|
Internetowy sklep spożywczy w mniejszym mieście |
Internetowy sklep spożywczy w mniejszym mieście
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Zarabianie w internecie
Autor
Wiadomość
Witam. Jakieś 15 lat temu założyłem firmę. Dotychczas moim głównym źródłem utrzymania była hurtownia spożywcza. Jednak od jakiegoś czasu hurtownia nie jest moim głównym źródłem utrzymania. Poza tym nie ma perspektyw rozwoju. (wiadomo że prędzej, czy później w miejscu którym mieszkam zbudują hipermarket, a ja stracę klientów - sklepikarzy). Już teraz zaczynają powstawać sklepy, które zaopatrują się w towar we własnym zakresie (czyt. nie w mojej hurtowni). Mieszkam w małym miasteczku (ok 7k mieszkańców). Swoim obszarem działania na początku objął bym jakieś 15k mieszkańców. Towar dowoziłbym 3 razy dziennie (wiadomo rano, w obiad i wieczorem). Transport byłby darmowy przy zakupie powyżej 50 zł. Mam więc pytanie czy jeśli zaoferował bym ceny 10-15% niższe od tradycyjnych sklepów w moim mieście to miałbym szanse przekonać klientów? "Porozrzucał" bym masę ulotek i porozwieszał plakaty. Wprowadził bym również możliwość zamawiania przez telefon i kilku procentowe zniżki dla stałych klientów. Czy w ten sposób mógłbym przejąć większość rynku spożywczego w mieście?
Szansa na to jest bo wówczas nie byłbyś postrzegany jako hurtownia ale duży sklep wysyłkowy musisz się jednak liczyć z faktem, że jeżeli Ci nie wyjdzie to spalisz sobie rynek zupełnie. Bo sklepikarze mogą odebrać to jako swgo rodzaju "atak" na ich biznes... Bo bedziesz w końcu zajmował się detalem czyli dokładnie tym czym zajmują się oni. Oczywiście może byc tak, że będą źli ale i tak nie będą mieli u kogo sie zaopatrywać i dalej będą brać towar od Ciebie.
Innymi słowy musisz być świadom ryzyka jakie taka decyzja "pociąga" z sobą. A może (o ile masz na to odpowiednie środki) samemu spowodować nieuniknione czyli otowrzyć hipermarket na zasadzie franczyzy? Co do sklepu WWW musisz być swiadomy, że w mniejszych miejscowosciach przyzwyczajenie ludzi do czegoś zupełnie nowego (a tym u nas wciąż są sklepy internetowe) jest ciężkie.
Przeliczyłeś sobie wszystko dokładnie? Możesz dawać o tyle procent niższe ceny, żeby ci się to opłacało i dodatkowo dowozić do mieszkańców, co wiąże się z dodatkowymi kosztami na transport. Weź także pod uwagę, że przygotowanie takiego sklepu wymaga dość dużych nakładów finansowych i wyspecjalizowanych ludzi którzy ci takowy sklep postawią na serwerze. No i pamiętaj, że druk masy ulotek i plakatów to po pierwsze nie wszystko a po drugie również wymaga dosyć sporych nakładów finansowych. Nie piszę tego po to żeby cię zniechęcić, ale po to żebyś wziął to pod uwagę i bardziej przygotowany podszedł do spray :)
Witam, mam do sprzedania działający od prawie roku w sieci spożywczy sklep internetowy.
Dla zainteresowanych... http://allegro.pl/show_item.php?item=386437324
Proponowałbym na początek zweryfikować np. za pomocą ankiety ile osób korzysta z internetu. Małe miejscowości często się wyludniają. Młodzież wyjeżdża do większych miast. Można przyjąć założenie, iż nie wszyscy starsi mieszkańcy potrafią korzystać z dobrodziejstw sieci...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Internetowy sklep spożywczy w mniejszym mieście": - Iwestycje w mniejszym miescie - Sklep spożywczy w mieście 15tysięcy - zakupy grupowe w mniejszym mieście - Mały sklep spożywczy w dużym mieście - kręgielnia w mniejszym mieście - proszę o pomoc
• Strona 1 z 1
|
|