|
IRLANDZKI biznes |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam!! mieszkam w Dublinie.Obecnie pracuje w przemysle elektronicznym,a dokladnie w malym przedsiebiorstwie.Moja firma produkuje palety elektro. sluzace do produkcji plytek PCB.Jest to bardzo dobry interes i sa olbrzymie przebitki.Produkujemy na cala europe, a takze i do polski.Wiem wszystko od podstaw o tej produkcji.Chcialbym cos takiego otworzyc w polsce, tytlko nie wiem czy sie przebije?
jaki jest kosz otwarcia takeigo przedsiebiorstwa? gdzie szukal bys zbytu ?
Moze na poczatek zajmij sie dystrybucja na Polske
koszt takiego przedsiewziecia to okolo 50 tys. euro!!!
Na poczatek wystarczy jedna maszyna CNC,moze byc uzywana,komputer z programami CAD i CAM maszynowy.Takie uslugi mozna robic tylko pod konkretnr zamowienie. Srednio jedna paleta kosztuje 250 euro,dziennie takich palet mozna wyprodukowac na jednej maszynie okolo 10-20.To zalezy od stopnia trudnosci.Material na dane palety nie jest drogi, srednio z jednego arkusz mozna wyprodukowac okolo 15 palet,a arkusz kosztuje okolo 150 euro..
No jak sam zanzaczyles
ja bym nie ryzykowal. Moze sprobuj tak jak mowilem dogadac sie z twoim pracodawca i sprobowac to rozprowadzac w Polsce. Na początek chociaz. Pozniej ocenisz czy mialbys sszanse sie utzryac za to. jeseli tak to dodatkowy plus bo ialbys juz kontakty z odbiorcami
Wszystko zależy czy w Polsce na to rynek zbytu.
Bo jak jest to wchodz w to. Na początku zrób sobie research w polsce i jak okaze sie ze ok np. masz klientów i możesz opuścić ceny to jak masz kase to sie w to baw :)
|
|