Mam pytanie jak mam obliczyc podoatek dam na prostym przykładzie:
np zakupiłem twar w hurtowni za kwotę 10000 zł netto brutto 12200
ja na tym towarze zarobiłem 12000 netto 14640 brutto i teraz jak mam obliczyc podatek do zwrotu porsze o pomoc
|
Jak obliczyc podatek do zwrotu |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Mam pytanie jak mam obliczyc podoatek dam na prostym przykładzie:
np zakupiłem twar w hurtowni za kwotę 10000 zł netto brutto 12200 ja na tym towarze zarobiłem 12000 netto 14640 brutto i teraz jak mam obliczyc podatek do zwrotu porsze o pomoc
jeśli zarobiłeś to jaki zwrot podatku ci chodzi po głowie ?
masz podatek należny większy od naliczonego ,więc nie ma mowy o zwrocie masz go zapłacic ! jazda ! a ile ? to zalezy czy : zarobiłes na towarze 14 640 zł ( brutto ) czy zrobiłes taki obrót ( stawiam ze nie zarobiłes a miałes obrót 14 640) ale w kazdym przypadku odejmij podatek naliczony ( ten z faktury za towar ) od tego który ci wynika ze sprzedazy - naleznego to tak w najprostszej formie bo na realu to sobie jeszcze odliczasz vat zapłacony w paliwie ,telefonach ,czynszu , elektrycznosci i innych pierdołach które zaksięgowałes
Czy dobrze rozumuje...jezeli Rozchody przekrocza przychody moge odliczyc Vat a jezeli bedzie na odwrót to nie moge..przepraszam za tak banalnie i głupie pytania ale jestem początkujący
czyli na poprzednim przykładzie kupuje towar za cene 10000 zł netto 12200 zł brutto i ja go odsprzedaje za taka samą cene wiec nie zarobiłem nic i wtedy nie mam z czego zapłacic podatku i wtedy moge ubiegac sie o zwrot 2200 zł dobrze to rozumuje ...????
nie ,nie dobrze
w sprzedanym towarze ( sprzedanym za te 12 200zł ) tez jest vat ,własnie nalezny tym razem 2200zł masz go zapłacić ale juz zapłaciłes naliczony , to znaczy 2200 ( jesli sprzedałes za te same pieniądze ) wiec znów nie masz zwrotu tylko 2200-2200=0 zł do zapłacenia jakbys nie sprzedał ,to mozesz sie ubiegać o zwrot ale nie radzę najpierw przyjdzie smutny pan z us na kontrole walnie ci karę za błedy w księgowosci przetrzepie wszystko a i tak oddadzą ci po swietach ( tylko nie powiedzą po których i w którym roku ) a co ? towar bedzie lezec i czekac ? bedziesz go chyba sprzedawał wiec ze sprzedazy i naliczonego ( i róznicy ) płacisz vat do us
|
|