|
Jak i gdzie sprawdzić niepowtarzalność nazwy firmy, towaru |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Rejestruję firmę na dniach, gdzie mogę sprawdzić czy wymyślona przeze mnie nazwa przedsiębiorstwa jest oryginalna, niepowtarzalna. tzn wymyslilem sobie jedną ale jak Pani w okienku powie, że już taka jest to ciężko mi bedzie na szybko inną wymyślić
Jeśli nazwa firmy nie jest zastrzeżona to może być dużo przedsiębiorstw o takiej samej nazwie, np. AKCENT. Co innego kiedy nazwa jest zastrzeżona. Dlatego nie martw się, bo nawet jeśli istnieje już firma o takiej samej nazwie możesz zarejestrować swoje przedsiębiorstwo.
Pozdrawiam.
Witam. Mam kilka pomysłów na nazwę dla swojej firmy, jednak nie bardzo wiem jak i gdzie sprawdzić czy dana nazwa nie jest już zastrzeżona.
Czy do tego celu wystarczy mi strona urzędu patentowego? Czy jeśli nazwa mojej firmy będzie anglojęzyczna i nie znajdę jej poprzez wyszukiwarke na stronie urzędu patentowego to mogę mieć pewność że nikt takiej nazwy nie zastrzegł i nie będe miał z nią później problemów? Podam konkretny przykład: np. jeśli chciałbym nazwać firmę "studio.... BLUEPOINT" to czy samo zastrzeżone słowo "BLUEPOINT" np. jako nazwa produktu zabrania mi wykorzystania go w nazwie swojej firmy? Bardzo proszę o pomoc gdyż na dniach rejestruje firmę, mam co prawda dużo pomysłów na nazwę ale większość widnieje w UP.
Baza danych Urzędu Patentowego znajduję się na tej stronie:
http://www.uprp.pl/patentwebaccess/data ... age=polski Można tam sprawdzić dostępność naszej nazwy w danej kategorii. Istnieje jeszcze kilka takich baz, w tym międzynarodowa USPTO. http://tess2.uspto.gov/bin/gate.exe?f=s ... ibv5pq.1.1 Pozdrawiam, Paweł Jakubiak NameCreator
czy jesli dana firma nie ma nadanego numeru prawa wyłącznego to znaczy, ze moge zarejestrowac firme o podobnej (czyt. takiej samej) nazwie? pozdrawiam
Mogę się mylić, ale czy to nie jest tak, że każda firma rejestrując znak towarowy określa pewien zakres / dziedzinę / klasyfikację w której znak/nazwa jest chroniona ?
Czyli dla przykładu jeżeli Microsoft ma wpisane w swojej klasyfikacji programy komputerowe, a ja jestem hodowcom pomidorów, to tak właśnie mogę nazwać swoje pomidory ?
Nie zarejestrujaCi nazwy, jesli w nazwie będzie słowo "bank", bo to słowo jest zarezerwowane w nazwie dla banków, które podlegają licencjonowaniu przez bank (ale tu też są wyjątki). Jeżeli nawet będziesz miał problem z urzędnikami, to jeśli dodasz swoje nazwisko do nazwy firmy nie powinno być problemów.
Rozumiem, że jak w opisie jest, że 1.12.2001 wygasło prawo ochronne, to moja nazwa nie jest już zastrzeżona?
A co jesli nazwa jest zastrzeżona, działalność podobna, ale na terenie Częstochowy, a ja będę działał w Łodzi? Czy może być ta sama nazwa? i co oznacza taki wpis: Decyzje Data Typ decyzji 19-12-2006 Odmowa Czego odmowa?
Ale jak to się czyta? Dla przykładu, chcę nazwać firmę "F1 Consulting", ale w tym wykazie firmy które zgłosiły nazwę "F1" (bez wyrazu "Consulting"). Jak sprawdzić w jakich branżach te firmy działają? Czy mogę w takiej samej branży działać pod nazwą którą napisałem?
WITAM
Ja mam tez problem tej natury jestemw trakcie zajłdania DG ,o nazwie I.I.C. I CHCE PRODUKOWAC UBRANIA któej marke chcę nazwac np. NEW STYLE i powiedzmy że na str.www urzęu patentwego znalaazłem że ta nazwa jest chroniona to czy moge stworzyć marke NEW STYLE WEAR ? PROSZE O ODP. bo musze szybko zlecic produkcje metek a to jest problem który mi opoznia działania i nei moge znaleźć naniego odp. pozdrawiam
ja myślę, że jeżeli nawet nazwa Twojej firmy powtórzy się to i tak jeżeli Twoja firma wykaże się np. innowacyjnością lub czymś wyróżniającym to z pewnością to Twoja firma zostanie zapamiętana – a nie ta posiadająca podobną nazwę
Witam.Widzę że zapytań do tematu co niemiara, lecz nie znalazł się nikt kompetentny do udzielenia konkretnych odpowiedzi..
Konkretnie?
Proszę bardzo.... Zamiast szukać po Urzędach patentowych, nie prościej po prostu... wpisać nazwę w Google (ew. w adres przeglądarki)? Jeśli nazwa jest rzeczywiście niepowtarzalna, sam się o tym dowiesz, a jeżeli jest powtarzalna... też się dowiesz.
no pomysl z google jest bardzo dobry, sam tak robiłem, mozna takze wejsc na allegro i sprawdzic w podobny sposób :)
pozdrawiam
A jakie są zasady patentu?
Ktos wie moze ile to kosztuje? Znalazłam już odpowiedź na moje pytanie......czyli nieaktualne :)
|
|