filipej napisał(a):Chce tylko zwrocic uwage (moze komus to pomoze) ze bardzo wazne jest MM (money management). Prowadzenie trx z gory okreslonym planem tzn. od poczatku jest wiadome ile mozna stracic na danej trx i jak bedziemy zachowywac sie jesli trx bedzie przynosic zyski. Bo jak stare porzekadlo mowi... tnij straty i pozwol rosnac zyskom... Dobre parametry MM to m.in. max. strata na danej trx nie wieksza niz 1-2% wartosci calego kapitalu. Ja ten parametr utrzymuje na poziomie 0,5-1%, ale nie spekuluje na akcjach.
Dlatego tez w poprzednim poscie pytalem co toba kieruje podczas sprzedazy akcji (zarowno przy stracie jak i zysku)?
Generalnie kiedys tez podchodzilem do sprawy tak jak ty, ale po jakims czasie musialem zweryfikowac podejscie, bo jak dla mnie, sama AT to nie wszystko.
I jak tam dzisiejsza sesja..?
Absolutnie sie z toba zgadzam filipej. Jest to podstawa. Ja mam 3 punkty exit. 1=stop loss na poziomie pewnego procentu przy sprzedazy 2=quick profit exit (jesli czuje, i wskazniki AT mi pokazuja, ze papier juz jest przy oporze lub z innych powodow niedlugo zacznie spadac) i 3=normal profit, jako procent zainwestowanych pieniedzy.
Ja rowniez inwestuje krotkoterminowo, nie mam cierpliwosci na dlugie dlugie czekanie. Dzis i wczoraj byla ostra zabawa z OIL. Az dwa razy ta akcja przebila widelka gorne. To co sie dzialo wczoraj przy tej okazji bylo niesamowite. Trzy dni pod rzad akcja rosnie, no i pytanie jest jak dalej.
Pawel, tobie bym radzil jednak patrzec sie na analize techniczna. Ona sama w sobie jest dobrym instrumentem, ale jesli ja uzywasz razem z newsem oraz z sentymenten oraz sledzisz ilu graczy jest ta rynku i za jaka cene, to nie powinnes za duzo tracic na GPW.
Ale podstawa to jest psychika. Nie boj sie ryzykowac ale nie idz tylko za intuicja. Jesli dochodzi do punktu stop-loss, wychodz, szkoda. Nie miej nadzieje ze odbije sie kurs, bo to czysta strata. Jesli kurs akcji idzie za trendem bocznym, wychodz z niej (szczegolnie jesli chcesz krotkoterminowo inwestowac), bo tracisz czas a twoje pieniadze nie zyskuja. I nie bierz za wczesnie zyski, bo to to samo co wychodzenie po punkcie stop-loss: tracisz.
Ale oczywiscie gielda to ruletka...nikt nie moze powiedziec jak dokladnie bedzie, wiec dlatego moge ci tylko zyczyc powodzenia i dobrej zabawy!