Witam. Mam problem , otóż po śmierci ojca dzieci dziedziczą cześć jego majątku i chcą swoje części oddać mamie. Jak napisać wniosek do sądu o przydzielenie spadku mamie?
Proszę o odpowiedz. ;]
|
Jak napisać spadek dziedziczenia do sądu? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam. Mam problem , otóż po śmierci ojca dzieci dziedziczą cześć jego majątku i chcą swoje części oddać mamie. Jak napisać wniosek do sądu o przydzielenie spadku mamie?
Proszę o odpowiedz. ;]
Można np: złożyć do najbliższego sądu rejonowego oświadczenie o odrzuceniu spadku przez dzieci.
Musisz zlozyc w wydziale cywilnym swojego sadu rejonowego " wniosek o stwierdzenie nabycia spadku", w ktorym przedstawisz istniejaca sytuacje ( wzory takich wnioskow sa dostepne w internecie). Do wniosku dolaczasz odpowiednie zalaczniki ( akt zgonu taty, akty urodzenia dzieci, swoj akt urodzenia i akt malzenstwa) oraz oswiadczenia dzieci o zrzeczeniu sie przyslugujacego im spadku ( teoretyczie poswiadczone przez notariusza, chociaz mi przyjeli zwykle oswiadczenie). Nastepnie kupujesz znaczki skarbowe w kwocie 50 zl za kazdego uczestnika postepowania ( Ty + np. 2 dzieci = 150zl) i skladasz wniosek w sadzie. W ciagu 2 tygodni powinna odbyc sie "rozprawa", potem tylko miesiac (chyba) na uprawomocnienie i problem rozwiazany:)
Najlepiej udaj sie osobiscie do swojego sadu i zapytaj dokladnie, bo sprawa sprawie nie rowna, chociaz kolejnosc postepowania tak jak opisalem. Ps. Cala procedura tylko strasznie wyglada. W rzeczywistosci jest jasna i latwa. Powodzenia zycze.
Jesli dzieci sa male to mama bedzie zarzadzac majatkiem do uzyskania przez nich pelnoletnosci. Natomiast najlepiej jak dzieci odziedzicza a nastepnie zrobia darowizne -wariant bezkosztowy.
|
|