czy ta odpowiedź miała byc ironią/sarkazmem?
żeby było jasne - mam ból do Polski jako ustroju politycznemu ,systemu rządzenia,do ludzi nią rządzących=a raczej nieudolnie starających się to robić .
za granice nie mam zamiaru wyjeżdżać choć biorę taka opcje pod uwagę jeżeli wszystkie moje plany nie wypalą ...
Osob w takiej sytuacji jak ja jest mnóstwo - nto okrpone będac w pełni sił 25 letnim ..prawie 26 w sumie już chłopakiem a musieć wegetować swoje najlepsze lata żyjąc w kraju który ponoć czuje sie silnym w Europie (=cywilizowany -zebys nie pisał że mam sie cieszyć że nie żyje np Iraku czy RPA) a w praktyce od zawsze był jak czarna owca, na szarym końcu jak taka szara myszka. Co mi po tym że jestem Polakiem i zyje w Polsce? Ja po prostu mam odwage o tym mówić. Kocham Polske ..ale jako element natury,przyrody,geografii , nawet ludzi jako Polaków ..ale strasznie irytuje mnie polska jako ustrój polityczny , jako państwo. Mógłbym wiec zacytować fr. utworu Republiki "Nie pytaj o Polskę" ... - ot dlatego jescze nie wyjechałem wiec wypraszam sobie tego typu wstawki z twojej strony - a zauwazyłem że lubisz takowe wstawiać przeglądając w ostatnich miesiącach to forum wiele razy sie natknąłem na twoje pewne ironiczne wstawki. Moze sie myle ....
Znam ludzi którzy całe życie zmarnowali pracując dla kraju i oprocz dumy i jakiejś tam odznaki blaszanej czy pamiątki nic z tego nie mają. Nie chce dołączyc do tej grupy którym życie przeciekło przez palce nie zostawiając choć godnych warunków w których można przeżyć jesień życia. Ja i tak zmarnowałem pare lat na pierdoły z których nic nie wyszło.
Pare dni temu,ku zaskoczeniu kolegów i kierownika dostałem wypowiedzenie z pracy po 3 latach owocnej pracy w firmie w której praca jest nielekka i dynamiczna. A wiecie dlaczego? bo w imieniu zespołu/działu w ktorym pracowałem domagałem sie podwyżek, i wypisalem sporo postulatów ktore nam sie nie bardzo podobają,sa nie zgodne z kodeksem pracy a niekorzystne dla nas - kozystne i to bardzo dla pracodawcy który jest typowym 100% kapitalistom z dolarem w jednym oku a złotówką w drugim. Pisma pisałem anonimowo ale prezes doszedł kto za tym wszystkim stał i kto je pisał ..... heh dlatego czekam tylko na kwiecien kiedy będą nabory na dotacje unijne i zrobie wszystko by ją dostac- by pracować sam na siebie i nie być na łasce czyjejś .... stad te moje pytania o zusy i inne - bo własnie jak człowiek chce przejąć coś we własne ręce to znów ma przeszkody , wiecznie przeszkody
w tym kraju po prostu nie da się zarobić uczciwie startując od zera bez układów ,przekrętów itp .... chore