|
Internet WLAN |
Internet WLAN
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Po perypetiach z moim obecnym dostawcą interentu wpadł mi taki pomysł żeby założyć własą firme świadczącą dostęp do internetu drogą radiową...wystarczy tylko znaleść obszar gdzie takowego dostawcy nie ma i na którym nie ma możliwości podłączenia neostrady...Co o tym sądzicie??wydaje sie proste i pewne...Wiedze na ten temat posiadam bo poniekąd związane z moim wykształceniem...Próbował juz ktoś otworzyć coś takiego??i kolejne pytanie jak to jest u Was z tymi dostawcami internetu??
i taki, w ktorym Ty znajdziesz ISP, ktory zagwarantuje Ci dobre lacze za niska cene... w tym najwiekszy problem
U mnie w miescie jest taki internet i powiem, ze jest tragedia. Ja mam neostrade i przy tej radiowce to neostrada jest niezawodna. Ten fakt wynika zapewne z tego, ze montuja anteny klienckie, ktore daja chyba mniej zysku niz jest strata na kablu. Nie wiem czy liczyles koszty sprzetu, ale nie licz, ze oprzesz to wszystko na ap za 500zl. Druga sprawa to zabezpieczenia. Wep to mozna miec w domu i zmieniac co jakis czas klucz (sam tak robie, ale w te wakacje przechodze na wpa, bo coraz wiecej pieniedzy uzywam wirtualnie ;) ). Musisz miec wpa radius co tez wiaze sie z kosztami, bo szyfrowanie zawsze spowalnia transfer i o ile dla klienta to nie problem, bo komputer spojnie sobie radzi o tyle ap musi byc dosyc szybkie, a co za tym idzie bedzie swoje kosztowac. To niestety nie jest siec na kabelku gdzie koszty instalacji sa niskie. Tutaj antena dla klienta kosztuje 100zl, bo jakies tandetne antenki za kilka zlotych daja wiecej straty niz pozytku. Do tego sprawa lacznosci. U klienta antena kierunkowa, a jaka dasz u siebie? Wszystko zalezy od polozenia klientow i uksztaltowania powierzchni. Wifi mozna uzywac na 2-3 kilometry tylko to juz sa dwie bardzo dobre anteny kierunkowe. Wszystko jest sprawa kasy jaka posiadasz i jaki jestes w stanie kupic sprzet. Jesli wystrtujesz to niegdy nie bierz klientow tyle i maxymalnie wytrzymuje router. On tez nie moze pracowac caly czas na maxymalnych obrotach.
Szkoda ze takich zalozen nie przedsiewziol moj dostawca internetu radiowego,ale powiem tyle ich bylo dowch zainwestowali po 10 tys kazdy,znalezli swierzy rynek i ciagna po 10tys kazdy na miesiac:) powodzenia
Tzn jak sie jest nastowionym tylko na zysk to mozna tak robic, ale jak chce sie dzialac kilka lat to trzeba sobie wyrobic renome, a najlatwiej jest to uczynic wysoka jakoscia uslug i nie brac 30zl za wpisanie klucza wep jak to robia u nas tylko podac go dla klienta. Takie zarabianie na kazdym szczegole nie jest dobre, bo w koncu przyjdzie ktos kto nie bedzie bral kasy za te duperele i ludzie stwierdza, ze on ma taniej.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|