrazenie na temat handlu uk-pl opiera sie tylko na swiadomosci ze funt stoi lepiej od pln... i na tym koniec.Piszesz,ze mieszkales w UK 3 lata i poznales ich kulture i wiesz co w trawie piszczy,lol
Co w trawie piszy??? Tak naprawde to nic nie wiesz,przez ten czas swojego pobytu zadnych wnioskow nie wyciagnales,nie mowiac o znajomosci kultury w UK,podejrzewam,ze ze znajomoscia kultury polskiej tez na bakier. Chcesz sprowadzac produkty sporzywcze z UK do Polski-chyba Bog cie oposcil kolego...pomijam juz kwestie etykiet bo to po prostu bez sensu... Zastanawiam sie jak wpadles na tak beznadziejny pomysl-a moze masz na mysli sprowadzanie prodoktow Tesco Value np.fasolke w kechupie za 7p??? Proponuje zainwestowac w slownik lub pojsc do szkoly zanim zabierzesz sie za jakikolwiek biznes. Mam nadzieje,ze odpuscisz sobie ten pomysl i pozostaniesz w kraju...
Od kiedy nowa banderola jest to do UK mozesz przewiez 2600szt papierosow. podobnie jest z alkoholem ale nie pamietam teraz jaka ilosc mozna przewiez.
gonzo prosze cie o jedno jakbys mogl sie nie wypowiadac juz wiecej w moim poscie to bylbym bardzo ci wdzieczny ...nie wiem czy gdzies pracujesz czy moze masz wlasny biznes ale jezeli nie to powinienes zostac krytykiem.. dobrze ci to idzie...twoje wypowiedzi nic nie wnosza...jak nie potrafisz pomoc nie nie wypowiadaj sie...takich jak ty juz pary znalem widzialem i slyszalem i szkoda wiecej slow...klawiature mam spieprzona i dlatego te byki dlaatego idz sobie lepiej pobiegaj a nie wymadrzaj sie ciagle
jak byles w UK to zapewne zauwazyles na towarach z polski naklejki z opisem w jezyku angielskim.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Imprt ekspor uk polska": - imprt z USA - imprt alkoholu - Imprt części - imprt skuterów i motocykli czasami łodzie - HOL-POL przewóz osób na trasie POLSKA-HOLANDIA-POLSKA
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|