|
Instalacje elektryczne - strona 2 |
Instalacje elektryczne
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
A ty po jakich kosztach planujesz robic instalacje ?
Coś w granicach 30 - 40 zł za punkt. W moim mieście liczącym 12 tys ludzi jest tylko jedna firma elektryczna. Czyli bardzo mała konkurencja. A prac jest naprawde b. duzo.
I jak nikt się nie orientuje skąd otrzymać pomoc finansową na rozpoczęcie tego typu działalności ?
Witam odswiezam temat. Zna ktos aktualny cennik za tego typu prace ? i co jest w tej cenie ? Jakie sa koszta pkt instalacji natynkowej a jakie podtynkowej ? jesli podtynkowej czy to jest cena razem z kuciem pod kable ? jaka bedzie cena pkt jesli kladziemy instalacje przed tynkowaniem ? (tynk oczywiscie nie my)
Nie spotkałem się jeszcze z wykonaniem instalacji elektrycznej po tynkach chyba ze przy remontach. Kładlismy kiedys instalacje w rurkach plastikowych gdzie trzeba było kuc wszystko pod te rurki a pozniej linke wciagac do rurek i wtedy bralismy podwojną cenę za punkt. A w rurkach dlatego zeby mozna było taką instalacje w przyszłości wymienic bez ponownego kucia.
Wlasnie o takie mi cos chodzi kladziemy plastikiem po tynku i kabel w plastik.
pracujecie przy tym i nawet nie wiecie jak ten plastik sie nazywa??? PESZEL
Tak fachowa nazwa to peszel. Mozna tez w pvc ale to instalacje natynkowe się tak robi.
Jestem elektronikiem i mam rozeznanie w tym co i za ile można zrobić w tej dziedzinie. O elektryce nie wiem nic, natomiast rozważałem zajęcie się wsadzaniem elektroniki do domu i stworzenia w ten sposób mniej lub bardziej inteligentnego systemu. Wiem, że robi sie takie rzeczy ale na dużą skale dla bogatych klientów i za duże pieniądze. Mnie interesują proste udogodnienia dla przeciętnego Kowalskiego.
Rozkręcenie tego typu interesu od zera to ciężka sprawa natomiast wejście w kooperację z firmą robiącą instalacje elektryczne to już inna rzecz. Dla mnie możliwość sprzedaży, dla kooperanta możliwość zaproponowania czegoś więcej niż konkurencja (nawet gdyby ułamek zainteresowanych był niewielki - wydaje sie to dla mnie opłacalne). Określenie sensownych pomysłów, zrobienie projektów, wykonanie prototypów i testy to jest dla mnie perspektywa kilku miesięcy (zakładając nieznany poziom zainteresowania nie ryzykowałbym wkładania dużych pieniędzy w projekt i podzlecania go firmie, która zrobi to szybciej). Niestety jestem z południa kraju ale w razie zainteresowania chętnie wymienię się uwagami a w razie gdyby rzeczywiście był potencjał w takiej współpracy to kilometry nie robią mi problemu.
Odświeżam temat. Jakie są teraz aktualne ceny za punkt w istalacjach i co nazywamy punktem, no i czy cena jest z towarem czy bez. Czy za rozdielnie glówną bierze się oddzielnie? no i ile. Dzięki za odpowiedź
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Instalacje elektryczne - strona 2": - instalacje elektryczne - Instalacje elektryczne - Instalacje elektryczne - Instalacje elektryczne,alarmy - instalacje elektryczne alarmy itp.
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|