|
Jak dotrzeć do klienta? |
Jak dotrzeć do klienta?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Od niedawna współpracuję z firmą, która oferuje abonamenty medyczne (zarówno dla klientów indywidualnych jak i firm). Moim zadaniem jest pozyskiwanie klientów. Moje działania do tej pory skupiały się za zamieszczaniu ogłoszeń w internecie oraz dokonywaniu wpisów na forach internetowych o tematyce zdrowotnej. Jednak moje działania nie przynoszą żadnych rezultatów. Co mogę jeszcze zrobić aby dotrzeć do potencjalnych klientów? Jak zainteresować ludzi tą formą opieki zdrowotnej?
Forumowicze mają to za Ciebie zrobić?
haha, chyba tak ;p
:D a tak serio - to skoro przez net nie ma żadnych efektów, może pora wyjść do ludzi? ;)
możesz np. takiego potencjalnego klienta przejechać, a następnie zaoferować mu opiekę medyczną.
Silverin ma rację nie masz raczej szans przez neta. Po pierwsze ludzi sprzedających abonamenty medyczne jest mnóstwo, po drugie w necie wszystko jest za darmo, po trzecie albo ktoś ma już taki abonament albo nie wie że trzeba mieć. Więc nikt nie jest zainteresowany. Prawda jest taka, że garstka ludzi tego potrzebuje. To jest ten sam problem jak ze sprzedażą inwestycji, ubezpieczeń, usług telekomunikacyjnych - trzeba to WCISNĄĆ bo nikt się po to nie zgłosi. Najlepszy i chyba jedyny sposób to dzwonić, umówić się na spotkanie i sprzedać. Idealna robota dla tandemu świetny telemarketer i przebojowy handlowiec.
Wydaje mi się, że dobrze przygotowany mailing (szczególnie istotna była by tu treść zapytania), wysłany do odpowiednio dużej bazy + telemarketing do osób zainteresowanych zapytaniem ofertowym, przyniósł by w tym przypadku dobre efekty.
Jeżeli marketing internetowy zawodzi, to może faktycznie lepiej zacząć działać offline. Wydaje mi się, że współpraca z dobrą agencją reklamową dałaby tutaj rezultaty. Z tego co wiem, to mediafocus są bardzo dobrzy i na pewno zrobią wszystko, żeby potencjalny klient dowiedział się o tej firmie.
pisanie postów na forach, tam gdzie to możliwe wstawianie w stopce linków
Nie wiem, czy mailing albo szeptanka są dobrą metodą dla takiego produktu. W sumie nie możesz też liczyć na to, że ktoś podzieli się z Tobą swoim doświadczeniem, no ale można założyć, że przedsiębiorstwa sprzedające tego typu usługi skupiają się na sprzedaży bezpośredniej i telemarketingu. Myślę, że ten problem możesz skonsultować jeszcze z jakąś agencją marketingową (w tym momencie przychodzi mi na myśl Mediafocus, bardzo elastyczna i otwarta firma) - tak naprawdę to oni mają największe doświadczenie w przygotowaniu różnego rodzaju kampanii i strategii.
Proponuje dodać wpisy do wyszukiwarek Książki Teledonicznej, Panoramy i Polskiego Katalogu Firm.
Wpisy na zumi dają również rezultat.
popieram, to dużo daje!
Idź bezpośrednio do firm, samych właścicieli. Przedstaw im korzyści z zakupu abonamentów dla pracowników jako formę pozapłacowego wynagrodzenia. Pracodawca wrzuci sobie w koszty, pracownik zadowolony z dodatku, ty masz zysk. Przygotuj się jednak na długotrwałą walkę, chodzenie od drzwi do drzwi, czasami nieprzyjemne odmowy. Koniecznie przygotuj się merytorycznie do rozmowy.
a może połączyć wszystkie możliwe formy promocji, wiecie wpisy na forach, plus Facebook, plus pozycjonowanie i efekt murowany. Jest sporo firm, które zajmują się promocją w sieci, mnie najbardziej podoba się oferta Advanced Art, bo nie tylko ceny mają przystępne, ale też zajmują się kompleksową kampanią.
Kwestia co to za abonament, jeżeli jest to znana firma pracująca w modelu MLM, to nie ma szans na pozyskanie "normalnych" klientów. Dlatego stosowane są triki, typu super zarobek, niepowtarzalna oferta, czy zestaw wszystkich badań o ile jesteś zdrowy.
Szukanie klientów na usługi medyczne, jest czymś innym niż szukanie ich do programu lojalnościowego do sklepu, i to sobie najpierw trzeba uświadomić.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak dotrzeć do klienta?": - Jak dotrzeć do klienta? - Jak dotrzeć do klienta biznesowego? - JAK DOTRZEC DO KLIENTA - SPEDYCJE - Dotrzeć do i pozyskać klienta. - jak dotrzeć do zamożnego klienta?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|