|
Jak ma wyglądać samochód do przewożenia żywności |
Jak ma wyglądać samochód do przewożenia żywności
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich. Proszę o radę na temat samochodu do przewożenia żywności. Samochód do przewożenia żywności musi odebrać sanepid. Musi w tym samochodzie być powierzchnia którą można wymyć. Proszę o pomoc bo za żadne skarby nie wiem jak to powinno wyglądać i z czego to ewentualnie zrobić. Od razu zaznaczam, że samochód cienkuś ma mały bagażnik więc torba z pizzą tam się nie zmieści. Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Ale chodzi o normalny samochód czy izotermę ?
Normalny samochód do przewożenia gotowego jedzenia na telefon.
Jeśli to jedzenie to będzie pizza i nie będzie ona leżała bezpośrednio w samochodzie tylko w torbie/kartonie lub innym opakowaniu które nie pozwoli jej na kontakt z samochodem bezpośredni to żaden odbiór sanepidu nie jest potrzebny i może być obojętnie jaki samochód. Co innego gdybyś woził w części bagażowej jakiś luźny ładunek.
To już prędzej ty jako dostawca musisz mieć "odbiór" sanepidu czyli książeczkę sanepidowską. A w prasie pełno jest ogłoszeń pracy dla dostawców pizzy. I wymagają jedynie własnego samochodu + książeczki sanepid.
Jak ma wyglądać samochód ?.Jest cukiernia w Radomiu przy Starowolskiej gdzie na czarno swoimi samochodami i osobowymi i dostawczymi (razem % aut) rozwozi się wyroby cukierni bez odbioru Sanepidu .Prace zaczynają o 4 rano a pózniej auta służą właścicielą do czego innego ,do tego ni maja Książeczek Badań,więc po coCi jest odbiór Sanepidu jeżeli oni sprawdzają tylko w swoich godzinach pracy w nocy ,o 4 rano nie pracują a jak mają przyjść na kontrol to już wczesniej wszyscy wiedzą ,sam tam pracowałe .W nocy woziłem paczki w dzien gruz i nigdy mnie nie zapytal o sanepid,pozdrawiam
To, że nie pytał nie znaczy, Że nie jest potrzebny. Kiedyś Polacy masowo kopiowali różne programy i nikt tego nie ścigał jak przestępstwa. Dziś czasy się zmieniły. Podobnie jak handel na allegro. Kiedyś bez DG można było wszystkim i w dowolnej ilości handlować. Dziś czasy są inne.
Z tym odbiorem samochodu przez sanepid coś jest. Co prawda mam pizzerie od kilku lat, a dopiero przy ostatniej kontroli Pani spytała czy auto posiada odbiór,a, ja zdziwiony że nic nie wiem a ona mówi mi że trzeba coś takiego mieć i żebym podjechał przy okazji do siedziby to mi wystawi. Na tym się skończyło bo okazji jakoś nie było, w sumie to całkiem o tym zapomniałem i dopiero ten post mi przypomniał. Dodam też, że nie zostało to uwzględnione w protokole kontrolnym, a kilka innych rzeczy w nim się znalazło (np mop w wiadrze z wodą zamiast obok się suszyć :-) ) , więc może jest to jakiś martwy przepis, który nie jest egzekwowany. W razie problemów proponuje mówić, że jedzenie donosisz na pieszo. A i jeszcze jedna ważna rzecz - dla Sanepidu nie robisz zakupów swoim autem, wszytko dowożą ci dostawcy -> chyba że masz chłodnię bo inaczej to będzie lipa.
Czy takową powierzchnią nie jest torba termoizolacyjna, do której wkładasz jedzenie na kuchni, następnie wrzucasz ją na siedzenie, i otwierasz dopiero pod klienta drzwiami ?
Właśnie. Istnieje wiele różnych wersji przewożenia. Można przewozić bezpośrednio w samochodzie a można pośrednio w w różnych torbach i opakowaniach.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak ma wyglądać samochód do przewożenia żywności": - samochód do transportu żywności - zróżnicowanej - Jak powinna wyglądać oferta? - Reklama - Jak powinna wygladac?? - Jak ma wyglądac umowa najmu... - Zwolnienie z VAT - jak powinien wyglądać paragon?
• Strona 1 z 1
|
|