Witam
Chciałbym się podzielić z wami moim pomysłem i prosić was o rady.
Otóż mieszkam w mieście któro ma 25.000 mieszkańców, w którym jest dosyć sporo firm, usługodawców, przedsiębiorców, sklepów itp...
Chciałbym założyć Internetową Regionalną Panoramę Firm (Panorama biznesu)
Portal ten miałby na celu katalogowanie miejskich i regionalnych firm na jednej stronie, każda firma mogłaby umieścić własną ofertę itp. a użytkownik mógłby znaleźć na tej stronie wszystkie firmy w mieście i regionie ich oferty lokalizację i dane kontaktowe.
Mój mały plan jest taki:
-wykupienie serwera: 45zł/rok (dobry stabilny serwer)
-wykupienie domeny: 35zł/rok
-utworzenie,administracja i pozycjonowanie strony www : darmowe (sam potrafię projektować www)
-reklama strony w mieście:
ulotki: 80zł/2000szt. (z Allegro)
naklejki: 20zł/300szt. (z Allegro)
plakaty:100zł/1000szt. (z Allegro)
reklama w lokalnej prasie: 30zł
reklama w internecie: darmowa
Myślę nad tym aby rozreklamować moją stronę i zachęcić firmy do umieszczania swoich ofert na mojej stronie.
Strona mogłaby zarabiać na umieszczaniu 10-15 bannerów i buttonów kilkunastu firm na stronie głównej, (wprowadzone byłyby abonamenty umieszczania np. na tydzień, miesiąc, dwa miesiące, pół roku, rok )wynagrodzenie za umieszczanie reklamy na stronie głównej byłoby wpłacane po ustaleniu szczegółów osobiście bądź telefonicznie na moje konto bankowe.
Ze strony prawnej myślę że mogłoby to wyglądać tak, że stronę wykonałbym w systemie Joomla, która jest na licencji: GNU GPL i z takiej strony mogę pobierać wynagrodzenia. A komponenty potrzebne do strony (np. grafika) wykonałbym w darmowych programach graficznych.
Najważniejszym problemem, który mnie nurtuje jest to w jaki sposób mam pobierać wynagrodzenie za to, że dana firma umieści swoja ofertę w moim internetowym regionalnym katalogu firm.Jeżeli kwota za dodanie firmy miałaby wahać się w granicach 10-20zł to bez sensu jest to by podawać swój numer konta i ktoś będzie mi przelewał pieniądze na konto, bo ludzie nie mają na to czasu.
Myślałem nad usługą dodawania ofert za sms.
Użytkownik wysyła sms za np. 10zł otrzymuje zwrotny kod dostępu i dodaje swoją ofertę...
I tutaj prośba do użytkowników forum o pomoc:
1. Może znacie jakichś dobrych i tanich usługodawców płatności sms w Polsce?
2. Co myślicie o moim planie, jakie są wasze wątpliwości, pomysły, sugestie, słowa krytyki?
3. Czy waszym zdaniem można coś na tym zarobić?
4. Czy ze strony prawnej moje rozwiązanie jest legalne?
5. Czy muszę się rejestrować jako działalność...?
6. Jeżeli byście byli przedsiębiorcą umieścilibyście swoją ofertę w takim miejskim katalogu firm?
proszę o posty... i Pozdrawiam.