Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym się podzielić z wami moim pomysłem na własny interes. Mianowicie chcę zając się importem wina z Hiszpanii I Włoch. Do dyspozycji mam około 10 tys złotych, lokal na sklep i magazyn plus samochód dostawczy- Mercedes Sprinter. Myślałem nad tym, żeby na początek zająć się importem w ''małych'' ilościach ( tzn załadowany sprinter) a potem zwiększać obroty. Chciałbym zapytać czy jest ktoś kto może myślał nad tego typu działalnością, bądź wie coś o takowej. Proszę o wszelkie wskazówki i porady, dotyczące min. formy oclenia tego trunku, zbytu i procedur jakie muszę spełnić.W wyżej wymienionych krajach mam sporą liczbę dobrych znajomych- Polaków i miejscowych, sam władam językiem angielskim i uczę się włoskiego.Dodam, że te 10 tysięcy to kwota przybliżona jest, oczywiście mogę zaciągnąć jakąś pożyczkę na około 2/3 tysiące zł... kwota ta jest przeznaczona w pełni na zakup wina, koszty podróży i paliwa są już pokryte.Istotne też jest to że chcę importować wino wyższej jakości, ale nie w cenie 500 euro za butelkę. Reasumując to to mam na dzień dzisiejszy:
- 10-13 tys zł kwota jaką mogę wydać na zakup wina,
- mercedes Sprinter gotów do załadunku i jazdy,
- magazyn który bez problemu będzie zatwierdzony przez sanepid lub/i Urząd Celny, bądź każdy inny oraz mały lokal na sklep
- szczere chęci do założenia tego typu interesu,
- spora liczba dobrych znajomych we Włoszech i w Hiszpanii
raz jeszcze pozdrawiam wszystkich, i proszę o wypowiedzi
Daxil