|
Jak motywować pracowników ? - strona 2 |
Jak motywować pracowników ?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
tak tylko, że wtedy przeważnie tworzy się więź pomiędzy pracownikami, a nie między firmą a pracownikiem. Często też te więzi między pracownikami są oparte na krytyce firmy...
Teraz już nie obowiązują "systemy wartości". A tylko na uczciwości i systemie wartości można zbudować motywacje pracowników. Wyjazdy integracyjne .....? Gdybym był pracownikiem ..... miałbym je w głęboko w dupie. Nikt nie będzie mi dobierał przyjaciół. Bardziej przemawia do mnie motywacja finansowa, a nie "łaska" pracodawcy, który postawi mi parę butelek jakichś trunków. Zresztą, tacy pracodawcy stosują księgowość kreatywną. Tych hektolitrów alkoholu nie widać na fakturach firmy. Jedna wielka ściema.
Ja zdecydowanie wolę miłą atmosferę, a tą tworzymy sami w firmie oczywiście przy współudziale szefa. Wszelkie konflikty zazwyczaj biorą się z przerzucania obowiązków na innych, czy z ciągłego braku czasu na wykonanie wszystkich obowiązków w pracy i temu dobry szef może zaradzić jeśli zależy mu na pracownikach .
Premie owszem ale szkolenia również, w szczególności zarządzanie projektami czy z zarządzania czasem tak ostatnio oblegane np http : // www .leadership-center . pl/szkolenia-otwarte/ lee-jak-zaplanowac-tydzien-zeby-mial-8-dni/
Pewien przedsiębiorca wszystkich fizycznych zwolnił - po czym oznajmił, kto chce zarabiać niech założy własną DG i będzie dostawał, tyle ile zarobi. Znam przedsiębiorców takich paru. To działa bardzo dobrze, kto chce zarabia. Kto nie chce nie nie pracuje, a ZUS trzeba płacić. Opłaca się obu stronom, źle wykonana praca to rzadkość.
Słowa, każde dobre słowo zbilża do lepszego. Za to za Nim zruga sie gorsze osoby to powinno się przestudiować swoją wiedzę , przekazać ją gorszej osobie która jest zatrudniona, nastawić pozytywnie nie tylko do pracy jaką wykonuje ale również starać się przekazać wiedze, poprzez przykłady z życia prywatnego w którym mogą ją wykorzystać. Wiadmo, że największą motywacją są pieniądze ale odpowiednie podejście jak do człowiek jest w stanie zdziałać zwiększenie motywacji na chciany poziom. Może taka mała gra słowna " Poznaj człowieka, a poznasz jego możliwości i swoje uprzedzenia " Każdy niech interpretuje jak chce ale jeszcze żadne negatywne emocje nikomu nie pomogły a optymizm który pojawia się w niewielu osobach w naszym szarym i schorowanym społeczeństwie jest na tyle zaraźliwy, że w momencie przebywania z taką osobą energia i motywacja do działania jest dwa razy większa. Oczywiście jak podkreślałem największą motywacją są pieniądze a słowa i czyny idealnym uzupełnieniem.
Życze optymizmu :)
Dużo tez zalezy czy pracownik to kobieta czy tez meczyzna. Kobietom zalezy na emocjach,aby byla przyjazna atmosfera, jest to dla nich rownie wazne jak premie. Mezczyzn wynagrodzony za dobra prace tylko ceiplym slowem nie bedzie sie czul w pelni usatysfakcjonowany , roznica w mysleniu. Co widac po powyzszych wypowiedziach biorac pod uwage ich tresc/autora.
Każdy pracownik chce się czuć w firmie potrzebny. Każdy chce znać swoje obowiązki i wiedzieć za co odpowiada. Każdy też chce zarobić i utrzymać rodzinę. Zatem nie wystarczą piękne słowa, ale potrzebne jest zarządzanie i wynagradzanie pracownika. Mile widziane ludzkie podejście.
Czytam tak ten wątek, bo mam podobne problemy z pracownikami. Uwierzcie mi, ale w 80% te schematy mam wprowadzone. Premie za wykonanie planu, dopłata do dojazdów do pracy, rozmowy co ulepszyć czego brakuje itp. Wydajność pracy praktycznie się nie zmieniła. Zmienia się gdy jestem na miejscu. A że często muszę być w rozjazdach, to jest jak jest. Stwierdzam za to, że pracownicy mają tz. cieplarniane warunki. Otrzymują określoną pensję, w dobrych warunkach pracy i koniec, nic więcej nie robią. Taki zrobił się chyba schemat jak w budżetówce w urzędach. Chyba wiecie co mam na myśli. Jedyne co ostatnio robiłem to podosiłem wynagrodzenie w premiach pieniężnych aby to ruszyć, nie wiele to dało.
to prawda. Zdroworozsądkową więź nazwał bym czymś na wzór zaangażowania. Zresztą warto przeczytać publikację "Od motywacji do zaangażowania" http://barometrzaangazowania.com/baza-w ... ngazowania
problem może leżeć w zupełnie innym miejscu niż myślisz. Poprzeglądaj sobie stronkę którą dałem wcześniej. Jeśli masz MSP zobacz na ich ofertę. Za 1400zł zrobią ci solidny raport. Nie zawsze premie są dobrym motywatorem. W końcu niektórzy myślą że jak firma zarabia to im się premia należy. I już!
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak motywować pracowników ? - strona 2": - ZUS od pracowników - POSZUKUJE PRACOWNIKOW!!!! - motywacja pracowników - Pytanie o pracowników - Woda dla pracowników
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|