|
Inwestycja w lokatę "w złoto"? |
Inwestycja w lokatę "w złoto"?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
witam, a kto wie coś na temat tych lokat co inwestują w złoto? to jest ryzykowne? niby pisze że gwarancja zysku+ gwarancja kapitału niezależnie od cen złota na rynku? gdzie jest haczyk?
Masz na myśli lokaty strukturyzowane (np. w mBanku)? Jeśli tak to to jest coś na zasadzie zakładu z bankiem: jeśli zostanie osiągnięta jakaś cena złota w wyznaczonym okresie (np. za 18 m-cy) to bank wypłaca procent, jeśli nie - zwraca sumę początkowo wpłaconą. Nie analizowałem danych historycznych jaki był ostatecznie efekt różnych lokat strukturyzowanych (o złoto, o ropę), ale z tego co czytałem regulamin to jest tam dość dużo zastrzeżeń: np. jeśli cena złota wzrośnie więcej, niż widełki określone przez bank, nie wypłacają procentu. Dla mnie w praktyce może wyglądać to tak, że bank bierze od Ciebie pieniądze, obraca nimi dany okres czasu, potem jeśli warunki nie zostały spełnione (o co nie trudno, bo jest dużo zastrzeżeń), oddaje tylko podstawę kapitału bez procentu. W efekcie mógłbyś położyć to na zwykłą lokatę i mieć pewność, a tak w rzeczywistości odnosisz stratę (inflacji - bo wypłacają podstawę kapitału nominalnie, a po drugie koszt alternatywny - te pieniądze w tym czasie mogłyby przynieść zysk w innym miejscu - mniejszy, ale pewny). Oczywiście nie twierdzę, że takie lokaty nie przynoszą nigdy zysku, ale ja bym się chyba nie zdecydował, bo stawiasz wszystko na jedną kartę i albo zyskasz określony procent, albo nic. Kapitału oczywiście nie stracisz (nominalnie).
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Inwestycja w lokatę "w złoto"?": - Skandaliczna inwestycja "żeby żyło się lepiej" - Praca "na etat" ale "na fakturę"-jak to rozwiązać? - dotacja "za" lub "na" utylizacje odpadów elektronicznych - Czy oprócz produktów firmy "X",moge miec produkty firmy"Y"? - Zamiast "TAXI" to "TAKSI"
• Strona 1 z 1
|
|