|
Jak nazwac swoja firme która produkuje obuwie |
Jak nazwac swoja firme która produkuje obuwie
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Witam bardzo serdecznie jestem właścicielem małej firmy która produkuje obuwie pantofle sandały itp. i od pewnego czasu borykam sie z problemem jak ją nazwać by mogła zaistnieć na rynku jeśli ktoś ma jakieś pomysły będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam i czekam na propozycje.
rozumiem że skoro coś produkujesz, i masz zarejestrowaną DG, to jakąś nazwę firmy mieć musisz, i szukasz czegoś chwytliwego by wejść na szerszy rynek...mogę jedynie zasugerować zakończenie nazwy firmy..."xs". to bardzo chwytliwe zakończenie, wspominane na ćwiczeniach, w wielu uczelniach o profilu marketingowym, w tym również mojej:)...stosowane zresztą przez duże koncerny, np. budimexs. zakończenie to wedle nauk moich, a może bardziej tego, czego starano sie mnie nauczyć, podobno podnosi prestiż, i wprowadza pewnego rodzaju niewiadomom...może właśnie w tym kierunku należy sie skłonić. oczywiście ważny jest również piewszy człon nazwy, bo na przykład "pantoflexs" wielu osobom mógłby się wydać śmieszny...choć może wcale nie?...
Spróbuj "Rumunex"
kurcze myslałem o czyms innym czyms co nie będzie sie kojażyło z profilem DG ale bardzo dziękuje za propozycje i z góry dziękuje za kolejne pozdrawiam Paweł
butolandia
butoland 2 czlonowki np. pol-but (polski but) itp.
O Boże...!
- czy raczej - "chwytliwie zwany" o "Bożexs(ie)", a może "Bożelex(ie)", "Pol-Bóg", czy "Pol-Boże" - inaczej zwany "Bożolandią"... :) (P.S. i w razie czego - nie, nie - to nie jest propozycja nazwy, a jedynie reakcja ;) ) Pozdrawiam P.S. Wiesios, z chęcią się dowiem na jakiej to uczelni i w jakich książkach takich bredni uczą...?
(edit, miałam jakiś problem z Internetem)
O Boże...! - czy raczej - ponoć "chwytliwie zwany" o "Bożexs(ie)", a może "Bożelex(ie)", "Pol-Bóg", czy "Pol-Boże" - inaczej zwany "Bożolandią"... :) (P.S. i w razie czego - nie, nie - to nie jest propozycja nazwy, a jedynie reakcja ;) ) Do Wiesios: wspomina Pan, że nazwy i meteody tworzenia nazwy przez Pana opisane pochodzą ponoć z pewnych zajęc, ba, nawet z uczelni, ćwiczeń marketingowych i książek? Za 2 tyg. udzielam kolejnego wywiadu zw. z namingiem i z chęcią się dowiem na jakiej to uczelni i w jakich książkach takich bredni uczą...? :) Taka, kolejna ciekawostka branżowa... P.S. Na szybko tylko sprawdziłam, bo rzadko pracuję za darmo, a od 10 lat w namingu i copywritingu jestem - i jakos nie pamiętam sukcesów takich nazw, ani firm, dlatego aż mi sie wierzyc nie chciało, chociaż nie da sie wszyskich informacji i firm śledzić. To o czym Pani pisze, byłoby prawdziwą ciekawostką , gdyby... gdyby była to prawda... Dodaje więc, że nie istnieje żadna firma, zwł. z sukcesem i prężnie działająca o takiej nazwie (Budimexs), ani żadne inne firmy i marki, koncerny, czy produkty, które z sukcesem działają i w nazwie mają takowe użycie liter (prosze wymienić kolejne). Jeśli by działała i powstałaby np. po BUDIMEXie to ze wzgl. na jasny komunikat zw. z nazwą i branżą jaką takie firmy reprezentują, mogłyby wręcz mieć niemały problem z prawem (UP). A jeśli nawet te i podobnego pokroju firmy "działają" - to swoją obecność na rynku nie zawdzieczają takiej nazwie i temu zestawowi liter... Tego typu zestawienia trzeba wiedzieć jak i kiedy użyć - i na pewno nie są i nigdy nie bedą one bezpieczne, dla każdego, ani modne. A na deser dodam, jak Pan myśli - dlaczego nawet wszystkie domeny BUDIMEXS są wolne? ;) Śmiało, zwł. do łowców domen ;) - można wykupić, jak ktoś odważny, bo wolne jest zarówno http://www.BUDIMEXS.com, jak i http://www.BUDIMEXS.eu, net, czy .pl ;) Czy czasem nie dlatego są wolne - bo są firmy i marki, ale z końcówką niegdyś bardziej popularną EX? a nie EXS? ;) - i czy czasem nie dlatego, że praktycznie taka forma nazewnicza jest kiepska w zapisie i odczycie, co niesie ze sobą ryzyko powsania szumu informacyjnego (ex/exs), aż wreszcie niejasny komunikat, trudniejsze pozycjonowanie nazwy i marki, jej srategii na tle popularnego zapisu EX, i wiele innych? ;) Powodzenia i na Boga, Bogolandię, Bożexsa, itd. - ja rozumiem, że można chcieć pomóc, czy się lansować, ale nie wiem skąd ta tendencja, że pomaga sie bez kompletnej znajomości tematu - tak naprawde (znowu) szkodząc... Już widzę np. te "połamane jezyki" i nazwy wpisywane z błędem, powstałe od poproponowanej przez Pana "modnej i chwytliwej metody" :) Już nie raz o tym pisałam, wiec nie chce sie powtarzać. Miłego dnia - i raz jeszcze życze powodzenia, "radzącym" - i "radzącym sobie" później z tymi "radami" :) Anna Szulwińska
Boże drogi, kiedyś w Kiepskich były dwie firmy, które miały sponsorować jakieś-tam zawody sportowe. Jedna nazywała się "Czesiex", a nazwy drugiej nie pamiętam, w każdym razie też konczyła się na "ex". Ale tak swoją drogą: z końcówką "xs" jeszcze się nie spotkałam, ale, według mnie, jest jeszcze bardziej kiepska ...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jak nazwac swoja firme która produkuje obuwie": - jak nazwać firme która zajmuje się energetyką oraz monitorin - firną która produkuje słupy i latarnie parkowe, stalowe zbie - Osoba która ma swoją strone www - Jak nazwać firmę? - Nie wiem jak mam nazwać firmę
• Strona 1 z 1
|
|