Witajcie,
1) Zacznę od pierwszej części tego tematu "Internetowe biuro nieruchomości"
Od pewnego czasu zastanawiam się nad otworzeniem internetowego biura nieruchomości. Jako, że dowiedziałem się z forum, iż biznes z nieruchomościami potrafi generować całkiem niezłe zyski zacząłem się poważnie nad tym zastanawiać...
Na początku taka inicjatywa byłaby z pewnością darmowa, ze względu na potrzebę wyrobienia marki w sieci oraz zdobyciu pokaźnej liczby oferujących i poszukujących.
Z pewnością jeżeli już by takie coś wypaliło zainwestowałbym w kilka billboardów w większych miastach, promocję w sieci i innych mediach.
Akurat ze względów na to, że jestem grafikiem i znam się na paru innych rzeczach nie będę musiał inwestować w grafikę, programistów i osoby pozycjonujące strony w wyszukiwarkach.
Tylko nasuwa mi się pytanie, jeżeli zainwestuję w promocję, serwer i domenę powiedzmy 3000 zł Czy to będzie miało się szansę zwrócić, jeżeli tak po jakim szacowanym czasie?
Może ktoś mógłby podpowiedzieć mi czy i jakiej wielkości opłaty za umieszczenie ogłoszenia, czy uzyskania kontaktu z oferującym (choć nie wiem czy to dobry pomysł) można by było wprowadzić?
Proszę o pomoc, mam nadzieję, ze poprzez dyskusję dojdziemy do jakiś wniosków, które mogłyby pomóc mi w podjęciu decyzji i rozwianiu pewnych wątpliwości...
2) Drugą sprawą jest serwis miejski.
Prowadzę od pewnego czasu serwis miejski. Cieszy się on co raz większą popularnością w tej chwili miesięczne wizyty tego serwisu to ok. 6000 / mies. Może ktoś z Was prowadzi podobny serwis i mógłby podrzucić jakieś pomysły na rozbudowę serwisu, ewentualnie potencjalne pomysły na zysk z działalności. W tej chwili pojawiają się tam przedrukiz regionalnych gazet, newsy pisane przez redaktorów i na dniach zostanie uruchomiona możliwości oglądania wiadomości z lokalnej tv online. Miasto ok. 80 tyś.
Szczerze mówiąc nigdy nie planowałem zysków na tym portalu, lecz miłoby było gdyby potrafił sam na siebie zarobić.
Pozdrawiam, Tomasz