|
Jak obliczyć podatek dochodowy? - strona 6 |
Jak obliczyć podatek dochodowy?
Biznes Forum ‹ Podatki i ZUS ‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Ile by kosztowało zlecenie tego waszej firmie biurogama ?
Witam
A co z zaokrąglaniem podatku, w którym momencie należy to zrobić? Zaokrąglić zysk, wartość podateku, czy końcową wartość po odjęciu składek ubezpieczenia zdrowotnego.
Rozumiem że to co zrobił roberto77 jest nieaktualne na dzień dzisiejszy? Bo gdyby był liniowy to nie odejmujemy kwoty wolnej od podatku,a gdyby była skala podatkowa to nie 19 a 18 %? Czyli całość też jest nieprawidłowo wykonana bo to jest plan na koniec roku 2008 i większość roku 2009 (przynajmniej od któregoś miesiąca).
mam pytanie jeżeli podatek nie przekroczy 586,85 zł to czy muszę to zgłaszać czy nie porostu nic z tym nie robie działam dalej??
Jak zgłosisz, to dostaniesz zwrot tego co zapłaciłeś.
Jak nie zgłosisz, to nie dostaniesz.
Mam pytanie bo słabo się w tym orientuje a nie chcę popełnić błędu opisze całą moją sytuacje
ZUS płacę pomniejszony. W grudniu założyłem firmę wydałem na nią 21 tys na środki trwałe oraz 6 tysięcy na materiał. W styczniu nie miałem dochodu tylko dokupiłem materiał na kwotę 1200 zł. W lutym miałem dochód 1500 zł i teraz nie wiem czy mam wpłacać podatek. Bardzo chciałbym się dowiedzieć czy to się robi tak jak w przypadku podatku Vat czyli dopóki się nie zrówna to się nie wpłaca wiem tylko tyle ,że środki trwałe to się nie liczą tylko sobie od nich amortyzacje odliczam miesięczną. Z góry dziękuje za wszystkie przydatne odpowiedzi.
Witam.
Mam problem z wyliczeniem podatku. Jest to dla mnie czarna magia. Prosze o napisanie jak to jest z podatkiem vat i dochodowym? Jezeli prowadząc sklep internetowy miesięczny przychód wyniósł by 14 600 zł (razy 12 mies = 175 200 roczny) to jak mam wyliczyć podatek vat i dochodowy? Chodzi mi o wyniki w zaokrągleniu bez zbednych utrudnień (żeby wyliczyć roczny zysk netto sklepu), np: do podatku doch. liczyłbym tylko dochód * 19% - 586 zł (kwota wolna od podatku), i nic wiecej To samo tyczy się vat tylko nie wiem jak mam go w zaokragleniu na szybkiego obliczyć (22% od czego?). Poza tym liczy sie najpierw vat a potem dochodowy czy jakos inaczej? Poniżej przedstawiam dane za pierwszy rok jakie mam w zadaniu: - przychód za rok 2009 = 175 200 zł (czyli mies. 14 600) - dochód będzie bazował na 20 % marży - koszty zmienne czyli w zaokrągleniu 2 727 zł miesiecznie (13 404 zł w roku 2009), ale nie ma w nim wyliczonych podatków vat i dochodowego, czyli dochód będzie niższy. Prosze was o podanie przykładu jak mam wyliczyć podatek vat (za cały rok). Czy odejmuje sie go od przychodu, dochodu brutto czy netto? Bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam.
1.
Zaraz , zaraz czegoś nie rozumiem
-100 zł ?? - przecież piszecie ze mamy w koszty wliczyć rownież ubezpiecznenie spoleczne(Min 337 zł ) wiec jak ? 2 Pytanie Pisał ktoś że jak się nie ma działalnosci gospodarczej to koszty wynoszą 50 % ?? czy jak bo nie bardzo rozumiem Podam przykład Uzyczam (Najm) innym miejsca na reklamę na mojej stronie www , rozliczam sie pitem rocznym i wpłacam cala kwotę podatku (obliczona) , bez żadnych składek bo nie mam DG . Czy mogę sobie jakieś koszty wliczyć nie majac DG ? jeslki tak to jakie ? czy moze so to jakies "stale " koszty Z góry dziękuje za odpowiedź.
Mam takie pytanie dla jasności.Czy to prawda,że jeżeli dochód czyli przychód minus koszty jest niższy od kwoty3.091 to wówczas nie płaci się podatku dochodowego.Gdyż podatek dochodowy oblicze się poprzez 18% od dochodu minus ulga podatkowa,która wynosi556.02.
Dziękuję za odpowiedź.
Witam, piszę wniosek o dofinansowanie i mam problem z tabelą przychodów i kosztów na 12 miesięcy a dokładnie z obliczeniem podatku dochodowego. Z racji iż firma którą zakładam będzie to sklep internetowy - będę zdobiła drewnione przedmioty i sprzedawała je w sklepie internetowym, wybrałam podatek dochodowy na zasadach ogólnych 18 %.
Przychody wyliczam na 52797,21 zł netto Koszty (wliczony zus) na 17866,05 zł netto zysk przed opodatkowaniem = 34931,16 zł więc ile wychodzi podatek dochodowy? czy to zysk - kwota wolna od podatku (586,02 zł?) = 5701,59zł ? ?? czy trzeba jeszcze coś odliczyć od tego?? np. składki na ubezpieczenie zdrowotne? Na pomoc czekam do jutra, bo we wtorek muszę już złożyć poprawny wniosek. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!
Właśnie uczę się wyliczać podatek z pomocą tego postu i mam jedno pytanie.
Czy dochodu (podstawy opodatkowania) nie zaokrągla się do pełnych złotych przed wykonaniem kolejnych operacji?
Witam,
w związku z wyliczaniem podatku dochodowego na poprzenich stronach tego postu... czy w wyliczaniu podatku dochodowego poprawnie jeden z pytających daje co miesiąc kwotę wolną od podatku w wysokości 500 zł czy nie powinno być do odliczenia co miesiąc tylko 46 zł 33 grosze ?
A nie chyba nie powinno byc 46 a 558 czy ile tam ma być
ze względu na to ze przy działalnośći gosp odlicza sie 558 - a 46 jako pracownik - czy sie myle ? czyli co miesiąć odejmuje te 500 - tak ?
Proszę o pomoc, potrzebuje obliczeń do szkoły.
Jak obliczyć wysokość podatku dochodowego przy dochodzie rocznym: a)30.000zł b)60.000zł c)90.000zł
Witam mam takie pytanie,każdy kto uzyskuje dochód w wysokości przekraczającej 3,091zł miesięcznie zobowiązany jest do zapłacenia podatku dochodowego,ale jeśli nie mam takich dochodów to czy muszę składać jakąś deklaracje do Urzędu Skarbowego(np:równą zeru),chodzi mi o podatek dochodowy nie o podatek Vat.Bardzo proszę o odpowiedź.
Sprawdź również podobne tematy:
- Jak obliczyc podatek dochodowy CIT?
- Jak obliczyc podatek dochodowy? - Jak obliczyć 1 miesiąca podatek dochodowy - Jak obliczyć podatek? - Jak obliczyć podatek? - Jak obliczyc podatek 19 % - Jak obliczyc podatek Vat nalezny do US - Jaki podatek i jak go obliczyć?? - Jak obliczyc podatek do zwrotu Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|