|
Innowacje wg Unii |
Innowacje wg Unii
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Wiadomo, że UE chętnie sponsoruje firmy, które dodają coś nowego. Ostatnio natknęłam się przypadkiem na stronę Ryder. pl i okazało się, że serwis dostał dotację z UE. Ryder to serwis ogłoszeniowy, których jest dużo w Internecie. Zajrzyjcie sobie na ten serwis i powiedzcie mi, co w nim jest innowacyjnego i dlaczego taki serwis dostał dotację?
Może dlatego że serwis nie opiera się tylko na dodawaniu ogłoszeń, ale również wyminie informacji.
Z tym, że na takich portalach jak Oferia, czy Favore, klient również może wymieniać informacje z przedsiębiorstwami... chociaż zarówno na Favore jak i w Oferii oferty mogą wystawiać wszyscy, a Ryder jest przeznaczony tylko dla firm, więc może o to chodzi?
jak nie wiadomo o co chodzi - o chodzi o PIENIĄDZE!
Właśnie chodzi o to, dlaczego Unia dała na to pieniądze;)
Unia pieniędzy nie DAŁA. Dali ją kolesie decydujący o dotacjach.
Naciągnęli trochę fakty, wymyślili innowacyjną filozofię i jest. Dotację otrzymują znajomi znajomych. Taka jest niestety prawda.
No i właśnie chodzi o to, jakie fakty tutaj można było naciągnąć? Chociaż wątpliwe jest to co mówisz, żeby mieć wtyki trzeba też mieć mocną pozycję, a Ryder to bardzo mała firma i dopiero co się rozwija. Apropos dotacji nie zawsze tak jest jak piszesz, mój kolega dostał dotację a nie miał żadnych znajomych, a pomysł też nie był wielce nowy, bo utworzył firmę internetową zajmującą się tworzeniem projektów graficznych dla firm, stron internetowych., logo firm itd.
A może też warto najpierw prześledzić ten portal, aby się móc wypowiadać... ?
Odpowiadając wprost na pytanie, definicja innowacyjności w projektach unijnych to najczęściej:
Innowacyjna usługa, to nowa usługa, która nie była wcześniej wykonywana przez dany podmiot. Zatem wszystko się zgadza :) Jednocześnie chciałbym sprostować opinię: Dotację otrzymują znajomi znajomych. Dotację otrzymują Ci, którzy złożą poprawny(!) wniosek, wpisujący się w politykę wyboru projektów. W Internecie można znaleźć kryteria i metodykę oceniania. PS. Unia refunduje, ale środki na realizację projektów trzeba mieć! Jest klika przypadków, gdy refundacje się opóźniały niemal rok. Jak ktoś chce zrobić przekręt, może się niemiło przejechać - bo nie wykonywanie prac na czas/ nie osiąganie wskaźników, może skutkować obowiązkiem zwrotu dofinansowania...
Wszystko co napisałeś drogi Konradzie wydaje się klarowne, ale nadal nie uzyskałam odpowiedzi na moje pytanie, które powtórzę: za jaką "innowację" portal Ryder dostał dofinansowanie? To mnie interesuje najbardziej, bo jak się okazuje można stworzyć coś, co już jest, ale dodać nowe funkcje i liczyć w ten sposób na dotację. I chodzi mi co jest właśnie "innowacyjnego" w tymże portalu.
Dostał zapewne za stworzenie e-usługi (czyli jakiegoś rozwiązania automatyzującego obsługę internautów), którego wcześniej nie mieli.
Jeżeli dobrze napisali wniosek, to mogli dostać na pierdołę typu: wysyłanie potwierdzeń o zainteresowaniu ogłoszeniem. Na co dokładnie nie wiem, bo musiałbym mieć wgląd we wniosek, ale na portalu PARPu powinieneś znaleźć opis ich e-usługi. Tak jak pisałem,, nie musi być to rewolucja na rynku, wystarczy coś nowego, czego dotychczas nie robili :)
Z ciekawości się tam zarejestrowałam. W serwisie można wysyłać zapytania ofertowe do kilku firm na raz, ale to też jest już w FAVORE z tego co pamiętam... no nic będę szukać dalej;)
Uparciuch z Ciebie. Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem :)
Nie ważne co robią inne firmy, ważne co ta jedna wdrożyła. Systemu "nie pokonasz" nie próbując go zrozumieć, ale znając jego najdrobniejsze wady i zalety. Zajrzyj na stronę Parpu i szykuj własny wniosek :)
Ależ uważnie wszystko czytam co piszesz drogi Konradzie i właśnie nadal szukam co ta jedna firma wdrożyła;) warto uczyć się na tym, co robią inni;)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Innowacje wg Unii": - Innowacje - Innowacje cd. - Dotacje na innowacje - Dotacje na innowacje - Dotacja na innowacje
• Strona 1 z 1
|
|