No widzę ze kolega myśli na bardzo duża skale :) Na to potrzeba jakieś 50 000 zł jeśli nie więcej.
Ja osobiście na razie zrezygnowałem z tego projektu na rzecz innego który przyniesie mi dużo większe zyski
|
Internetowa wypożyczalnia filmów - strona 3 |
Internetowa wypożyczalnia filmów
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
No widzę ze kolega myśli na bardzo duża skale :) Na to potrzeba jakieś 50 000 zł jeśli nie więcej.
Ja osobiście na razie zrezygnowałem z tego projektu na rzecz innego który przyniesie mi dużo większe zyski
Mam strasznie nudną pracę i też mi różne ciekawe pomysły chodzą po głowie... ale ten jest w zasięgu moich możliwości, jednakże nie mówię że chcę taki biznes rozkręcić, narazie badam rynek, co,jak i za ile...
Mam nadzieje ze nie dojdziesz to takiego poziomy jak ja znalazłem :) wydaje mi się ze to nad czym pracuje z zespołem jest 1 tego typu projektem w Polsce i ma bardzo duże szanse stać się dobrze zarabiająca xxxxxxxxx nazwa utajniona :)
Mogę powiedzieć tylko tyle ze za granica taki projekt już jest ale nie jest on robiony w Polsce :) a jego skrócona nazwa to MPS :)
Tak, koszty były by na początku dość duże, z tego co się zorientowałem sam serwer kosztowałby 25tys/rok, ale dostosowany do indywidualnych potrzeb, praktycznie bez limitu przestrzeni(można dokupić) i transferu(w standardzie=w cenie)...
Producenci byli by bardziej skłonni do współpracy gdyby mieli pewność że plik nie zostanie zgrany ( we wszystkich serwisach mamy możliwość odpalenia programu Fraps albo HyperCam i zgrania filmu podczas odtwarzania na dysk) A więc piractwo to chyba największy czynnik zniechęcających producentów do takiej formy prezentacji swoich "dzieł" ,ale po obejrzeniu wszystkich odcinków McGawer'a człowiek do chodzi do wniosku: jest problem, znajdzie sie i rozwiązanie. można zrobić i tak, 1.a: Użytkownik się rejestruje 1.b: użytkownik podaje swoje pełne dane adresowe w celu weryfikacji konta 2. pobiera wtyczkę do przeglądarki (o tym będzie troszkę niżej) 3. wpłaca pieniądze na swoje konto ( za nie będzie miał możliwość kupowania "biletów") 4. Teraz może oglądać filmy z wypożyczalni (bez weryfikacji)... Wtyczka służy do odtwarzania filmu... ale: (kolega informatyk, jasno stwierdził, że nie ma problemu ze stworzeniem takiego programu) -użytkownik będzie zmuszony pozamykać wszystkie programy, oprócz przeglądarki i ew. antywirusa, w przeciwnym razie film nie wystartuje. Film otwierał by się po kliknięciu "play" na pełnym ekranie (full screen) bez możliwościowy pauzowania, i przewijania! W zamian użytkownik będzie mógł na jednym bilecie zobaczyć film z wypożyczalni np. 3x do tego dochodzi jeszcze jeden sposób zabezpieczenia filmu (po to weryfikacja), jeżeli film "wyciekł" by z naszego serwisu (np. ominięcie wtyczki) mielibyśmy możliwość stwierdzenia z jakiego konta i przez kogo... ale o tym nie powiem nic więcej bo to dość pionierskie rozwiązanie, już nawet sprawdzone:) po przedstawieniu takich zabezpieczeń i ich przetestowaniu... można by już śmielej rozmawiać z producentami np. o kinie internetowym, czyli możliwości emitowania filmu w dniu premiery :)) Odpowiedni % zdała cuda a i ilość potencjalnych klientów jest nie mała, bo ponad miliard!
Masz racje ze wszystkim i wszystko jest do zrobienia.
Moje uwagi/pytanie :) 1. dać możliwość pauzowania filmu bo wiesz jak oglądasz w domu to musisz iść do wc czy po jakieś jedzonko na film :) 2. Widze ze ładnie to rozplanowałeś :) ale skąd wiesz ze jest ten MIliard :) 3. Pomysł z premierami jest bardzo dobry :) Ja głównie zrezygnowałem z tego pomysłu dlatego ze nie miałem wystarczających funduszy na takie coś :)
Jeżeli posiadasz licencje na wypożyczanie filmu, to oznacza to tylko i wyłącznie, że masz prawo wypożyczać nośnik na którym się ten film znajduje, a nie sam film. Tak więc zgranie ich na dysk i wrzucenie do serwisu będzie złamaniem praw autorskich, a producenci bardzo szybko wyłapią taką sytuację, jeżeli filmy pojawią się w serwisie.
Nie obędzie się w takiej sytuacji bez podpisywania umów z producentami/dystrybutorami. To jest duży minus tego przedsięwzięcia, nie wszyscy mogą być skłonni do podjęcia współpracy, zwłaszcza że traktują internautów (zresztą słusznie) jako największych złodziei ich pieniędzy. Kolejna sprawa to piraci.. rapidshare, torrenty, jest tego cała masa. A polacy to jeden z narodów, który ściąga najwięcej i lubi darmowe filmy. Co więcej, ściąganie filmów na własny, niekomercyjny użytek jest w Polsce legalne i nikt z tego powodu nie może nam nic zrobić (co innego udostępnianie innym filmu to ściągnięcia). Twoim głównym konkurentem będzie megavideo.com. Tam filmy można znaleźć tak samo jak na torrentach - jeszcze przed premierą. Ogląda się online, więc jest wszystko fajnie. Jedyny ich minus to nieudogodnienie związane z tym, że po 70 minutach trzeba odczekać ok. godziny żeby dalej cokolwiek oglądać, są jednak metody żeby ten problem ominąć. Przewagą Twojego serwisu nad megavideo.com (filmy za darmo) mogłaby być wygoda korzystania. Ale zabezpieczenia, które opisałeś są wyjątkowo odstraszające, przynajmniej mnie. Nie chciałbym wyłączać wszystkie co mam włączone, np. outlooka, czy komunikatora, żeby tylko obejrzeć film. Tak samo dziwne, że nie mogę zatrzymać filmu, gdy np. ktoś zadzwoni, czy nabiorę ochoty na herbatę. No i muszę obejrzeć film od początku do końca, nie mogę obejrzeć połowy, odejść od komputera na jakiś czas, a później przewinąć sobie do miejsca, w którym przestałem oglądać. To mocno zmniejszy Ci ilość Klientów. Żeby w ogóle móc mówić o biznesie to musi być on rentowny. Wspominałeś o 6 złotych od filmu. Odejmij od tego udział dla dystrybutora (sądzę, że najmniejsza kwota jaką się zainteresują to połowa - film w necie zmniejszy im ilość osób kupujących dvd i wypożyczających filmy w tradycyjnych wypożyczalniach), kosztów rocznych serwera, obsługę i przede wszystkim reklamę - bez tego serwis nie ruszy. Żeby przy marży 3 złote na filmie utrzymać samo łącze i serwer, musiałbyś wypożyczać ok. 24 filmów dziennie. A Klientów podbierać Ci będą legalne w Polsce piraty i megavideo, które staje się coraz bardziej popularne i co ważne, ma pełen wybór nowości, seriali, czy starych filmów. Włożyć trzeba dużą kasę, a moim zdaniem ryzyko jest ogromne. Chociaż jeżeli komuś się uda, tak jak np. iTunes osiągnie ogromny sukces.
No fakt z pauzą może trochę przesadziłem:)... ale to jest dopiero zarys, właśnie dlatego ważne są dla mnie opinie i punkt widzenia innych...
Cena też jest narazie przykładowa, filmy będą w różnych cenach, nowości i odgrzewanych kotletów co lecą co 3miechy w tv nie można porównywać... Ale moim zdaniem ceny powinny być niskie, użytkownikom nie będzie się opłacało ściągać filmu skoro mogą go zobaczyć za parę złotych, przyciągało by to jednocześnie większą ilość potencjalnych klientów... Można nawet wprowadzić system polecania... użytkownik poleciłby serwis kilku znajomym, przy rejestracji podają jego nick/nr i on otrzymuje np 5% z ceny biletu kupionego przez poleconego na swoje konto... Przed filmem można by wrzucić reklamę, to dało by dodatkowy(nie mały) dochód... I jeżeli by taki serwis miałby powstać, to napewno byłby na skalę międzynarodową, w kilku językach. Moim zdaniem nie ma sensu tworzyć takiej strony dla określonej grupy osób. Jak pisałem wcześniej każdy film jest przeważnie w kilku językach, a papewno z całym wachlarzem napisów do wyboru... Co do wygody, to można by było zrezygnować z wtyczki, ale wówczas była by obowiązkowa rejestracja z podaniem danych osobowych i z aktywacją konta(potwierdzeniem tych danych)... Zresztą wtyczka też jest jeszcze tylko na papierze, można zwiększyć ilość programów(komunikatory, itp), tu tylko chodzi o zablokowanie programów zapisujących działanie ekranu...
Witam.
Ostatnio Moja Żona pokazała mi taką stronę: www.cinemak.pl konto kosztuje 11 pln, i masz jedne z nowszych filmów. Nie ma ograniczeń na ilość filmów do oglądnięcia, wiec dla użytkownika to jest całkiem całkiem interesujące, ale dla Ciebie to może być problem żeby przebić ich ofertę.
Serwis ten funkcjonuje na takich samych zasadach jak np. seans24.pl, tylko że cinemak jest płatny, zaś seans24 darmowy. Sporo takich serwisów można znaleźć w necie - dlatego też płatna wypożyczalnia może być dość ciężka do wprowadzenia.
a no faktycznie, za darmo, chyba jedyna różnica że w cinemak jest mechanizm, który po końcu czasu sam zmienia adres IP że nie trzeba kombinować. Fakt, faktem...........płatna wypożyczalnia będzie trudna, no chyba że filmy HD itp, ale pewnie zrobi to telewizja n albo jakaś inna duża firma. Ale trzeba próbować i szukać
Witam,
Mam pytanie mam pomysł żeby we Wrocławiu otworzyć internetową wypożyczalnię DVD klient w domu na stronie zamawia film my go dowozimy a pozniej odbieramy filmy bym dzierżawił przez co zyskałbym wiele kopie jednego filmu za dzierżawe filmu płaci się w dwa razy okolo 8-20 zl za film a pozniej polowe przychodow z jej każdego wypożyczenia problem mój tkwi w reklamie jak skutecznie się rozreklamować na cały wrocław bo tylko we wrocławiu narazie świadczył bym usługi
Witam,
Mieszkam We Wrocławiu i mam pomysł by otworzyć internetową wypożyczalnię. Działało by to w ten sposób że klient przez internet ewentualnie telefon wybiera film zamawia go a my przywozimy go do domu a następnego dnia odbieramy. Ten pomysł ma kilka wad czy cały Wrocław nie jest za dużym obszarem żeby go usługiwać? Jak skutecznie rozreklamować się z tego typu interesem? I nie za bardzo wiem jak wybrać grupę docelową konsumentów? Będe wdzięczny za wszelką pomoc i opinie krytyczne:) Maciek
W czasie kiedy rozwijają się usługi typu VOD wożenie filmów na płytach skazane jest na niepowodzenie. Internet przyspiesza i ludzie będą niebawem oglądać wyłącznie filmy do których dostęp uzyskuje się na drodze elektronicznej.
Było już kilka takich pomysłów...
Komentarz chyba zbędny... Kto chce wypożyczyć film na pojutrze albo jutro? Wypożyczalnia filmów jest na co 3 skrzyżowaniu.
Dyskusja troszke wygasla ale mysle ze temat jest warty dalszemu omowieniu.
W Polsce nie istnieje jeszcze tego typu usluga a jesli to napewno nie na wysokim poziomie. W tego typu przedsiewzieciu chodzi o to by jakoscia samej uslugi przekonac do korzystania wlasnie z niej a nie z jakosciowo "smiesznych" alernatyw takich jak megavideo. Jest prawda ze wiele osob korzysta z alternatyw by obejrzec dany film za darmo lecz jest tez prawda ze tyle samo osob korzysta z platnych zrodel takich jak np N poniewaz ogolna jakosc uslugi, jej funkcjonalnosc, gwarantowana ciaglosc i jakosc materialu jest warta wydanych pieniedzy, korzystajac z megavideo i podobnych serwisow niewiesz niegdy jaka jakosc audio/video bedzie posiadal dany film, dialogi beda pochodzic z afganskiego dubbingu a napisy ktore czytasz tlumaczylo dziecko z gimnazjum bo wydawalo mu sie ze potrafi. Interaktywna wyporzyczalnia internetowa powinna przyciagac: -JAKOSCIA -mozliwoscia ogladania filmow zarowno Full HD jak 720p lub w mniejszych formatach w zaleznosci od lacza danego klienta -Oprawa dzwiekowa 7.1?Czemu nie! jesli klient ma lacze do streamingu full hd to pewnie z dzwieku wielokanalowego tez skorzysta, jesli nie, to zadowoli sie formatem stereo -mozliwosc streamingu filmow w 3D? Jak najbardziej!(Rozumiem ze w Polsce moze 0,5% osob posiada do tego sprzet ale to nie znaczy ze jest tak samo za granica pozatym za 2 lata tego typu rozwiazania beda kosztowac 50% mniej ,za 4 to bedzie podstawowa cecha kazdego nowego telewizora.) -wyborem jezyka dubingu audio i ewentualnie napisow -przyjaznym,prostym w obsludze , eleganckim i profesjonalnym interfejsem trzymajacym sie zasady "don't make me think" Przy planowaniu uslug na wielka skale trzeba wyprzedic czas obecny o kilka lat by promowac swoj wizerunek i pozostac atrakcyjnym uslugodawca dla przyszlych technologii. W biznesie istnieja dwa rodzaje firm, te co wyznaczaja standardy i te co za nimi pedza, gdyby Larry Page i Sergey Brin czekali az ktos najpierw zbuduje wyszukiwarke internetowa by sprawdzic czy to sie przyjmie to google by dzisiaj nie istnialo. Z punktu widzenia technicznego wdrozenie w zycie takiego systemu jest czyms wiecej niz wynajeciem serwera :) Tego typu przedsiewziecie musi gwarantowac klientom nie 99,99% ciaglosci uslugi lecz 100% wiaze sie z tym posiadanie dla kazdej maszyny conajmiej jednego dodatkowego klastra ktory moglby ja zastapic w razie awarii. Od strony maszyn dedykowanych do streamu filmow musialyby one tworzyc klaster ktory rownowazy obciazenie poniewaz jedna maszyna tego wszystkiego nie pociagnie (predzej czy puzniej bedzie to pewnie tez konieczne dla samego interfejsu web):) Cala architektura systemu musi byc tak projektowana by gwarantowala skalowalnosc i modularnosc zarowno interfejsu webowego jak i infrastruktury do streamingu poniewaz w poczatkowych fazach projektu nie posiadajac wielu klientow mozna caly system ograniczyc do nie wielu maszyn i z biegiem czasu go rozbudowac wedlug potrzeb bez koniecznosci przewracania calego systemu do gory nogami. Co do praw autorskich i licencji mysle ze gdyby wytwornie byly zniechecone faktem iz ktos moze nagrac go sobie podczas odtwarzania to uniemozliwilyby wypozyczanie filmow w zwyklej wyporzyczalni poniewaz przegrac film z dvd jest tak samo latwo jak nagrac go podczas ogladania. Pozatym jesli dany pomysl na biznes bedzie obiecujacy to zarobek jaki z niego osiagna moze rozwiac ewentualne watpliwosci.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|