|
Inteligentny dom,nowoczesne systemy dla domu - strona 2 |
Inteligentny dom,nowoczesne systemy dla domu
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich serdecznie. Przydzielono mnie do napisania pracy na temat "Informatyczne aspekty inteligentnego domu". Na początek chciałbym sie zaznajomić z jakąkolwiek literaturą na dany temat, czy ktoś mógłby polecić jakieś pozycje ?? z góry dzieki za odp. pozdrawiam
Witam.
Przypadkowo trafiłem na to forum i widzę, że toczy sie tu ciekawa dyskusja na temat "inteligentnych domów". Temat ten jest rzeczywiście obszerny i zarazem ciekawy. Moja firma od pewnego czasu zajmuje się projektowaniem i wykonastwem takich systemów na bazie platformy KNX. Gdyby ktoś był zainteresowany informacjami to mogę podać link do mojej strony lub na strony firmy, której jesteśmy przedstawicielem na Polskę. Jeśli chodzi o koszty takich systemów to kwota 14 tysięcy o której była mowa, rzeczywiście jest za mała, ponieważ koszty takich instalacji w maksymalnych konfiguracjach mogą sięgać nawet 90-100 tysięcy. Jest to oczywiście maksymalny koszt projektu i wykonania instalacji w systemie KNX, w którym mamy ujete "wszystko" (szczegóły zapraszam na stronę). Koszty te można oczywiscie obniżać poprzez wybór tylko niektórych funkcji, rodzaju sterowników, komputerów itd. Jeśli chodzi o serwis tego systemu to w dzisiejszych czasach nie jest to żaden problem, wszystko sprowadza się w zasadzie do odpowiedniego programowania. Ponadto mamy do dyspozycji tzw. HOME SERVER za pomocą którego za posrednictwem internetu nasz serwisant moze wykonywać zmiany w konfiguracji systemu i dokonywać programowania "na odległość" tzn. z naszego biura logując się odpowiednio w Waszym systemie. To tyle wstępu w tym temacie, jeśli będzie zainteresowanie to służę pomocą ponieważ jak napisano jest to przyszłość i za pewien czas będzie to standard w naszych domach. Dodam tylko, że już tej chwili wszyscy producenci sprzętu grzewczego, audio, agd, tv, komputerowego, oświetleniowego, telefonicznego, okien, rolet, alarmów, domofonów, stacji pogodowych, klimatyzatorów itd. wykonują swoje urządzenia kompatybilne z systemem KNX po to tylko aby mogły one być włączone do funkcji tzw. "inteligentnego domu". A koszty no cóż ...., nie są małe, ale jeśli ktoś myśli o swojej przyszłości w nowym domu, to powinien mieć na względzie korzyści jakie z tego wynikają tzn. oszczędności energii, bezpieczeństwo, komfort i wygodę jaka z tego wszystkiego wynika. Ponadto dlaczego nasz samochód ma być inteligentniejszy od naszego domu?
Witam, podobnie jak kolega powyżej zajmuje się tzw. inteligentnymi domami. Może troszkę przedstawię Wam, drodzy użytkownicy - być może osoby, które w przyszłości planują tzw. inteligentny dom, idee. Przede wszystkim dom nie jest inteligentny - cale to rozdmuchane haslo wiąze się jedynie z okresleniem dziedziny automatyki - automatyka budynkowa. Pamietajmy, że dom - nie mysli, nie tworzy. Informacje są zbierane z odpowiednich czujników i dalej przetwarzane przez systemy sterowników na zasadzie warunków. I decyzje przesylane są do urządzeń wykonawczych - przykładowo oświetlenie : moduły wykonawcze - przekaźniki wysokonapięciowe, ściemnianie - zbudowane skalowanie napięcia, bądź modulacja wypełnienia impulsu za pomocą elektroniki opartej na tyrystorach.
Filozofii w tym nie ma. Większość firm próbuje na siłę - wcisnąć swoje rozwiązania dla klienta końcowego sugerując mu co koniecznie musi mieć "inteligentne" - każde gniazdo sterowane itp. Jeśli jednak spojrzymy na istniejące na Polskim rynku systemy to zauważymy że w większości oferta wygląda tak samo - firmy przeganiają się natomiast w wymyślaniu dlaczego ich system jest lepszy niż konkurencja - szczerze, to nie dziwię się że wiekszość ludzi sie w tym gubi. Natomiast wszystkie te systemy są podobne - co oferują? Standardowe rozwiązania, które już w obecnych czasach są przestarzałe: -oświetlenei -rolety -okna -klimatyzacja jedno zostało pominięte - ROZRYWKA! przeciez to dla rozrywki tworzymy nasz "inteligentny" dom. Nie ma co sie oszukiwać - telewwizory z interfejsem EIB, lodówka z EIB ? bez przesady - urządzenia te są znane jedynie z targów ISE na przykład. Watpie że kolega po wyżej widział takie urządzenia chocby na zdjęciu. Natomiast zainteresowała mnie propozycja strony Twojej (Szosty) firmy. Chętnie bym zobaczył co oferujecie. Możesz mi wysłać PM aby tutaj nei tworzyć jakiś systemów reklamowych
Witam,
Zastanawiam sie nad uruchomieniem produkcji sterownikow EIB, KNX oraz oprogramowania komputerowego na potrzeby "inteligentnego domu". Nie zamierzam sprzedawac ani klasc instalacji istniejacych urzadzen innych producentow. Czy osoby zwiazane z ta branza moga podpowiedziec czy warto zajac sie tym tematem?
Witam na stronie
budynek-inteligentny.info jest znalazłem wiele informacji. Polecam
Produkcja urządzeń do systemów KNX nie jest taka prosta. Organizacja KNX czuwa nad wykonaniem modułów. W praktyce wygląda to tak, że trzeba zainwestować potężne pieniądze. Dlatego decydują się na to tylko największe firmy. Co innego z oprogramowaniem. Myślę, że to dobry pomysł. Posiadam dużą wiedzę na temat inteligentnych budynków. W razie czego proszę o kontakt.
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć tylko tyle, że, zainstalowałem ostatnio taki system - sterowanie oświetleniem, roletami, klimatyzacją, wszystko zintegrowane z alarmem i dostępem przez Internet i na razie jestem bardzo zadowolony. Wybrałem EIB - chociaż droższe ale jak to piszą inni wybór "mercedesa" mnie przekonał;)Firma, która montowała mi ten cały system z początku wydawała sie mała i nie byłem pewny czy to słuszny wybór, ale jednak jak się później okazało podeszła do tematu bardzo profesjonalnie i cała instalacja wyszła super:) Gdyby ktoś chciał to służę namiarami.
W mieszkaniu zintegrowałem oprócz wymienionych wyżej 4 kategorii także rozrywkę (nagrywanie i współdzielenie w kilku pokojach n HD, cyfry+ HD lub dowolnej kablowej HD; radio internetowe; filmy DivXy, x264, itp; telefonię oraz monitoring i alarm). Projekt początkowo hobbystyczny zmienia się obecnie w małą firmę. W maju zapraszam na prezentacje wideo na mojej stronie :). Obecni użytkownicy systemów EIB, Z-Wave lub X10 mają szansę na upgrade za niewielkie pieniądze. Link do stronki jak mój nick
Witam wszystkich,
wlasnie przeczytalem caly blog na ten temat i brakuje mi w tym wszystkim jednego waznego aspektu ktory na dzisiaj odgrywa coraz wiesza role.To ze inteligentny dom nam ulatwia zycie to jedno ale zapominamy o najwazniejszej rzeczy ze systemy te umozliwiaja nam oszczedzanie energii cieplnej jak i elektrycznej i to w nie malym wymiarze.Mieszkam w mieszkaniu o pow. 80 m i od 2 lat stosuje te systemy.Na dzisiaj zaninwestowalem w moje mieszkanie okolo 400 Euro nie jest to wielka suma ale najwazniejsze ze tej zimy cala moja inwestycja sie zwroci.Poprzez te systemy przez ostatnie dwa lata zaoszczedzilem 280 Euro.Musimy rowniez pamietac o tym ze energia bedzie dalej drozala .Nie trzeba wielkiego nakladu aby wlasne mieszkanie zmodernizowac wszystko dziala bezprzewodowo i nie trzeba wszystkiego kupowac od razu mozna kupowac poszczegolne moduly i je potem rozszerzac.
Witam wszystkich. Bardzo interesuje mnie omawiana przez Was tematyka. U mnie w domu mam już wykonaną taką instalację ale planują ja dalej rozbudowywać.
Wybrałem jednak inne rozwiązanie - radiowy system bezprzewodowy. Mój wybór padł na takie rozwiązanie z uwagi na fakt, że kupiłem dom w stanie surowym z wykonanymi już instalacjami elektrycznymi oraz tynkami wewnętrznymi. Systemy takie jak KNX oraz EIB wymagają prowadzenia kabli magistralnych, więc musiałbym od nowa kuć ściany. Rozwiązanie radiowe umożliwia wykorzystanie istniejącej instalacji. Do puszek mam włożone moduły sterujące i dzięki temu bez prucia ścian mam automatykę oświetlenia, ogrzewania, sterowanie roletami oraz bramą wjazdową. System jest modularny więc chcę go dalej rozbudowywać np o tzw. sceny świetlne. Chętnie podyskutowałbym nad innymi możliwymi jeszcze do wykonania rozwiązaniami.
Witam,
Na wstępie chciałbym odnieść się do wypowiedzi maruspl. Otusz uważam, że instalowanie instalacji Inteligentnego Domu w celu oszczędności energii elektrycznej i cieplnej mocno mija się z celem. Oszczędności o jakich piszesz są mocno wyimaginowane. Niestety nikt nie przeprowadził tego typu rzetelnych badań na dobrze opomiarowanych domach, w podobny sposób eksploatowanych. Badań takich nie można przeprowadzić na jednym domu (rok sterowania przez domowników i rok automatycznego) bo każda zima jest inna, a warunki zewnętrzne mają ogromne znaczenie. Nawet jeśli ktoś twierdzi, że zrobił takie badania to należy brać tę informację pod wątpliwość, gdyż nie ma oficjalnie potwierdzonych takich badań. Zazwyczaj są to informacje czysto teoretyczne lub z przed wielu, wielu lat – także oparte tylko częściowo na pomiarach. Należy tutaj wziąć pod uwagę wiele czynników, nawet energię jaką pobierają same urządzenia sterujące i czujniki. Oczywiście sam fakt oszczędzania energii przez inteligentny dom jest prawdziwy ale niezbyt dokładnie zbadany. Z resztą aspekt oszczędności energii przez Inteligentny Dom nie jest priorytetowy, jest raczej dodatkowym ale podrzędnym aspektem przemawiającym za tego typu rozwiązaniami. Nie mówią tutaj o odnawialnych źródłach energii (np. kolektory słoneczne) gdzie rzeczywiście liczymy na szybki zwrot inwestycji. Podstawowym powodem przez który Inteligentne Domy nie będą formą oszczędzania jest ich cena, a także brak możliwości generowania znacznych oszczędności w budownictwie cywilnym (inaczej jest w przypadku budynków użyteczności publicznej: szkoły, hotele, biurowce). Inteligentny dom nie jest i długo nie będzie inwestycją mającą przynieść bezpośrednie korzyści finansowe. Najistotniejsze są korzyści płynące ze znacznie większego bezpieczeństwa domowników i mienia oraz ogromnego komfortu i spokoju – rzeczy nieprzeliczalne na pieniądze. Inną kwestią jest to, że Inteligentne domy nie muszą być takie drogie jak w przypadku systemu KNX. Jasne jest też, że nie będzie to też całkiem tania rzecz. Prócz drogiego (choć nie aż tak jak większości się wydaje – 40tyś zł to całkiem wystarczająca konfiguracja), aczkolwiek łatwego w rozbudowie i zmianie konfiguracji systemu KNX jest jeszcze kilka tańszych rozwiązań które odpowiednio zaprojektowane i zaprogramowane nie odstępują pod względem jakości, funkcjonalności oraz bezawaryjności systemowi KNX. Wiele firm tworzy Inteligentne Domy w oparciu o rozwiązania znane z przemysłu – sterowniki programowalne PLC. Te urządzenia doskonale nadają się do zastosowania w automatyce budynkowej, a cena spada do ok 30tyś zł. Osoby zainteresowane takimi i podobnymi rozwiązaniami, współpracą w tej tematyce (także automatyka ogrodowa, podstawowa automatyka oparta o system alarmowy) aby przekonać się co do możliwości i ceny tego, a także innych systemów IBS (Intelligent Building Systems) powinny skontaktować się z instalatorem ze swojego rejonu. Większość z nas chętnie zaopatruje się na możliwość rozwoju. Najlepiej umówić się na luźną, niezobowiązującą rozmowę (od czego zawsze się zaczyna) podczas której fachowcy opowiedzą o instalowanych przez siebie urządzeniach, ich działaniu i przybliżonych kosztach (można także pytać telefonicznie czy mailowo). Osoby zainteresowanym IBS dla własnego użytku powinny wiedzieć, że rzadko kiedy od razu podaje się konkretne deklaracje cenowe, ponieważ aby móc zaproponować niższe ceny zawsze należy przygotować kosztorys pod konkretne warunki – w każdym domu jest różna liczba grzejników, punktów świetlnych itd. W związku z powyższym nie da się ustalić stałej ceny chyba, że jest ona na jednym, wysokim poziomie, takim aby nie ponieść strat w przypadku bardziej „wymagających” domów. Jeśli chodzi o Szczecin, Kalisz Pomorski, Gryfice, miejscowości nadmorskie województwa zachodniopomorskiego i ich okolice mogę spotkać się z zainteresowanymi osobami. Proszę dzwonić, pisać i pytać. Kontakt na stronie „zaszyfrowanej” w loginie. Pozdrawiam serdecznie
Z tymi oszczędnościami nie jest tak źle, jak sugeruje przedmówca. Można też je dość precyzyjnie wyliczyć i oszacować. Oszczędności energii elektrycznej w sposób prosty - w każdej nieruchomości są liczniki zużycia. Wystarczy porównać zużycie sprzed zainstalowania systemów oraz po instalacji i porównać zużycie w analogicznych okresach roku.
Skąd mogą się brać oszczędności w zużyciu energii elektrycznej? Z precyzyjnego sterowania jej odbiornikami. Można zautomatyzować włączanie i wyłączanie oświetlenia wykorzystując czujki zmierzchowe, czujniki obecności i ruchowe a także stosując zmienny poziom oświetlenia. W przypadku ogrzewania elektrycznego, podobnie jak przy ogrzewaniu CO oszczędności uzyskuje się dzięki ustawianiu różnych poziomów temperatur w zależności od pory dnia, dnia tygodnia a także w zależności od obecności w pomieszczeniach osób. Np. w ciągu dnia, gdy domownicy są poza domem temperatura może być obniżana. Podobnie w nocy, gdy wszyscy śpią - może być o parę stopni niższa. Możliwe jest również definiowanie różnych stref cieplnych w ramach tego samego mieszkania/domu. Wówczas np. w sypialni jest utrzymywana inna temperatura niż w salonie a w łazience jeszcze inna. Oszczędności w CO można też oszacować wyliczając o ile stopni w ciągu doby udało się obniżyć temperaturę.
Witam. W związku z coraz większym zainteresowaniem systemami inteligentnych domów oraz brakiem jednego czytelnego forum postanowiłem takowe założyć. Prowadzę to forum jako osoba hobbistycznie interesująca się nowinkami technicznymi nie związana z żadną firmą. Korzystanie z forum jest bezpłatne (wymaga tylko rejestracji). Z czasem znajdą tu Państwo obiektywne informacje na temat różnych systemów. Do korzystania z forum zapraszam osoby posiadające już inteligentny dom, osoby zainteresowane jego wykonaniem, firmy instalatorskie i producentów.
Na stronach forum możliwa będzie wymiana doświadczeń jak również szybkie uzyskanie odpowiedzi na różne pytania z dziedziny automatyki domowej. Im szybciej się zarejestrujesz i dodasz coś od siebie tym szybciej forum to stanie się miejscem spotkań i wymiany doświadczeń wielu osób. Link budynkiinteligentne kropka pl
Sama całkiem niedawno zainteresowałam się tematem, a w szczególności tym, co jest inteligentnym domem, a co jeszcze nie - jakie istnieją systemy, ile kosztują, co ludzie instalują u siebie w domach. Pomogło mi w tym parę artykułów o systemach, które służą optymalnemu zarządzaniu i oszczędzaniu energii. Zgodziłabym się w kwestii tego, że może całkiem niedługo takie zabiegi przy budowie domu będą na porządku dziennym. Okazuje się, że inteligentne domy wzbogacone o systemy same dbają nie tyle o bezpieczeństwo, co na przykład o temperaturę we wnętrzach i oświetlenie. I oczywiście istnieje możliwość spersonalizowania takich systemów - dostosowania do domownika.
Nie zgodziłabym się jednak z dosyć powszechną opinią na temat niby - ekologicznych rozwiązań, które się podobno przejadły. Kwestie ekologiczne są według mnie ponadczasowe, a w naszej epoce rozwiązania eko są na wagę złota. Z jednej strony - brak wyrzutów sumienia związanych z niszczeniem środowiska, z drugiej - bardziej materialne korzyści - inwestowanie w ekologiczne rozwiązania na dłuższą metę się opłacają, bo zakładają oszczędność eksploatacji. W trakcie poszukiwań natknęłam się na jeden artykuł, który pomógł mi jakoś rozjaśnić pojęcie inteligentnych systemów ( jako nowy użytkownik nie mogę wrzucać linków, więc może później ) " Zaprogramowany wcześniej system obudzi nas, włączając ulubioną muzykę lub stację radiową. Włączy oświetlenie w pomieszczeniach, z których korzystamy o poranku, dostosowując je do natężenia światła zewnętrznego, charakterystycznego dla danej pory roku (...) " Okazuje się, że pole manewru jest ogromne i ograniczać może jedynie wyobraźnia. Do tego mamy stuprocentową kontrolę nad naszym domem.
Witam
Ja mam u siebie w domu sterownik firmy Trend ktory porownuje temperature podlogi pomieszczenia ( w moim wypadku podlogowki ) i temperatury pokojow i zew temperatury ( steruja pompa od pieca i silownikami w rozdzielaczu ) Zawsze milo i cieplo w domu ( energooszczednie ) . Sam myslalem zeby rozbudowac swoj system o sterownie cieplym powietrzem z kominka ( ale brak czasu ) Mieszkam w angli ( mam troche pojecia ) Jak bys byl zainteresowany i poszukujesz inf to pisz na pw . Ja w twoim wypadku pomyslal bym o sterownikach firmy Trend 80% budynkow w angli to system Trend
Sprawdź również podobne tematy:
- Nowoczesne systemy online zarządzania flotą.
- Systemy Alarmowe, Telewizja Przemysłowa, Systemy Ppoż. - Systemy reklamy wizualnej, systemy oświetleniowe - Inteligentny Dom - INTELiD Inteligentny Dom - INTELiD - Inteligentny Dom - INTELiD Inteligentny Dom nawiążemy współpracę - INTELiD Inteligentny Dom nawiążemy współpracę - Instalacje elektyczne, inteligentny dom, LAN,agregaty. Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|