Witam serdecznie,
jestem nowy na tym forum, choć od dłuższego czasu z dużym zainteresowaniem przeglądam ciekawe tematy. Jak pewnie większość i ja zastanawiam się nad własnym biznesem. Mój pomysł to montaż i serwis domowych systemów alarmowych, domofonowych a także w przyszłości monitoring przedsiębiorstw. Jestem elektrotechnikiem, studiuję również zaocznie ekonomię i od kilku lat pracuje w branży budowlanej. Od roku planuję swoje przedsięwzięcie i mam kilka wątpliwości. Z moich obliczeń wynika iż jest to ciekawy pomysł, zwłaszcza że lokalizacja jest bardzo dobra i okoliczne tereny to nowo powstające osiedla domów jednorodzinnych. Zastanawiam się jednak czy powinienem zatrudnić montażystów, otworzyć punkt gdzie będą prezentowane systemy i zająć sie pozyskiwaniem klientów(dodam ze jestem obecnie handlowcem), czy jednak montować samodzielnie w mniejszym stopniu ale za to bezpieczniej i z mniejszym kapitałem. Wiadomo że pierwsza wersja będzie wiązała się z odpowiednim lokalem w którym będzie odpowiedni sprzęt pokazowy, z opłacaniem monterów, a to już spory koszt.
Proszę o rady zarówno dotyczące samego pomysłu, jak i realizacji. A może ktoś prowadzi podobny interes i podzieli się doświadczeniami?
Dodam jeszcze że miasto 35tys, oraz cztery inne po 15tys mieszkańców w promieniu 15km.