|
Interes na cebuli. - strona 4 |
Interes na cebuli.
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam Ledo. Mieszkam i pracuje w Irlandii i znam goscia który robi dokladnie to czym piszesz tyle ze wyglada to tak: kupuje na gieldzie warzywa itp. do obierania wykorzystuje w wiekszosci maszyny, myje, sieka, pakuje /wg zamowienia/ i sprzedaje do restauracji hoteli etc. Pomieszczenie z maszynami ma ok 60m2 i zatrudnia 3-4 osoby. Moim zdanie pomysl takze o innych warzywach i dodatkowo poszukaj odbiorcow takich jak restauracje, hotele czy domy weselne itp. Popieram pomysl i zycze powodzenia.
A ten Twój znajomy robi to w Polsce czy w Irlandii??
Ja mam w okolicy pełno domów weselnych restauracji, pizzeri, itp... rynek zbytu teoretycznie jest ale czy braliby oni ode mnie ten towar...??
gościu
ja nie wiem czy byłes kiedys na weselu ale jak byłes to wiesz ,że jadłospis weselny aż pęka od dań z cebuli beda brac ,dlaczego nie
Dzięki "GOSCIU" ;p masz racje ale najpierw dla pewności zrobie wywiad środowiskowy podzwonie po tych restauracjach domach weselnych itp. a wtedy jak bede mial pewnośc to się za to zabiore u nas wiele ludzi się zajmuje obieraniem cebuli więc rece do pracy są.
a orientujecie sie w cenach??
W Irlandii. W Polsce nie wiem czy to mialo by racje bytu bo nigdy nie mialem z tym stycznosci ale jezeli mowa o tego typu biznesie moze warto sprobowac. Piszac o domach weselnych itp. mialem na mysli zaopatrywanie nie tylko w cebule ale inne obrane warzywa. To nie jest mój znajomy tylko szef mojego kumpla. Wiem ze w IRL to jest niezly interes,a co do Polski pozostaje dzwonic i pytac.
czesc chciałbym otworzyc myjnie i nie wiem czy to dobry pomysł co musze miec i czy dostane na to pieniadze zeby to rozkrecic
wyszło cos z tego krojenia warzyw??
któryś pan tu mówił ze rolnicy to biedacy że nie da się z tego wyżyć. Otóż mieszkam na śląsku i utrzymuje się z produkcji warzyw głównie marchwi i sałaty, i nie mogę narzekać bo zarobek z tego jest, sprzedaje to a jeszcze coś dla mnie zostaje tych złotówek. sprzedaje to na giełdzie oraz po hurtowniach i także do domu przyjeżdżają prywatni ludzie i kupują a nie mam tego dużo bo razem wszystkiego ok 30 ha.
Tak tylko do tych kosztów musisz doliczyć ubytki czyli ta łuske i te pozostałe wykrojone czesci to jest ok 13-18% jak dobrze pamietam a do tego obraną cebule musisz przechowywać w odpowiednich warunkach ( w chłodni)
Ciekawy temat sie zrobił ;)
Ledo zacznij ten interes i najlepiej z nikim juz tu nie dyskutuj. Jedni powiedza Ci o + tego drudzy zas o - :) Ja moge Ci jedynie podpowiedziec lecz zrobisz co bedziesz chcial ze np. siekaj cebule maszynami w kostke i np. w paski a to samo rowniez rob z marchwia.. bo na nia tez jest zapotrzebowanie ;) glowne dwa chyba takie warzywa ;) reszta rowniez jakby nie patrzec ;) powodzenia :)
Witam,
właśnie czytam ten post i się nad tym wszystkim zastanawiam.Mieszkam w pasie górskim gdzie są pizzerie,restauracje,pensjonaty,hotele itd.Czy oni nie mają na stanie takiego sprzętu do obierania i szatkowania warzyw??Jakie trzeba spełnić wymogi np. sanepidu,aby otworzyć taką produkcję??Jak ktoś prowadzi coś podobnego to niech się wypowie.
ktos wie jak sie teraz kształtuja ceny cebuli obranej??
Lepiej zebrac ta cebule, osuszyc na jakies hali i sprzedac.
niech ktos mi powie ile zostaje cebuli obranej z 1tony??
pozdrawiam!
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|