|
interes do du** |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
co myslicie o pordukcji papieru toaletowego lub recznikow papierowych??mysle ze popyt na taki produkt bedzie. Cakie sa Wasze(potencjalnych klientow) odczucia? ciekawe czy sa jakies wymogi dotyczaace jakosci takiego papieru.Maszyny ogladalem i na poczatek uzywane wcale nie sa drogie a wiec moze to jest to........
hej, każy interes jest dobry tylko nawet coś do dupy trzeba zrobić z jajami, myślisz, robiles jakis kosztorys, wstepne oblcizenia, skąd jestes?
:)P:S tez szukam pomyslu na wlasą dzialanosc
hmm ja mysle podobnie jak przedmowca ze na to trzeba spojrzec z kilku ujec, poobliczac to i tamto ale mimo to bedzie ciezko z takim biznesem..wiekszosc duzych producentow takich produktow reklamuje sie w tv a mniejsi producenci to z reguly supermarkety ktore sprzedaja takie produkty po bardzo atrakcyjnych cenach..wiec ciezko z tym bedzie
Mam jednego znajomego który otworzył taka dziłalność jakies 8-10 lat temu, zaczynał od prymitywnych maszyn, pracowal na etecie i na czorno robił papier... dzisiaj jest tak ustawiony ze prawnuki nie musza sie martwic o przyszłosc.
Rynek jest juz troche nasycony w tej branzy, ale tak jak pisal przedmówca atrakcyjna cena i odpowiednia jakość zrobi swoje.
zrob papier toaletowy z nadrukowanymi banknotami 100zl ;)
He he wcale nie głupi pomysł :)
A ten papier to robiłbyś z makulatury czy z nowego papieru ?
i oskarza mnie o obrazanie panstwowych wartosci czy jakos tam, pamietam jak kiedys koles mial sprawe sadowa za podarcie banknotu<hahaha>
z nowego to juz troche drogo by bylo, myslalem nad makulatura zeby obnizyc koszty
ja proponuje robic papier z nadrukowanymi poskimi politykami (najlepiej koalicji rządzącej). sukces gwarantowany:)
Zainteresowałem się tym pomysłem i ogólnie rzecz biorąc wystaczyłoby jakieś 20 tys (biorę pod uwagę wyposażenie całej lini produkcyjnej oraz zakupienie samochodu do raozwozu). Wszystko pięknie i cacy ale gdzie znaleźć konsumentów... rozumiem że przebicie jest równoważne do ceny... jednak napewno chcieli byśmy by ta inwestycja sie nam zwróciła a napewno żebyśmy jeszcze na niej zarobili. Zanim zaczniemy na tym zarabiać możemy dość długo poczekać...
Pegaz, - hmmm gdzies czytalem ze ktos produkowal papier z jakimsi nadrukami i calkiem niezle mu to schodzilo...
juventinio2603, - niestety nie znam sie dokladnie na tego typu kruczkach ale moze dalo by sie np zamiast polskich zl wyrodukowac z dolarami lub np nieistniejacymi jua banknotami (np stare 10 000zl) lub wyglad podobny ale zmieniony wizerunek lub jakas dziwna karykatura zamiast wizerunku... Zreszta wcale nie musi to byc banknot moze to byc cokolwiek innego co by moglo przyciagnac oko:P Gargamel, - pewnie tak ale tu juz mozna by sie chyba narazic:P ale jak by byly karykatury tych politykow to czy ktos by mogl sie czepiac? Nibar, - hmm nie zawsze cena sie walczy o klienta podstawa kazdej reklamy to unikalna cecha produktu (taka mogly by byc rozne nadruki, jakosc wykonania, jakosc papieru) a jak dlugo sie to moze zwracac nie wiem. np po moim miescie chodza ludzie po domach z papierem toaletowym przynajmniej 2 razy wmiesiacu i tak chodza juz od jakiegos czasu wiec chyba musi im schodzic... Moze sprobuj tego typu dystrybucji? Latwo mozna sprawdzic czy by wypalila. Dajesz ogloszenie ze zatrudnisz kilku mlodych do pracy ktos sie zglosi na pewno jedziesz do hurtowni kupujesz ze 100 rolek papieru podobnej jakosci ktora ty bys produkowal i pusc na miasto "przedstawicieli" i sie okaze czy tego typu dystrybuckja wypali... Jesli jakosc papieru bedzie dostarecznie dobra w kazdym domu zostanie twoja wizytowka reklama czy cos tam innego i cena nie bedzie zawyzona to moze by to przeszlo;)
Gdzieś przeczytałem chyba w zeszłym roku że "wielcy" w tej branży przejmują takie małe firmy więc nie wiem czy warto inwestować? No chyba że Ty zamierzasz kogoś wykupić? :)
Zajmijmy się tematem merytorycznie, bo jeśli będziemy pisać od niechcenia to te forum troszke pójdzie na psy.
Zorientowałem sie troche w tym temacie. Adzwoniłem do gościa, który chce sprzedac linie technologiczna do produkcji papieru. ok.23 000. Tylko , ze ta produkcja z tego co sie dowiedziałem to nie ejst zbiór i skup makulatury i wsypywanie do jakiegos młna i robienie masy plus jakas chemia czy kolor czy zapach. Podobno tak mi mówił, że taka maszyna o jakiej teraz wspomniałem kosztowałaby ok.1,5mln złotych, albo więcej.maszyna za 23000 od niego to maszyna składajaca się z trzech części, jakąs prasę, maszyne do cięcia i pakowacz nawijacz. coś w tym stylu, a papier kupujesz od jakiegoś producenta w dużych ilościach na mega belach w jakich rodzajach chcesz. Tak to wygląda, czyli podchodzi to pod łata produkcje, ala kokonfekcjonowanie. Pewnie można na tym zarobić. Licze na odpowiedzi znawców tego tematu
Też rozmawiałem z kolesiek, który chciał sprzedać całą kompletną linię produkcyjną papieru toaletowego i kosztowało to 1 mln zł - sporo.
A maszyny do konfekcjonowania można wyrwać nawet poniżej 20 tys., gdzieś w internecie trafiłem na firmę windykacyjną, która sprzedaje maszyny zajęte na zachodzie...ceny niektórych maszyn są naprawde atrakcyjne. Jak znajde to podam jej nazwe Wogóle to jakiś czas temu pracowałem w hurtowni/sklepie chemiczno-kosmetycznym i tam facet przywoził papier toaletowy Polonezem Truckiem, na początku przywiózł pare zgrzewek i sprawdzaliśmy jak to się sprzedaje i ... szło jak "ciepłe bułeczki" :) cena już na półce to 1,99 hurtownia kupowała po 1,40 a przy większych ilościach nawet 1 - 1,20 brutto za 8 rolek.... Sądze że na tym też da się zarobić jeżeli tylko ktoś jest zdeterminowany i nie podda się zaraz po pierwszej porażce. ------------------------------- Do odważnych świat należy -------------------------------
|
|