Mam pomysł na dorobienie do pensji (mam podpisaną umowę na czas nieokreślony), mam pomysł jak to rozwijać, mam możliwości finansowe, nieduże, ale są. Nie wiem jak mogę to robić legalnie. To co chciałbym robić, to na czym chciałbym dorobić to mała poligrafia: wizytówki, pieczątki,drukowanie i oprawa prac magisterskich itp. A wyobrażam sobie to tak: przychodzi student i mówi: proszę o wydrukowanie i oprawę w trzech egzemplarzach. Mówi jak ma być wydrukowane i wybiera kolor okładek. Ja wykonuję, student płaci mi za to załóżmy 100 zł. Inny przypadek: przychodzi ktoś, kto otwiera sklep spożywczy i potrzebuje pieczątki firmowej. Ja ją wykonuję zgodnie z jego wskazówkami i biorę za to powiedzmy 70 zł. I w związku z tym mam kilka pytań.
1.Jak się ma stała umowa o pracę do rejestracji działalności gospodarczej? Czy jest to możliwe?
2.Czy takie usługi mógłbym prowadzić na umowę zlecenie lub o dzieło?
3.Czy konieczne jest rejestrowanie działalności gospodarczej? To mnie trochę odstrasza bo podobno trzeba płacić wtedy ok. 700 zł co miesiąc bez względu na wysokość zarobków.
4.Czy konieczne byłoby wystawianie faktury VAT (np. przypadek drugi) zakładając, że takie usługi wykonywałbym na umowę zlecenie lub o dzieło?
5.Czy konieczne są faktury zakupu materiałów?
6.Czy konieczna byłaby kasa fiskalna?
7.Jakie podatki i jakie składki musiałbym płacić?
8.Co i gdzie trzeba by zgłosić?
Z góry dziękuję za pomoc.