Witam mam pewne pytanko chce założyć sklep internetowy o nazwie przykładowo sklep-poxut
nazwa sklep jest zastrzeżona, poxut nie czy wtakim przypadku mogę zarejestrować taką nazwę firmy sklep-poxut
|
Jak i gdzie sprawdzić niepowtarzalność nazwy firmy, towaru - strona 2 |
Jak i gdzie sprawdzić niepowtarzalność nazwy firmy, towaru
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam mam pewne pytanko chce założyć sklep internetowy o nazwie przykładowo sklep-poxut
nazwa sklep jest zastrzeżona, poxut nie czy wtakim przypadku mogę zarejestrować taką nazwę firmy sklep-poxut
Przecież rejestrując działalność jednoosobową nadajemy nazwę : np. FHU "NAZWA" Tadeusz Kowalski. I to jest cała nazwa firmy, zgodnie z prawem musi być tam imię i nazwisko właściciela. Ale czy zgodne z prawem byłoby zarejestrować taką firmę: FHU "ADIDAS" Tadeusz Kowalski , FHU "PEPSI" Tadeusz Kowalski. W pierwszym przypadku gość prowadzi sklep z butami sportowymi a w drugim sklep ogólnospożywczy. Jak to będzie z takimi nazwami, czy będzie się dało wykręcić tym że pełna nazwa składa się z nazwy,imienia i nazwiska właściciela ??
Witam serdecznie
Zarejestrowałem jakis czas temu firme. Myślałem, że będę miał oryginalną Nazwę a okazało się, że jest już taka nazwa firmy i działająca w tej samej branzy tylko w innej miejscowosci. a znalazłem ją na stronie UPRP.PL i czy mogę mieć przez to jakies problemy?
mam pytanie czy wiecie ile kosztuje zastzerzeb nie znalu firmy w Urzedzie Patentowym
Można zgooglować, ale właściwie każda nazwa się powtórzy, chodzi o to żeby znaleźć nazwę firmy i konkretną działalność pod nią wtedy to jest miarodajne.
Nie powtarzajcie tego nikomu :) ...z tą rejestracją nazwy to lekka ściema jest. Urząd rejestracji widzi tylko zastrzeżone nazwy. Tych jest niewiele. Każdy proces z powództwa cywilnego o konflikt interesów w nazwie jest z góry wygrany. Tak więc jeśli waldex produkuje śrubki od 10ciu lat to wy jako nowy waldex produkujący śrubki będziecie musieli zmienić nazwę. Co innego Algida. Algida jako producent śrub - jest już bezpieczne. Dokładnie tak samo prawo obowiązuje przy domenach. Tak więc sugeruję guglować nazwę i sprawdzić czy nie zachodzi konflikt interesów (Niestety na całym terenie UE, a nie tylko Polski).
- W przypadku kreatywnej niemocy odsyłam do bardzo dobrego kreatywnego kwestionariusza gdzie krok po kroku, samodzielnie stworzycie oryginalne nazwy firm
O tak, najlepsi sa tacy co nie wiedzą, ale innym doradzają. Ludzie, nie piszcie bzdur i nie wprowadzajcie innych w bład, bo to leci w eter i kazdy błednie to powtarza! Po co? Czytałes ustawe o prawie autorskim? Widac ze nie. Po pierwsze prawo autorskie przysługuje NIEZALEZNIE od jakiegokolwiek zatsrzezenia!! Jak kogos kopiujesz to ten ktos ma prawo cie ścigac i dochodzic swoich praw, nawet jak niczego nie rejestrował, ale był pierwszy i moze to udowodnic. Rejestracja w Urzedzie Patetowym to tylko dodatek, jaki daje dodatkowe prawa, wiekszą nietykalnosc firmie, łatwiejszą do sprawdzenia (daty, itd.). Ale jak masz swoją nazwe, logo, slogan, cokolwiek co wymysliles, zaprojektowałes i to ma charakter twórczy (M.IN. JEST ORYGINALNE), to KAZDY kto podszywa sie pod to, uzywa, korzysta, kopiuje bez twojej wiedzy, zgody, zaplaty, ŁAMIE PRAWO i odpowiada za to (chyba ze na uzytek wlasny, ale to inna bajka jest). A gdzie sprawdzić? Podstawa to Urząd Patentowy: www.uprp.gov.pl, dalej prawnicy, rzecznicy patentowi. Jak ktoś potrzebuje to mam sprawdzonych od lat ludzi, specjalistów w tych tematach (copywriterzy i projektanci od nazw, sloganów, logo, prawnicy od rejestracji i prawa autorskiego). W razie potrzeby moge polecic pare namiarów.
Nie, nie da sie wykręcić. Wiadomo ze kazdy ma (zazwyczaj :), inne nazwisko i imie chociaz firmy mozna nazwac tak samo. To nie jest zaden logiczny ani prawny argument. Odwrotnie, wyjdziesz na kombinatora. Jest firma w branzy o takiej nazwie, to ty jej uzyc nie mozesz i kropka. To jest uczciwe. Jest pare wyjątków, niektóre sprawy są bardziej skomplikowane, np. nazwy firm od nazw pospolitych, ale to inna bajka.
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale dodam od siebie tylko kilka słówek.
Otóż Ludzie! Odróżniajcie słowa "nazwa firmy" oraz "marka". Nie macie prawa korzystać z nazw zastrzeżonych, nieważne, czy to jest nazwa firmy czy marka. Jeżeli jednak nazwiecie swoją firmę w jakiś swój wymyślony sposób, ale reklamujecie się i podpisujecie swoją jakąś tam inną marką, to nikt Was nie ścignie. Bardzo ważne jest w biznesie nie tylko to, żeby postępować zgodnie z prawem pisanym, ale także z PRAWEM MORALNYM. Jeżeli nazwiesz swoją firmę "FHU PEPSI Marian Mariacki" to jesteś pospolitym oszustem, nawet jeśli prawo na coś takiego pozwala (a nie pozwala)! Dlatego takie kombinowanie świadczy tylko i wyłącznie o chęci podszycia się, oszustwa i wykorzystania marki przedsiębiorstwa, które samo sobie stworzyło markę. Jeżeli nazwa nie jest zastrzeżona, możecie z niej korzystać. Możecie ją sobie zastrzec. Jeżeli macie wątpliwości - skonsultujcie się ze specjalistą. Z reguły, jeżeli jesteście na etapie zastrzegania własnej marki - macie na to fundusze, lub przynajmniej zainwestujecie, jeżeli Wasz produkt lub usługa jest rzeczywiście unikalna. Tak jak już napisano: lepiej zainwestować w usługę profesjonalisty i mieć pewność, że wszystko będzie zrobione na tip-top. Jeżeli chodzi o nazwę firmy, to możecie ją sobie nazwać jak chcecie, nawet "FHU "Twardy Kloc" Marian Mariacki", i tylko tak się będziecie podpisywać na fakturze. Możecie posiadać własną markę, np. "Butex", która jest w jakiś sposób unikalna, albo po prostu sobie zastrzeżecie samą nazwę, nawet jeśli produkt jest bardzo pospolity (obuwie). Jeżeli chcesz nazwać firmę "XXXXXX <<nazwa zastrzeżona>>" to tego nie rób, nie będziesz oryginalny, unikalny, a jeśli ktoś zna już poprzednią firmę, to pewnie nazwa nie spełni swojej funkcji. Dlatego na Boga, nie zastanawiajcie się na co prawo zezwala. Jeżeli (przykładowo) "New Style" jest zastrzeżona, a Ty utworzysz "New Style Wear", to ludzie widząc Twój szyld powiedzą "Aaa... to ta podróba New style"! Jeżeli zaś właściciel "New Style" zobaczy Twój szyld, to następnego dnia roboczego, po konsultacji ze swoim prawnikiem, wniesie pozew do sądu. Proste. Chcesz być podróbką - bądź podróbką. Ale bądź świadom, że jesteś pospolitym oszustem i nie potrafisz nawet wymyślić nic ciekawszego. No i licz się z ciągle przeciągającymi się rozprawami sądowymi.
No nie do konca. Urzad patentowy to jest DODATKOWA ochrona. Ochrne z tytułu prawa autorskiego ma kazdy na dzien dobry, jesli tylko jego nazwa jest autorska. Tak naprawde w tej samej branzy jak ma sie oryginalna nazwe to nie moze działac wiecej firm. To ze tak jest to jest naiwnosc i niewiedza jednych i drugich. Jaby ktos sie uparł to ten co był pierwszy, nawet jak nie ma zastrzeżonej nazwy w patentowym, moze walczyc o swoje i wygrać. Przykładow jest mnostwo i coraz ostrzejsze jest to prawo (z doenami włacznie, ktore sie odbiera).
To prawda, ale jak bedzie łamac prawo i uzywac nazwy czyjejs, jakiej nie mozna, to to bedzie zla sława i straty, bo odszkodowania z tego tytułu potrafią zabic mala firme.
damk - z tymi domenami to jednak nie jest tak łatwo. Właśnie dlatego domena microsoft.pl nie była własnością Microsoftu :)) Inne zasady obowiązują dla domen .eu, .pl a inne dla .com.
Choć faktycznie - cała reszta Twoich wypowiedzi to fakt ! :)
Masz racje Contric. Z domenami to troche inna bajka, bo czesto prawo sobie, a domeny sobie. Decyzje w sadzie domen tez. Ale to tez juz sie zmienia i nie ma zartów. Pamietajmy ze domena dzisiaj w biznesie, w marce, to nieodzowna rzecz. To medium dodatkowe, ale wazne i nie do podważenia. Na dodatek jedną domene moze miec tylko jeden abonent :) To wpływa na to, ze wlasiciele ktorzy sa pewni swoich praw i prawo soi po ich stronie, nie maja problemów z wygraniem i odebraniem domen (ostatnio np. Poczta Kwiatowa przegrała w sprawie doemny czekoladowytelegram). Sprawa Microsoftu jak dobrz pamietam, sprzed paru lat. sporo było takich dziwnych wyroków (np. Przegląd Sportowy).
Jeszcze niedawno sąd domen mocno błądził. Teraz prawo domen staje sie coraz bardziej klarowne, etap raczkowania juz za nami i odbieranie domen, walka o prawa jest juz coraz jasniejsza. Mysle ze sporo czasu jeszce zeby było jak potrzeba, ale, i tak juz jest duzo lepiej i jaśniej. Podszwane sie i w necie ma coraz wiecej przeciwników, coraz wiecej jest sporów o domeny i coraz wiecej osob slusznie walczy i wygrywa.
damk - to dość entuzjastyczne. Ja niestety uważam że gdyby udało mi się zarejestrować domenę .com nawet znanej firmy to jej odebranie nawet przez dobrego prawnika i speca do prawa patentowego byłoby bezskuteczne. Dlaczego? Wystarczy rejestracja na właściciela z Rosji, lub Chin. To dlatego RIPE nie jest tak szybki w wydawaniu wyroków. Swoją drogą przynajmniej domeny na razie są do dyspozycji na równych zasadach dla tych małych i dużych.
Damk - powodzenia, bo z domenami nigdy się nie zmieni :)
Sprawdziłbym też w KRS. Bo jak nawet zarejestrujesz a jakaś firma miała już taką nazwę. To teoretycznie możesz ich przydusić.. ale w praktyce będziesz miał długoletni bajzel.
Sprawdź również podobne tematy:
- Nazwa firmy-gdzie sprawdzic?
- Gdzie sprawdzić istnienie firmy - Gdzie sprawdzić vat-ue - Gdzie i jak sprawdzić do kogo należy ziemia - Gdzie można sprawdzić czy jestem ubezpieczony zdrowotnie - Prawo ochronne do towaru jak i jego nazwy zastrzezenie zaz - Jak sprawdzić wiarygodność firmy? - Czy można sprawdzić istnienie firmy - Jak sprawdzic wierzytelnosc danej firmy ? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|