|
Ja już nie wiem :| |
Ja już nie wiem :|
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Jestem niepełnoletni i w dość nieciekawej sytuacji finansowej, tzn niedługo mogę stracić wiele żeczy, np internet-praca rodziców. Myślałem nad rożnymi formami zarobku, chciałem hodować rybki na sprzedaż, mam akwarium dekoracyjne ale to by się nie opłacało na małą skalę, myślałem na hodowla kanarków, myszy, boczniaków(grzyby), malowaniem, ale z każdym pomysłem jest ten sam problem-albo zyski będą nikłe albo legalizowanie w urzędzie, a z tym nie da rady. Macie jakieś pomysły? w okolicy nie ma jak roznosić ulotek, przycinać żywopłotów itp, nie wiem już co mam robić. Myślałem o giełdzie ale kompletnie sie na tym nie znam. Nie chodzi mi tu o jakieś wielkie zarobki, nawet 100zł mieśęcznie by wystarczyło, żeby podratować rodziców.
Jeśli np. znasz się na komputerach to daj ogłoszenie w gazecie lokalnej o pogotowiu komputerowym. Instalowanie windows'a, itp. Sprzedawaj jakieś pierdy na allegro może. Mam kumpla, który na tzw "wystawkach" kupuje jakieś duperele, odnawia i sprzedaje na allegro drożej.
Na komputerach się znam, instalka windy jest prosta, ale jest kilka pytań:
1 windows musiałbym instalować legalnego, więc niewielu by się znalazło którzy wydali by te 300zł za xp home(oczywiście ci którzy nie mają płytki) 2 ile moge brać za taki format+instalke+wstępna konfiguracja programami free? Kilka lat temu kiedy o komputerze nie wiedziałem nic, przychodził do mnie taki kolo który mi wszystko ładnie instalował, płytkę legalną miałem więc problemu nie było, brał za formata+instalke+ konfiguracje 10 zł. Teraz kolo wyjechał do Anglii wiec okolice mam praktycznie wolną, ale jest jeszcze jedno ale. Nie mogę chodzić sam do nieznajomych, więc za każdym wezwaniem musiałbym brać mamę lub tatę ze sobą co jest mało prawdopodobne żeby szli za każdym razem.
nie wgrywasz swoje windowsa, lecz ich oprogramowanie i nie interesujesz się tym, czy jest oryginalne czy nie. generalnie przy takich usługach bierze się 20 złotych za godzinę, no wiadomo ... jak ktoś zamożniejszy to weź więcej. Naucz się montować podzespoły do komputera, to prosta sprawa.
Nawet by było ok tylko rodzice sie nie zgodzili, więc z pogotowia komputerowego lipa :\
Myślałem o zrobienie miejsca na reklamy, mieszkam przy dość ruchliwej ulicy. Czy to w ogóle by sie opłacało? Jakie zyski miałbym z reklam? Czy można takie coś zrobić z desek+płyty meblowe bo to mam pod ręką? Można takie coś zrobić na frontowej ścianie domu, ściana jest blisko ulicy.
Ile ty masz lat żeby się pytać mamy czy możesz wyjść na pole ? Wychodzisz i idziesz komuś robić z kompem, nie wiem co za filozofia
całkowita racja, nawet nie pytaj się rodziców.
Nie rozumiem rodziców którzy ograniczają swoje dzieci w dziedzinie interesów, sam osobiście nie jestem pełnoletni ale już od ok. 12 roku życia zacząłem sprzedawać jakies drobne i nie potrzebne mi rzeczy na allegro, potem przychodziły bardziej ambitne rzeczy do sprzedaży (telefony na przykład, pudełka wędkarskie które brałem prosto od producenta, czy rzeczy z hong kongu na których naprawdę można sporo zarobić), rodzice nie mają kompletnie żadnych żali do tego że robie jakieś interesy czy to z kolegami czy z ludzi z którymi mam na przykład wspólne hobbym ważne jest dla nich tylko to aby nie były to jakieś wałki czy nie dokońca jasne powiązania. Co do tego ile chcesz zarabiać to uważam że za nisko mierzysz, wiadomo 100zł to też pieniądz ale ja aby zarobić nawet te 100zł nie muszę się specjalnie wysilać czy nawet ruszać się z przed komputerami, wystarczy jakaś dobra okazja z obojętnie jakiej dziedziny, kilka telefonów bądź wiadomosci do znajomych czy nie są zainteresowani a papierki same płyną na konto bez większego wysiłku, nie trzeba nic robić, wystarczy myśleć, a to naprawdę nie boli ;) Mam prostą zasadę, jeśli ktoś marzy o wzniesieniu to logiczne że nie osiągnie szczytu, dlatego porzycam w pewnymm sensie handel na allegro i myślę nad czymś poważnym co przyniesie konkretne zyski.
Pozdrawiam i życzę kreatywności;)
no to sie nam tu porobiło:D może jakąś zakładke dla biznesmenów poniżej 18 lat?
Co zrobić jak rodzice są przewrażliwieni i za bardzo przestrzegają prawa że do 18 lat mają nade mną kontrolę.
powiedz, że żartujesz. Za godzinę minimum 50zł, a to i tak mało.
zalezy co sie wykonuje ja kasowalem za instalke windy + sterowniki 50zl czasami jak pani (lub corka :D ) byla mila to zainstalowalem jakis program antywirusowy czy program biurowy za free
ale nie powiem zdarzalo sie, ze ktos do mnie dzwonil i jak mu podalem cene 50zl to mowil, ze sasiad mu robi za 25zl i myslal ze bedzie taniej a czasem dzwonil jakis klient i jak podalem cene 50zl to sie pytal czy aby wiem o co chodzi bo on placil do tej pory 100zl tylko kiedy to bylo prawie 2 lata temu ale do dzisiaj ludzie dzwonia i sie pytaja ...
Ja płaciłem ostatnio za instalke windowsa, wszystkich sterowników (gosć musiał szukać w necie bo nie miałem na płytce) i od razu kazałem mu zainstalować antywirusa ok. 70zł
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Ja już nie wiem :|": - PUP po raz setny. Wiem, ale nie wiem! - W co? Nie wiem :( - Nic juz nie wiem...zus - Wiem kto ma do zaoferowania - Nie wiem co mam zrobic
• Strona 1 z 1
|
|