Witam.
Chciałbym podzielić sie z Wami moim pomysłem i wysłuchać szczerych opinii co na ten temat myślicie.
Mieszkam w dużym mieście ponad 760tys mieszkańców.Na mojej dzielnicy a myślę tu o naprawdę dużym osiedlu domków jedno rodzinnych od lat nie ma i nigdy nie było Internet Cafe a tym bardziej osiedlowego dostawcy internetu (ci którzy już maja siec w domu skazani sa na NEOSTRADE.).Do najbliższej cafe jest ponad 25 minut jazdy w strone centrum.
Za to na osiedlu jest dużo młodzieży, 2 szkoły gimnazjalne połączone z podstawówkami oraz spore grono mieszkających studentów.
Dodam jeszcze ze 70% mieszkańców osiedla to tak zwani nowobogadzcy, którzy nawet z wgraniem windowsa lecą do serwisu który prowadzi mój znajomy i całkiem nieźle przedzie na tym.
Myśle nad otworzeniem po środku osiedla (naprawdę super lokal za przyzwoite pieniądze) małej cafe internetowej, z malutka poligrafia, serwisem i sprzedarzą podstawowych podzespołów i nośników, bufecikiem, fajnym klimatem i 2 sporymi TV do których przyczepił bym swoje konsole PS2 i PS3.
Gdyby starczyło funduszu pomyślałbym tez nad dystrybucja droga radiowa usług internetowych.(jakies DSL w TP).
Znam sie na serwisie i internecie dodatkowo jestem dyplomowanym poligrafem I grafikiem komputerowym.Rozmyślam także nad podjecie spółki z znajomym o którym pisałem po wyżej by zmniejszyć skutki konkurencji w sprawach samego serwisu.
Wiem ze pewnie zaraz nazwiecie pomysł cafe jedym wielkim archaizmem w czasach kiedy każdy w domu ma internet.
Ale dam wam przykład.Mam paru znajomych którzy rok temu założyli w 3 cafe internetowa na podobnej dzielnicy.Fakt ze sama popularność korzystania z www. ostatnio zmalała ale za to dzięki wspaniałym maniakom Lineage2, CS czy CoD ciągle maja stałych klientów którzy zajmują 80% jednostek na 10 z 14 godzin otwarcia cafe.Dokładając do tego mały buffet + drobne usługi poligraficzne dorobili sie całkiem nieźle.
W sumie to ni namówili mnie na podjecie tego rodzaju działalności, ale zawsze dobrze usłyszeć opinie obiektywnych osób zaznajomionych w temacie.
Czekam na wasze wypowiedzi na ten temat.