ja bym was prosił o przeniesienie dyskusji na temat UPR i K. Mikke gdzie indziej.
Tak czy inaczejt o dzięki wam nabrałem przekonania, że na wybory będę chodzić i głosować na Janusza.
Pozdrawiam.
|
Jak nie płacić ZUS? |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
ja bym was prosił o przeniesienie dyskusji na temat UPR i K. Mikke gdzie indziej.
Tak czy inaczejt o dzięki wam nabrałem przekonania, że na wybory będę chodzić i głosować na Janusza. Pozdrawiam.
Swego czasu znajomy mój był zakochany w samoobronie. I też z nim tak rozmawiam, i mówię mu że samoobrona to w zasadzie Lepper. On mówi no fakt, ale może znajdzie się godny następca dla niego. Dziś już nie myśli on ani o Lepperze, ani o samoobronie. Więc może teraz czas na UPR. Chyba już nie będzie tego typu partii w Polsce
Bo myślę że to właśnie o samoobronę ci chodziło. Myślę że nie ma już miejsca na scenie politycznej dla tego typu partii.
Nie, nie chodziło mi o samoobronę. Mam podobne zdanie o większości "popularnych" partii. Pisząc tak, jak napisałem, chciałem zwrócić uwagę na to, że demokracja oznacza tyranię GŁUPIEJ większości nasz WSZYSTKIMI i dla mnie jest 10 razy gorsza od oświeconej dyktatury w wykonaniu np. śp. Pinocheta. Od razu odpowiadam ludziom o wypranych mózgach: Hitler był SOCJALISTĄ (w dodatku wybranym DEMOKRATYCZNIE). Dla mnien złem tego świata jest socjalizm. Demokracja jest jego mamusią... Marks miał rację mówiąc że jeśli chce się gdzieś wprowadzić socjalizm, należy tam wprowadzić demokrację.
Tezy, tezami.
A prawda jest taka że powinno być u nas tanie państwo. Co pis pokazał, to niech każdy oceni indywidualnie, a co platforma pokaże, to widać że za bardzo administracja się nie zmieni. W Londynie mieszka 8,2 mln ludzi oficjalnie. W moim mieście 70 tysięcy. W Londyńskim magistracie nie ma nawet jednego samochodu służbowego. W moim mieście magistrat ma ich 5. Takich rozrzutności w Polsce można mnożyć przez setki przykładów. Ale ktoś znów napiszę odchodzimy od tematu. Nie prawda! Bo jakbyśmy wzięli pod uwagę beznadziejne, a zarazem marnotrawne koszty zusu, mógłby on sporo mniej kosztować. Tak jak pisałem. Na tym forum są ludzie co mają aspiracje zarabiać poprzez własną działalność 10 tysięcy, inni 100 tysięcy, a jeszcze inni tysiąc złotych. A jak tu zus chce prawie 800zł miesięcznie, to ten co chce 1000 zł miesięcznie nie ma prawa bytu. A z zusem nie ma kto porządku zrobić w tym kraju...
Tutaj masz rację, ale nie mamy najmniejszych szans tego zmienić więc należy z tego systemu jaki mamy zrobić jak najlepszy i jak najprzyjaźniejszy każdemu obywatelowi.
To jest niemożliwe. Niestety, ale u podstaw ten sutrój jest niestabilny i niebezpieczny. Nie ma socjalizmu z ludzką twarzą.
Znalazłem furtkę w postaci pracy nakładczej.
Nie wiem czy to się da wykorzystać, ale gdybym dajmy był zatrudniony na połowę etatu na umowę o pracę nakładczą to prowadząc własną działalność płaciłbym 389zł ZUSowi. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć ile wówczas pieniędzy szło by na pojedyńcze skłądki (np. emerytalną). Pytam o to, gdyż prawdopodobnie zmniejszyłoby to wysokość mojej emerytury.
Praca nakładcza jest jest dobrym rozwiązaniem. Ja sam i wielu moich znajomych korzystamy z tej furtki. Koszt mojego zusu razem ze skladką zdrowotną wynosi około 470 zł i w w ramach tej kwoty mam do tego ubezieczenie na życie i dożycie. Ubezpieczenie to jest na zasadzie III filaru, więc pieniądze są do wybrania, a to kolejny zwrot, który obniża koszt ZUSu. Najlepsze jest to że i ja, i któś kto płaci normalny pełny zus dostaniemy emeryturę w tej samej wysokości. W zusie nie mogą nic zrobić, bo to jest na legalu. Jak starałem się z zusie o zaświadczenie o niezaleganiu na potrzeby kredytu hipotecznego to babka w zusie, aż się spieniła że g.... może zrobić. Zaświadczenie wydać musiała ..i to zrobiła. Boli ich, że pieniądze im uciekają.
hehe dobre. chciałbym mieć taką pracę. niech mnie w dupę pocałują. 3 tys. mi zabrali. chce im oddać :]
Co do ZUSu macie 100% racje to jest ogranizacja chyba najbardziej marnujaca nasze pieniadze. Czy nie mozna by innaczej tego zorganizowac?
Najwiekszy oddzial banku w moim miescie zatrudnia pokolo 30 osob ZUZ na polowie jednego pietra ma tyle ludzie ktorzy za wiele nie robia (a sa 4 pietra). Jakis czas temu dzowiedzialem sie ze prowadze DG place skladki ale nie widnieje w Zusie!!! Byli moi rodzice ale mnie nie Ponad 3 miesiace mnie szukali :D Czy naprawde nie mozna calkowicie zmienic organizacju ZUSu? Za co on wlasciwie jest odp? Za przyjmowanie deklaracji wyplacanie rent i emerytur czy do tego az tylu ludzi potrzeba? A moze jest jeszcze za cos podpowiedzialny o cym nie wiem a co tlumaczylo by ponad 200 pracownikow w powiecie liczacym 100tys mieszkancow? Wspomne jeszcze o PZU gdzie pracuje 10 osob a obsluguja naprawde spory % rynku lokalnego
ZUS jest od dawania pracy pewnej grupie ludzi, zrozum to.
Nie wiem tylko który matoł wymyślił, że to jest obowiązkowe. Jako zabezpieczenie emerytalne ok. Ale można to inaczej rozwiązać i nie trzeba by tyle płacić. ZUS ponadto niszczy takich ludzi, jak ja chcących prowadzić mini biznes.
|
|