Witam ! [ pomysł jest wyłącznie koncepcyjny]
Myślałem o tym aby wybudować centrum naukowo - badawcze. Chodzi mi o to aby wybudować kompleks budynków zarówno biurowych jak i magazynowo - produkcyjno - testowych? , w których można by było umieścić labolatoria. Bardziej bym postawił na coś w stylu "doliny krzemowej" lub badań informatycznych - wg. mnie rozwojowa branża ( mimo iż nie mam nic z nią wspólnego ).
Zakładając że wybudował bym np : budynki i było by tego w sumie 5-6 tys m2 to pomieścił bym tam trochę osób.
I teraz tak na czym ten biznes ?
Otóż jak wiadomo tamci "naukowcy" mają swoich aniołów biznesu - raczej nikt z swojej kieszeni nie wykłada i Ci też aniołowie płacili by mi za wynajmy " raczej symboliczne pieniądze w stylu 5zł/m2 plus media. Suma sumarum miałbym koło 20 tys na czysto miesięcznie.
Wiem teraz ale po co u mnie jak można gdzie indziej : moim atutem mogło by być np : umożliwienie skupienia tych ludzi w jednym miejscu, innym plusem postarał bym się o np : wsparcie merytoryczne szkół. Podpiął bym współprace z wydawnictwami. Czyli kilka niezbędnych rzeczy dla wynalazców projektantów w jednym miejscu. Prócz tego np: mógłbym organizować konferencje, zjazdy, sympozja. To też mogło by ściągać publikę.
Co o tym myślicie ?
Koszt : budowa budynków ok : 1,5mln złotych , działka ok: 0,5mln