Moj kolejny pomysł na zarobienie pieniędzy jest nastepujący!! Mianowicie polega on na obieraniu cebuli na biało. Niedaleko mnie jest przedsiębiorstwo zajmujące sie skupem cebuli od rolników i obieraniem jej na biało. Najmują do tego ludzi z okolicznych miejscowości. Jest to firma Holednerska i tez tam cala cebula jest wyworzona,również z tamtąd przywarzą tirami cebule w łusce i obierają ją tutaj u nas na miejscu.
W tym roku za kg cebuli w łusce (prosto z pola) płacili średnio 50, 60 gr. Wiem bo sam mam gospodarstwo rolne i sam tak wyworze cebule. Natomiast za kg. obranej cebuli płacono 1.30zł. Ludziom co obierają u nich płacą 20 gr. od kilograma. Średnio taka osoba od godz 7 do 15 obiera 100-150 kg w zależności od wprawy.
Mieszkam na wśi,jak już wspomniałem mam gospodarstwo rolne i budynki gospodarcze. W jednym z budynków moge uszykować stanowiska pracy i nająć 10 osób. Z najęciem osób myśle ze by nie było wielkich problemów ponieważ i tak robią oni w tej obieralni na czarno(są to głownie starsze bezrobotne osoby co chcą dorobić). Ja jeszcze do tego zamiast 20 gr. za kg. bym płacił takiemu pracownikowi 30 gr. a nawet bym był w stanie dać jeszcze raz tyle czyli 40gr.
Zakładając że jedna osoba obierzę 100 kg. dziennie to w sumie wychodzi 1000kg. Sprzedając po 1.30 daje mi w sumie 1300 zł. dziennie. Po odjeciu wypłaty pracownikom czyli 400 zł dziennie i odjęciu zakupu cebuli dajmy po 60 gr. to jest 600zł w sumie koszty wychodzą nas razem 1000zł. Czyli po odjęciu tej kwoty od 1300zł. zostaje nam 300 zł. A moja praca w tym interesie polegała by na dostarczaniu do stanowiska pracy cebuli do obierania, odbieraniu śmieci(łusek) i odbieraniu od pracowników obranej cebuli i jej ważeniu ,workowaniu i wywiezieniu do owej obieralni. Dodam że nie jest to daleko ode mnie. Wage posiadam i samochód też.
Co sądzicie o takim pomyśle?? Prosze o wasze opinie i uwagi!!
Może macie inne pomyśły na zarobienie pieniędzy na wsi to prosze o podpowiedż?? Tak głównie to myśle o hodowli szynszylów lecz na to trzeba uskładać najpierw troche gotówki. Narazie jestem w fazie nabywania wiedzy na ten temat i zdobywania kantaktów, ale to inny temat już tu z resztą omawiany.
Z góry dziękuje za podsumowanie mojego wyzej wymienionego pomysłu!! POZDRAWIAM