|
Jak napisać Biznes Plan - strona 5 |
Jak napisać Biznes Plan
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Biznes Plan wzory, przykłady
Autor
Wiadomość
Polecam książki branżowe.
witaj! W takiej sytuacji masz dwa rozwiązania: albo samemu się wgryźć w tematykę, albo poradzić się jakiegoś biura doradczego. Jeśli chcesz oszczędzić trochę pieniędzy, wgryź się sam, a jeśli chcesz oszczędzić dużo czasu i stresu, to udaj się do jakiegoś dobrego i specjalizującego się w pisaniu wniosków POD INTERESUJĄCĄ CIĘ DZIAŁALNOŚĆ niech oni Ci napiszą i poradzą jak przejść przez całą skomplikowaną procedurę. Jeśli masz jakieś pytania zapraszam na priva (wnioski dla bezrobotnych do powiatowego urzędu pracy oraz do agencji rozwoju regionalnego to moje silne strony, więc jeśli taka forma "bezzwrotnej pożyczki od Państwa" Cię interesuje, to będę w stanie pomóc)
Chciałabym zapytać czy możecie polecić jakąś książkę na temat biznes planu?
Proszę o podanie konkretnego tytułu...najlepiej takiego który mógłby pojąc ktoś taki jak ja:) czyli " zielony z pisania biznespalnu"
Jak dla mnie to kluczową sprawą przy pisaniu biznes planów jest doświadczenie. Trzeba ich w życiu trochę napisać żeby wiedzieć o co chodzi i nawet najlepszy poradnik na niewiele się tutaj zda. W swoim życiu próbowałem napisać dwa biznes plany i oba wylądowały w koszu, do niczego się po prostu nie nadawały a pisałem je przy pomocy 2 czy 3 poradników ;) Dlatego dobrym pomysłem jest zlecenie napisania takiego planu komuś z zewnątrz, dajmy na to moje biuro rachunkowe ckd hetman z warszawy ma w swojej ofercie taką usługę. Ciekaw jestem ile to kosztuje ... W każdym razie jeśli miałbym jeszcze raz pisać biznes plan to tym razem korzystałbym z czyjejś pomocy.
nie tylko oni. w warszawie jest jeszcze wiele innnych np. biur rachunkowych. czym kierowałeś się wskazując to ?
zadzwoń. dowiedz się. i nie zapomnij wrzucić na darmowe i najlepsze forum biznesowe w polsce tej informacji. pozdrawiam
Witam Wszystkich
Jestem studentem i na przedmiocie "przedsiębiorczość" wykładowca wymyślił, że naszym obowiązkiem w ramach zaliczenia jest napisanie biznes planu. Wszystko pięknie, tylko jako pomoc naukową podał nam tylko książkę (zresztą przez siebie napisaną). Poza tym zero wyjaśnienia. Kupiłem więc książkę (jakaś niskonakładowa, więc wypożyczyć się nie da) no i było dobrze póki nie natrafiłem na "kalkulację kosztów eksploatacyjnych". I tu moje pytanie: Jakie koszty napotkam na swojej drodze chcąc napisać biznes plan agencji reklamowej? Wiem, że dzielą się na koszty materiałów bezpośrednich, robocizny bezpośredniej...itd. Co to wszystko jest ujmując rzecz w "języku polskim"? Pozdrawiam
Tutaj mogę polecić następujące książki, które sam czytałem: 1. "Biznesplan. Osobisty mentor - Harvard Business Press", autor: Harvard Business School Press. 2. "Biznesplan w małej firmie. Wydanie II zaktualizowane",autorzy: Colin Barrow, Paul Barrow, Robert Brown. Jeśli dokładnie się zagłębisz w temat, poświęcisz troszkę czasu, na pewno napiszesz bardzo dobry biznes plan.
witam oto punkt który powinien znaleźć się w biznes planie wszystkich którzy zainteresowani są produkcja siatki ogrodzeniowej chętnie doradzę oraz zdradzę tajniki produkcji pomogę w zbycie oraz w kupnie taniego drutu sprzedaje nowe maszyny do produkcji siatki oraz jej powlekania prosciarki przewijarki itp nr 515778968
Niestety czasami samo napisanie biznesplanu zniechęca do otworzenia własnej firmy, wiadomo jednak jest, że wszystko zależy od naszego uporu, ale czy koniecznie trzeba pokonywać te schody z biznesplanem?
Wydaję mi się, ze skoro masz go w głowie to masz go również w praktyce. Z drugiej strony dobrze jest mieć go również na papierze, szczególnie wtedy kiedy możesz do niego zaglądać, masz pewność i jesteś przygotowany na pewne przeszkody. Pozytywne myślenie, pozytywnym jednak wiadomo, ze trzeba mieć świadomość ewentualnych przeciwności losu ;)
Piszę właśnie biznes plan i staram się o 40000 dotacji. Na końcu mam napisać "Czynniki decydujące o powodzeniu inwestycji". Czy może mi ktoś podpowiedzieć co się pisze w takim punkcie, podać jakieś przykłady? Będę wdzięczna, bo już wszystko mam tylko tu mnie jakoś przyćmiło.
Najważniejsze to mieć pomysł.
Chyba coś mi chodzi po głowie... Najzabawniejsze jest to, że zupełnie bez wkładu własnego :) I myślę, że będzie działać. Jak coś to kontakt <= Pozdrawiam
A ja proponuję przeczytać pozycję książkową osoby, z którą miałem osobiście zajęcia na uczelni i dzięki niej napisałem świetny BP ->Biznesplan elementy planowania działalności rozwojowej - Marecki Krzysztof
w napisaniu biznesplanu nie ma nic trudnego, wiele osób rezygnuję z napisania go ze strachu. Wystarczy zapoznać się z nim, ewentualne problemy, mogą pojawić się przy rozdziałach liczbowych, ale generalnie to nic trudnego. Ja swój pierwszy biznesplan napisałem w wieku 19 lat, obecnie jest masa publikacji na ten temat, które wyjaśniaja krok po kroku jak go napisać. Myślę że to zbyt poważna sprawa by o szczegóły pytać na forum, gdzie tak naprawdę grasz w totka czy to naprawdę specjalista udziela Ci rady. Wracajac do literatury to np. bardzo dobrą publikacja jest Skuteczny Biznesplan i myślę że z pomoca takiej książki nie może być już żadnych problemów w pisaniu.
Proponuję zastanowić się nad kluczowymi warunkami które musisz spełnić aby odnieść sukces – będą one różne dla innych działalności, różne dla odmiennych lokalizacji, różne dla różnych modeli biznesowych itp. Zastanów się co jest kluczowe dla Twojego sukcesu np. 1. wyprodukowanie produktu jakościowo przynajmniej tak dobrego jak dostępny produkt konkurencji, 2. utworzenie sieci dystrybucji dającej dostęp do przynajmniej „Y” klientów w okresie krótszym niż „Z „miesięcy 3. powtarzalne wykonywanie usługi „X” w czasie nie dłuższym niż 15 min itp., 4. współczynnik strat produkcyjnych nie wyższy niż Z itp. 5. cena nie wyższa niż „X” i nie niższa niż „Y” Wybierz 1-3 czynniki i dokładnie je scharakteryzuj. Przynajmniej ja stosowałem podobne podejście w pisanych wnioskach PUP i POKL 6.2 i to było akceptowane.
Witam,
Mam zamiar otworzyć dom weselny, ale nie wiem jak zabrać się do napisania biznes planu, mogę prosić o jakieś wskazówki?
Sprawdź również podobne tematy:
- Biznes Plan za ile i kto go może napisać?
- Biznes plan kto mi pomoze napisac - Pomogę napisać biznes plan i inne - JAK NAPISAĆ BIZNES PLAN DLA PRZEDSTAWICIELA HANDLOWEGO - Pomocy - Biznes plan kto da radę go napisac ?? - Gdzie tanio napisać wniosek, biznes plan - BIZNES PLAN, czym sie kierowac przy pisaniu biznes planu - Pożyczę na biznes lub sprzedam biznes plan - Moj plan na biznes Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|