|
Internetowy sklep wędkarski - z kąd pozyśkać towary?? |
Internetowy sklep wędkarski - z kąd pozyśkać towary??
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam jestem nowy na tym forum i chciałbym przedstawić swój pomysł na biznes, uzyskać waszej opinii na ten temat oraz uzyskać kilka informacji. Jestem wedkarzem i zaobserwowałem ze jest bardzo duży popyt na akcesoria wedkarskie na serwiszie allegro. Chciałbym otworzyć sklep internetowy z akcesoriami wędkarskimi. Jak już wcześniej powiedzialem jestem wedkarzem i wiem jaki sprzęt jest dobry i na co jest popyt. Wiem, że wielu luszi siedzacych w tym temacie zaopatruje sie w towar w chinach. Chciałbym usyskać inforamcjie jak dojśc do tego typo towaru, czy firmy oferujące pomoc w sprowadzaniu towarów z Azji są dobrym pomysłem, czy lepiej sprowadzać na własną reke. Prosze o opinie na temat pomysłu i wskazówki na temat importu i pozyskanie tanich towarów. Z góry dziękuję:)
Z hurtowni, od producentów.
Sprobuj znalezc producenta na alibabie
A czy orientuje sie ktos czy firmy, ktore pomagają w imporcie z chin nie pobieraja zbyt duzej prowizji. Czy mozna zaufać takim firmom??
A nie mozesz sam napisac do producenta i dowiedziec sie co i jak jesli masz watpliwosci co do posrednikow?
Moge sam napisać, ale dopiero zaczynam przygode z importem i nie wiem na czym to zbytnio polega, nie chce zostać od razu oszukany. dlatego chcialem skorzystać z usług firm. I nie wiem jak jest z produktami w firamch polskich. Ceny na allegro są bardzo konkurencyjne i chciałbym znależc jak najtanszych dostawcow zeby moje ceny nie byly zbyt wysokie.
Czy podatek od dochodu bedzie stanowil 19 procent. Czy bede musiał odprowadzać podatek VAT?
Podam przykład np kupie towar od hurtownika za 60 zł i sprzedam go za 80 zł- zysk 20 zl. Ile z tych pieniędzy będe musiał poniesc na podatki pomijając oczywiście koszty zwiazane z wystawieniem tego przedmiotu i prowizja allegro?? Prosze o jasne wytłumaczenie.
Jeśli kupisz towar za 60 zł i sprzedasz za 80 to wcale nie masz zysku 20 zł.
Kupujesz towar za 60 zł brutto, czyli za 49 zł netto. Sprzedajesz za 80 zł brutto, czyli za 65,50. Zysk to 16,50 zł. Od tego zapłacisz 19% podatku, jeśli Twoje zyski przekroczyły koszty (oczywiście progi podatkowe lub podatek liniowy, ale to na razie nieistotne - księgowa Cię potem oświeci). VAT odprowadzasz na osobnej deklaracji. Różnica VAT miedzy zakupem a sprzedażą to w tym przypadku ok. 3,60zł. Kosztem stałym będzie ZUS, księgowa i opłacenie serwera i ew. nadzoru technicznego nad sklepem. Niebezpieczeństwem - prawo do zwrotu dowaru przez klienta w ciągu 7 dni bez podania przyczyny. Pozdrawiam.
Najważniejsza jednak będzie dobra reklama w internecie - czyli pozycjonowanie strony w wyszukiwarkach. Bez tego nie pozyskasz żadnych klientów. Jest to najskuteczniejsza i w miarę tania reklama w porównaniu z przełożeniem na zyski - zawsze zysk będzie większy od kosztów pozycjonowania. Na skrzynką przesłałem ci więcej informacji, pozdrawiam!
Ja jednak na początek chciałbym zacząc handlować na allegro. Są mniejsze koszty nakładu. Nie posiadam zadnych własnych srodków, więc wszystko bede robil z kredytu i dotacji. Pieniadzez kredytu na początek zainwestowałbym w towary a z UE na Wyremontowanie pomieszczenia pod sklep, komputer i auto. Jak sądzicie czy to dobry plan działania.l
Czy aż tak bardzo potrzebne ci auto ??
W końcu wysyłki kurierem lub pocztą, a zaopatrywać się w hurtowni też możesz za pomocą kuriera, chyba że hurtownia oferuje tylko odbiór osobisty. Oczywiście allegro jest dobre, ale trzeba pamiętać dwie ważne sprawy: - ceny są tak niskie, że czasami mają lepsze ceny niż oferuje hurtownia - allegro ściąga prowizję, więc cena już rośnie, trzeba to przewidzieć w swojej kalkulacji. Sklep ma to do siebie że sie rządzi swoimi prawami, a cena jest ostateczna bez żadnych prowizji. Pamiętaj o legalnym oprogramowaniu + kasa fiskalna lub drukarka. Wspominam o tym, bo jeżeli będziesz sprzedawać na allegro proponuję programSubiekt GT ( faktury) + Sello( program wysyłkowy sprzedaży allegro ) są to produkty firmy InSert i działają naprawdę świetnie, sam z nich korzystam i nie mam problemu z wysyłkami itp. Z tego co widziałem na allegro ten sprzęt idzie ( ale wiadomo tam wszystko się sprzedaje,trzeba mieć dobre ceny + dobrą prezentację. Namawiam jednak do stworzenia sklepu internetowego - jest to drugie źródło dochodów
Oczywiście ceny na allegro są bardzo konkurencyjne ale jest to najpopularniejszy serwis aukcyjny w polsce i dziennie wiele polaków robi tam zakupy. Kolejny problem który mnie męczy to brak dostępu do cen hurtowych. Każda firma udostepnia ceny hurtowe dopiero po przedstawieniu dowodów prowadzenia firmy. Nie mogę nawet przeprowadzić wstępnej kalkulacji cen. Najbardziej sie obawiam, że bede miał niska marże i nie zarobie. Akselb3 jakbys mogl to napisz do mnie na priv. Moje gg 890725.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Internetowy sklep wędkarski - z kąd pozyśkać towary??": - internetowy sklep wędkarski - Sklep wędkarski - Sklep zoologiczny i wędkarski - sklep zologiczno wedkarski - Sklep wędkarski w Lublinie
• Strona 1 z 1
|
|